Desankini majski razgovori u Brankovini

„Radujem se, moja se duša naprosto raduje i zbog toga što sam dugo godina, od 1974. poznavao uvaženu pesnikinju Desanku Maksimović. Ona je sjajna lipa slovenstva, breza čije lišće ne prestaje da šumori. Ona je sveto ime, urezano u stablo našeg naciona i našeg jezika“, rekao je pesnik Milan Nenadić u Brankovini, nakon što mu je dodeljena književna nagrada „Desanka Maksimović“ za 2017. godinu. Statuetu Desanke Maksimović i plaketu uručio mu je upravitelj Zadužbine „Desanka Maksimović“ prof. dr Bojan Đorđević, čime se Milan Nenadić pridružio najzanačjnijim srpskim pesnicima, koji su dobitnici ove nagrade.

Desanka6

Žiri za dodelu nagrade Zadužbine „Desanka Maksimović“ radio je u sastavu: Miroslav Maksimović, prof. dr Valentina Pitulić, mr Jovan Pejčić, dr Svetlana Šestović, i prof. dr Boško Suvajdžić, koji je kao predsednik žirija i pročitao obrazloženje.

„Za sveukupni doprinos srpskoj poeziji za 2017. godinu, nagrada je dodeljena pesniku Milanu Nenadiću. On je bogomdani pesnik. Redak je primer pesnika stilski tako izbrušenog i doteranog izraza u savremenoj srpskoj poeziji. Istančan majstor vezanog stiha, artificijelni čuvar tradicije. Majstor zanata. Gde god da je gradio, duboko je zasecao, temeljno klesao, majstorski cizelirao. Nenadić pište iz gorkog obilja ličnog udesa, divljeg kanona istorijskog iskustva, zvezdarnih obrazaca svetske i nacionane poezije“, kaže se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

U okviru manifestacije Desankini majski razgovori održan je prigodan program, koji je započeo polaganjem cveća na grob najveće srpske pesnikinje Desanke Maksimović.

U ime grada Valjeva, dobitnika i prisutne je pozdravio predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić.

Desanka3

„Odluka o dodeli nagrade je doneta neposredno posle Desankine smrti 1993. godine, a prvu nagradu je 1994. godine dobio istaknuti srpski književnik Ljubomir Simović. Inicijator za ustanovljavanje ove nagrade bio je dugogodišnji predsednik Zadužbine „Desanka Maksimović“ prof. dr Slobodan Ž. Marković i dugujemo mu zahvalnost na toj inicijativi, jer su u protekle 24 godine istaknuti srpski književnici i pesnici dobili ovu nagradu. Upravo dobitnici svedoče o značaju nagrade „Desanka Maksimović“, istakao je Milorad Ilić, predsednik Skupštine grada Valjeva.

U okviru programa, održan je mini koncert hora „Lučinuška“, koji postoji 45 godina i koji neguje muzičko nasleđe slovesnkih naroda.

U okviru Desankinih majskih razgovora, sinoć je proglašena pobednica 24. srednjoškolskog konkursa, a to je Amina Kuč iz Rožaja.

Desanka1

Zadužbina „Desanka Maksimović“, grad Valjevo, Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ i Valjevska gimnazija organizatori su ove manifestacije, koja se održava u Brankovini svakog 16. maja, na dan rođenja Desanke Maksimović.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.