Dečjoj hirurgiji nedostaju specijalisti – Od tri lekara radi jedan!

Služba dečje hirurgije u valjevskoj Opštoj bolnici gotovo je pred gašenjem zbog manjka specijalista! Iako na spisku zaposlenih lekara ima tri dečja hirurga, oni ne mogu da pokriju celodnevno dežurstvo, jer jedan iz zdravstvenih razloga može da radi samo u prvoj smeni, a treći kao funkcioner sindikata po zakonu radi samo trećinu radnog vremena.

U Službi dečje hirurgije prvi problemi pojavili su se 2006. godine kada je propisano da ustanove koje pokrivaju više od 200.000 stanovnika, ili raspolažu sa više od 400 postelja, mogu da imaju dvojicu specijalista. Nakon toga dečji hirurzi su napustili valjevsku bolnicu – otišli u penziju, ili su radili kao lekari opšte prakse čekajući specijalizaciju iz ove oblasti. A Dečja hirurgija je postala odsek Opšte hirurgije.

Valjevo, Valjevo vesti, vesti

Kolubarski okrug ima oko 174.000 stanovnika i 153.000 osiguranika, manje nego pre jedne decenije. Napominju da bolnice u pojedinim okruzima sa više osiguranika imaju po dva dečja hirurga kako je propisano, ili ih uopšte nemaju. U rad Dečje hirurgije u Valjevu uključeni su opšti hirurzi, ortopedi i urolozi.

– Zahvaljujući angažovanosti opštih hirurga i ortopeda, uspevamo da zbrinemo svu decu na najvišem stručnom nivou – kaže dr Zoran Đurić, v.d. direktora Opšte bolnice Valjevo. – Uz pomoć Ministarstva zdravlja, tražimo trajno rešenje da se očuva i obnovi kadar na Dečjoj hirurgiji naše bolnice. Trebaće sigurno vremena, jer specijalizacija iz dečje hururgije traje punih šest godina.

POMOĆ GRADA

– Grad mora pomoći da se Dečja hirurgija ponovo osposobi – najavio je Dragan Jeremić, zamenik gradonačelnika Valjeva. – Grad bi trebalo da finansira specijalizaciju dečjih hirurga, jer je nedopustivo da deca iz Valjeva i Kolubarskog okruga moraju da budu upućivana na lečenje u Beograd ili u druge gradove.

 

Branko Puzović (Večernje novosti, www.novosti.rs)

Valjevo, Valjevo vesti, vesti

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.