Valjevac Dejan Bogojević novi član ULUS-a

Nedavno je u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu organizovan svečani prijem i izložba za nove članove Udruženja likovnih umetnika Srbije, među kojima je i valjevski multimedijalni umetnik Dejan Bogojević (48). Svečanom prijemu i otvaranju izložbe “Novi članovi ULUS-a 2019” prisustvovavali su predsednik Umetničkog saveta ULUS-a Đorđe Aralica i predsednik UO ULUS-a prof. Miroslav Lazović. Na izložbi radova novoprimljenih članova, koja prema rečima organizatora “shodno svom karakteru, poseduje vitalnost i unosi dah svežine u recentne umetničke tokove”, izloženo je čak 10 radova Dejana Bogojevića u kombinovanoj tehnici (tempera, tuš i suvi pastel).

Dejan Bogojević i Đorđe Aralica

Izložba “Novi članovi ULUS-a 2019“, koja će biti pred publikom do 11. februara, prilika je za sagledavanje, upoređivanje i valorizovanje umetničkih dometa stvaraoca iz cele zemlje. Heterogenost izložbe je podrazumevajuća, kao i tendencija da u sebi sadrži izvesna iznenađenja, odnosno ponudi nova, inovativna rešenja. Raznorodnost stilskih, poetskih i medijskih izražajnih polja govori o bogatstvu duha i kreativnosti zastupljenih stvaraoca.

Prema rečima višeg kustosa Galerije ULUS Olivere Vukotić, izložba “Novi članovu ULUS-a” po svojoj koncepciji je jedinstvena i njena vrednost je nesumnjiva. Ona ne samo da afirmiše umetnike, već daje značajan doprinos u sagledavanju umetničkih kretanja u savremenom trenutku.

Dejan Bogojević, ispred svojih radova na izložbi “Novi članovi ULUS-a 2019”

“Članstvo u Udruženju likovnih umetnika Srbije za mene je višestuko značajno. Pored toga što nisam završio Likovnu akademiju, moj talenat i moj dosadašnji rad je visoko rangiran što je samo podsticaj za dalje traganje i istrajnost u stvaralaštvu. Prijem je takođe čin svojevrsne profesionalne verifikacije. To je i “izlaz” iz dosadašnjeg “likovnog kruga” najšire gledano, to je potvrda, ali i zadatak”, kaže valjevski multimedijalni umetnik Dejan Bogojević.

Sa svečanog prijema u Udruženje likovnih umetnika Srbije u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu

Dejan Bogojević izlagai je do sada 63 puta samostalno i učestvovao na preko 300 grupnih likovnih izložbi u zemlji i inostranstvu (crteži, slike, strip, mejl art, vizuelna i eksperimentalna poezija…). Piše likovnu kritiku. Dobitnik je međunarodne likovne nagrade “ART FENIKS” 2015. godine (Skoplje, Makedonija) za slikarstvo. Osnivač je međunarodnog Trijenala vizuelne i eksperimentalne poezije, slikarske kolonije “EHO, RUBOVI”, Haiku društva Srbije, ART grupe AKT. Umetnički je direktor Valjevskog strip festivala. Član je Udruge “DADANTI” (za promovisanje eksperimentalne umetnosti) iz Splita. Ilustrovao je i dizajnirao preko 200 publikacija. Osnivač je i urednik časopisa “Cvet šljive” Haiku društva Srbije, osnivač i izdavač Časopisa za poeziju i poetsko “Tensko”, osnivač Časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Akt”, osnivač i urednik (zajedno sa Milivojem Kostićem) časopisa “Crni Kreč”. Izdaje strip fanzin “Pomamna nozdrva”. Dejan Bogojević objavio je preko 60 autorskih knjiga. Prevođen je na preko 20 jezika. Više puta je nagrađivan. Član je Udruženja književnika Srbije, Udruženja strip umetnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Dobitnik je Godišnje nagrade Grada Valjeva za umetnost 2014. godine.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.