Najnovije vesti

Digitalna promocija turizma u Valjevu

“Turizam davno ne podrazumeva pakovanje kofera i pravac na autobus! Razvoj novih tehnologija i zahtevi modernog turiste izazov su za sve one koji se bave ovom granom privrede, a nenadana situacija sa pandemijom korona virusa stavila je pred ispit ponajviše turističku privredu”, ovo su poruke koje su se mogle čuti na konferenciji “Digitalna promocija turizma u Valjevu”, koja je u organizaciji Turističke organizacije Valjevo i Udruženja za ekonomsko osnaživanje žena ” Žem” održana na Akademiji za strukovne studije Zapadne Srbije u našem gradu. Konferenciju su podržali Grad Valjevo, Privredna komora Srbije i Ministarstvo za trgovinu i turizam.

Sa konferencije “Digitalna promocija turizma u Valjevu”

Ljiljana Stanojević, predsednica Udruženja za ekonomsko osnaživanje žena “Žem” rekla je da su sa temom digitalne prezentacije turizma valjevskog kraja aplicirali još u januaru kada ni slutili nisu da predstoji neizvesna borba sa korona virusom. Sada vide da je digitalna prezentacija turističkih sadržaja preko potrebna.

“Cilj konferencije je da u bliskoj budućnosti turistički potencijal Valjeva sa okolinom prikažemo u najboljem svetlu i da preko digitalnokomunikacionih tehnologija unapredimo i približimo korisniku, domaćem i stranom gostu”, rekla je Ljiljana Stanojević i naglasila nephodnost takvih digitalnih sadržaja s obzirom na tešku situaciju u kojoj su se našle turističke agencije.

 

O postojećim platformama na kojima se prezentuje turistička ponuda valjevskog kraja na konferenciji je govorila Biljana Rabasović, profesorka Akademije strukovnih studija Zapadne Srbije na katedri za marketing i turizam.

“Uglavnom, ocene su dosta dobre, ali ima i prezentacija koje treba popravljati. Analizirali smo web sajtove turističkih organizacija i hotela, ali došli smo do zaključka da je digitalna prezentacija seoskih domaćinstava najtanja i da tim domaćinima treba najviše podrške u svakom pogledu”, rekla je Biljana Rabasović.

Sa konferencije “Digitalna promocija turizma u Valjevu”

Sa društvenim mrežama na lak i merljiv način dolazimo do korisnika, a cene te promocije su znatno niže od drugih načina promovisanja, rekla je na konferenciji Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjeva.

“Trenutno imamo eksploziju zainteresovanih za kuće na planinama u seoskim domaćinstvima koji se bave turizmom. To podrazumeva da svi oni sa svojom ponudom moraju biti na društvenim mrežama. Ono što je bitno naglasiti je to da Turistička organizacija i svi drugi relevantni subjekti u turizmu moraju objediniti turističku ponudu našeg kraja i to predstaviti na internetu. Treba znati da 80% svetske populacije pre početka svog putovanja informiše se na internetu”, rekla je Ana Marković i podsetila da su od prvog oktobra svi oni koji se bave turističkom ponudom obavezni da se prijave na objedinjeni informacioni sistem E-turista. Na osnovu korisničkog imena i lozinke pristupa se tom sistemu, a korisnik može kategorisati svoj objekat na brz način, platiti boravišnu taksu, prijaviti i odjaviti svoje goste, a sa druge strane turističke organizacije i država imaju uvid u turistički promet, što znači i izlazak iz sive zone.

Sa konferencije “Digitalna promocija turizma u Valjevu”

Savremeni čovek, koji je u proseku četiri sata dnevno na mobilnom telefonu, nema mnogo vremena da istražuje i sada je pitanje kako naša turistička ponuda da dođe u svest našeg potencijalnog korisnika, rekla je Tijana Sekulić iz Centra za digitalnu transformaciju Srbije.

“Kako to rade u svetu i kako mi da se prilagodimo da bismo bili vidljiviji i da ne budemo ispod jorgana, što bi rekli, jer je ponuda velika, a sve se traži u vrlo kratkom vremenskom roku, u trenutku”, zapitala se Tijana Sekulić i poručila da cela fabrika turizma mora imati u vidu da korisnik, turista, širi priču i da je on  ambasador dobrog doživljaja i mesta.

U okviru Konferencije “Digitalna promocija turizma u Valjevu” održana su predavanja usko povezana sa celom tematikom konferencije. O unapređenju turizma valjevskog kraja kroz digitalnu promociju govorili su dr Biljana Rabasović i dr Vladimir Krivošejev, profesori Akdemije strukovnih studija Zapadna Srbija. Tijana Sekulić, konsultant za digitalnu transformaciju Centra za digitalnu transformaciju PKS održala je predavanje na temu “Digitalizacija i digitalna transformacija”. Lidija Vuković, savetnik odseka za lokalni ekonomski razvoj Grada Valjeva govorila je detaljnije o portalu E-turista. Iskustva dobre prakse u sklopu agende konferencije prezentovala je kompanija “Maja med”.

 

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.