Dejan Bogojević: “Nagrada “Milan Rakić” je obaveza koja me raduje”

Naš Valjevac Dejan Bogojević ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade za poeziju “Milan Rakić” za zbirku pesama “Suve senke rastu”, čiji je izdavač Novosadski kulturno-obrazovni krug. Pre Bogojevića, valjevski pesnici, laureti ove nagrade, koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije, bili su Desanka Maksimović, Matija Bećković i Andrej Jelić Mariokov.

20221002_133600

Dejan Bogojević, dobitnik Nagrade “Milan Rakić”

“Milan Rakić” je najprestižnija nagrada za poeziju koju Udruženje književnika dodeljuje za knjigu pesama objavljenu u prethodnoj godini. Branko Ćopić je prvi dobitnik nagrade “Milan Rakić” za 1939. godinu. Dovoljno je reći da su među dobitnicima ove nagrade, između ostalih i Tomislav Mijović, Slobodan Rakitić, Srba Ignjatović, Bratislav Milanović, Milan Orlić, Momčilo Bakrač, Zoran Bognar i dr.

Dejan Bogojević za Valjevska posla kaže da  mu je  Nagrada “Milan Rakić” značajna iz više razloga – ima dugu tradiciju, nosi ime velikana srpske poezije i među dosadašnjim nagrađenima su autori čiji rad izuzetno ceni.

“Smatram ovu nagradu kao posebno priznanje i (neo)dadaističkoj, (neo)nadrealističkoj, (neo)signalističkoj poeziji. Baveći se umetnošću, u ovom slučaju poezijom, znači delati u svojevrsnoj borbi za osvajanje slobode. Svaki pravi stih je trenutak slobode i otklona od spoljašnjeg sveta opterećenog svim i svačim; stihovima, pesmama, knjigom i knjigama sam izgradio svet u kome sam sasvim svoj i sasvim slobodan – a to je tekovina istinskog stvaranja. Veoma sam zadovoljan i činjenicom da nisam pravio nikakve kompromise kad je avangardnost u pitanju, a da nagrade nisu izostale. Ova nagrada i obavezuje, ali kada je stvaralaštvo po sredi, ta “obaveza” me i raduje. Takođe sam zadovoljan i činjenicom da sam imao i dobru konkurenciju u najužem izboru, pre svega mislim na Gorana Labudovića Šarla i njegovu poeziju”, rekao je Dejan Bogojević i najavio drugo izdanje knjige “Suve senke rastu” na kome izdavač svesrdno radi.

Među šest knjiga koje su ušle u uži izbor, tročlani žiri za dodelu Nagrade “Milan Rakić” u sastavu predsednika žirija Dušana Stojkovića i članova Gordane Vlahović i Radomira Stojanovića, odlučio je većinom glasova da “Suve senke rastu” Dejana Bogojevića dobije ovu prestižnu nagradu za 2022. godinu.

“Nagrađena knjiga svestranog umetnika Dejana Bogojevića (pored ogledanja u gotovo svim književnim rodovima i vrstama, uspešno se bavi slikarstvom i stripom), dvadeset sedma pesnička zbirka ovog autora, kao i mnoge njegove ranije knjige, simbioza je (neo)dadaističke, (neo)nadrealističke i (neo)signalističke poezije. Naš autor život u potpunosti izjednačava sa poezijom kojom diše, i to punim plućima. Njegova avangardnost je posebnog kova. Pesme su mu ostvarene svim čulima; svim čulima su, istovremeno, i “otvorene”. Pravi su darovi poeziji kojoj pripadaju”, stav je žirija.

01-Korica-Suve-senke-rastu

Pored ovogodišnje Nagrade “Milan Rakić”, Dejan Bogojević dobitnik je i nagrada: Panonski galeb, Subotica, 1999, Srpsko pero, Jagodina, 2003, Šumadijske metafore, Mladenovac, 2003, Rade Tomić, Knjaževac, 2005, Sretenjska povelja, Orašac, 2009, Rade Tomić, Knjaževac, 2009. Dobitnik je nagrade za najbolji haiku ciklus na međunarodnom haiku konkursu revije Apokalipsa, Ljubljana i prve nagrade za esej makedonskog časopisa Koreni, Kumanovo, 2011, nagrade za dramu Selimir V. Milosavljević, Jagodina, 2013, Ravaničanin, Paraćin, 2014, povelje Karađorđe za životno delo, Mladenovac 2016, Haiku sveta, Jagodina 2018, Ars poetica, Skoplje (Makedonija) 2019, nagrade Borivoj Bukva za najbolju haiku knjigu izvan Hrvatske (Rijeka, Hrvatska, 2021). Dobitnik godišnje nagrade za sveukupni doprinos kulturi i stvaralaštvu mladih za 2021. (DOPS, Jagodina). Na 20. konkursu za najkraću priču IK “Alma” (Beograd, 2021) osvojio je prvu nagradu za priču U današnje vreme. Dobitnik nagrada za haiku u Japanu, Hrvatskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Rumuniji… Laureat je i Nagrade grada Valjeva u oblasti umetnosti za 2014. godinu. Dobitnik je internacionalne likovne nagrade „ART FENIKS“ za slikarstvo 2015. u Skoplju i 2. nagrade Zlaten strip na 18. Internacionalnom strip salonu u Velesu 2020. Takođe je dobitnik Priznanja za vizuelnu poeziju, Rio de Žaneiro 2019. i nagrade za strip 2021. koju dodeljuje Centar za umetnost stripa iz Beograda.

Bogojevic-pesma

Pesma “Huldofolk” iz nagrađene zbirke “Suve senke rastu” Dejana Bogojevića

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.