Debitovanje VK Valis u Super ligi na “domaćem” bazenu u Lajkovcu?

Nova sezona vaterpolo Super lige je na pragu, a valjevski VK Valis, koji debituje u eliti, nema gde da trenira. Dr Nebojša Stojaković, prvi čovek ovog kluba, koji je ujedno i jedini valjevski superligaš, na konferenciji za medije ukazao je da zbog renoviranja betonskih ploča na bazenima SRC Petnica, “Valisovci” ne samo da nisu ušli u pun trenažni proces, nego da ne znaju ni gde će dočekati svoje prve rivale na početku takmičenja. “Prinudno rešenje” koje je u međuvremenu “iskrslo” je novoizgrađeni objekat sa zatvorenim bazenom u Lajkovcu, koji nije u potpunosti podređen vaterpolu kao sportu i vaterpolo takmičenjima, ili eventualno bazen u Kragujevcu. Stojaković je problem sa kojim se klub suočava izneo na konferenciji za medije organizovanoj povodom osvajanja zlatne medalje juniorske reprezentacije Srbije, za koju su nastupali i “Valisovi” reprezentativci Petar Stanić i Aleksandar Kovačević.

Nebojsa-Stojakovic

Dr Nebojša Stojaković, predsednik Uprave VK Valis / Foto: Valjevska posla

“Nalazimo se u situaciji da nemamo gde da treniramo. Siguran sam da je to renoviranje betonskih ploča u Petnici moglo da se odloži za proleće. Od UFK Valis smo dobili informaciju da je u letnjoj sezoni kroz SRC Petnica prošlo 70.000 ljudi, što znači da je 2.000 do 3.000 ljudi bilo dnevno na tim pločama. I šta ćete mi reći, da je letos to bilo bezbedno, a sada u septembru i oktobru nije. VK Valis i VK Valjevo sada ulaze u novu takmičarsku sezonu, od avgusta su krenule pripremame, pa se sada snalazimo po drugim gradovima i plaćamo pripreme. Niko nas nije konsultovao i dao alternativno rešenje? Nalazim za kulturu dijaloga da je neko bio dužan da sedne da razgovara i pregovara sa klubovima koji ostaju bez mogućnosti da treniraju u svom gradu. A, ne da samo dobijemo informaciju da je to predviđeno budžetom i da tako mora. Ne zaslužujemo ovakav tretman! Ni mi, ni VK Valjevo, ni PK Valis. Preko 400 dece trenutno se nelazi bez trenažnog procesa, i tako će biti najmanje 2 meseca. Garantujem vam da će to biti i duže, jer posle ta dva meseca sledi novembar, najnestabilniji mesec, a podizanje balona zahteva idealne uslove bez padavina i vatra”, kazao je dr Nebojša Stojaković.

Stojaković se neizmerno zahvalio predsedniku Opštine Lajkovac Andriji Živkoviću na obezbeđenim terminima za treniranje u novoizgrađenom lajkovačkom zatvorenom bazenom, zatim direktorki OB Valjevo dr Branki Antić na angažovanju i pomoći, preduzeću Lasta na pružanju usluga prevoza, kao i članovima Uprave VK Valis za “lavovski posao koji rade”.

“Prva utakmica na kojoj treba da budemo domaćini “Proleteru” zakazana je za 6. oktobar i nadam se da će to biti u Lajkovcu. Mi smo kao klub sami “jurili” bazen u Lajkovcu kao prinudno rešenje, a ne onaj ko je zadužen da obezbedi tu infrastrukturu i da nađe alternativno rešenje. Najtužnije je što kao debitanti Super lige nećemo u svom gradu ugostiti sve te naše elitne superligaške klubove koji su prvaci države i osvajači Evrope. Pored Lajkovca, kao rezervnog bazena, alternativno rešenje je Kragujevac. Meni kao Valjevcu, ne odgovara ni Lajkovac, a kamoli Kragujevac. Neizmerno hvala svim ljudima iz Lajkovca, koji su prepoznali ovu priču i prihvatili nas tu. Bazen se razigrava, tek je otvoren, ali nema sve što je potrebno za vaterpolo”, rekao je Stojaković.

Nakon “Proletera”, početkom oktobra VK Valis treba da ugosti “Vojvodinu”, krajem oktobra da dočeka VK Zemun, a početkom novembra i vaterpoliste “Partizana” i “Zvezde”. Osim takmičenja u Super ligi, “Valisovci” su učesnici i Regionalne vaterpolo lige u kojoj pored srpskih, nastupaju i hrvatski, slovenački i crnogorski klubovi. Prvi turnir predviđen je da se igra od 18-21 novembra.

“Želeo sam strašno, kao i moji saradnici u klubu, da dovedemo 5 ekipa iz Regionalne lige ovde. Ne možemo da konkurišemo za to, jer ne znamo da li ćemo imati bazen. Ne mogu da dobijem informaciju od Grada ni da li ćemo kao učesnici Super lige moći da dobijemo opremu. Ne mogu da verujem da ne možemo da dobijemo opremu sa grbom grada Valjeva, jer je nama kao valjevskom klubu to jako važno. Bilo je poziva iz grada i od gradonačelnika, svaki put nas je uvažio, ali  je realizacija jednaka nuli”, naglasio je Stojaković.

VK-Valis-2

Sa konferencije za medije VK Valis / Foto: Valjevska posla

GRAD “NAGRAĐUJE” PREDSTAVNIKE “BETON” LIGE, A NE SUPERLIGAŠE!

Stojaković je analizirao način budžetiranja valjevskih sportskih klubova od strane Grada. Listu sa bodovanjem i novčanim iznosima koje su dobili ovdašnji klubovi nazvao je “tragikomičnom”.  Podsetio je da je VK Valis, kao jedini predstavnik grada u Super ligi, dobio 4,5 miliona dinara od grada, i naknadnih 2 miliona za plasman u ovaj najviši rang takmičenja.

“Imamo situaciju da su svi nezadovoljni. A, u takvoj situaciji kada su svi nezadovoljni znate da nešto niste dobro uradili. Kako se delilo, po principu ko je jači u Komisiji, ko ima boljeg kuma, brata? VK Valis se po bodovanju sa 85 bodova nalazi iza KK Metalac, koji ima 86 bodova. Razlika u dobijenim sredstvima je 11 miliona prema 4,5 miliona dinara. FK Krušik ima 76 bodova i dodeljeno mu je 10,7 miliona dinara. Tu ima puno nelogičnosti i nepravilnosti”, ukazao je Stojaković.

On je naveo primer Grada Šapca, ističući da je tu prioritet prilikom finasiranja kubova iz budžeta dat superligašima, gde su RK Metaloplastika i VK Šabac dobili su po 25 miliona, a FK Mačva 30 miliona dinara. Takođe je dao primer da je Grad Novi Sad opredelio za VK Novi Sad 20 miliona dinara, KK Vojvodinu 16 miliona, OK Vojvodinu 21 milion i RK Vojvodinu 19 miliona dinara.

“To su sve zvanični podaci. Dakle, prioritet su superligaši, a ne kao kod nas u gradu gde imate fudbalskog predstavika u beton ligi sa 11 miliona i jednog superligaša sa 4,5 miliona dobijenih sredstava. Postavlja se pitanje kako mi to radimo u Valjevu, jel imamo neke specijalne tabele po kojima bodujemo i specijalne načine dobijanja sredstava. Takođe mislim da ni ta sredstva nisu dovoljna koja su opredeljena za valjevsku košarku i fudbal. Svi treba da dobijemo više, ali me strašno boli što je vaterpolo klub tako nisko”, rekao je Stojaković.

VK-Valis-1

Sa konferencije za medije VK Valis / Foto: Valjevska posla

JOŠ UVEK BEZ GENERALNOG SPONZORA!

Dr Nebojša Stojaković je nakonferenciji zamedije još rekao da prethodnih 10 meseci Uprava kluba bezuspešno pokušava da pronađe generalnog sponzora među valjevskim privrednicima. Ističe da su odgovori vlasnika firmi i kompanija bili da žele da se uključe ako treba pomoć za bolnicu, ali da iza ove sportske priče treba da stane Grad Valjevo.

“Sistemska stvar je da se nađe način kako bi se privreda i ostali subjekti uključili, ali sam siguran da je mogao da se nađe jedan generalni sponzor u gradu Valjevu koji bi stajao uz VK Valis. Mislim da je to posao Grada”, zaključio je dr Nebojša Stojaković, predsednik Uprave VK Valis.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.