Diptih svetlosti i senke

“Diptih svetosti i senke” naziv je zložbe Dejana Bogojevića, koja će biti otvorena u petak 23. novembra, u 19 časova, u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo. To će biti 63. samostalna likovna izložba ovog valjevskog multimedijalnog umetnika, a jedan od povoda je i dve decenije od njegove prve samostalne izložbe koja je bila otvorena u novembru 1998. u Galeriji 34 u Tešnjaru pod nazivom “Tajna broja 10”. Izložbu će otvoriti dr Vladimir B. Perić, koji je i autor uvodnog teksta u katalogu koji prati ovu izložbu.

Izložba u Galeriji ovdašnjeg Narodnog muzeja svojevrsna je “diptih“ izložba, koja u manjem izlagačkom delu predstavlja Bogojevićeve “slike-crteže” rađene kombinovanom tehnikom (tempera, tuš i suvi pastel) sa dosta senki i preliva, dok će u većem izlagačkom delu muzejske galerije biti postavljene slike rađene u tehnici akrilik na platnu, a koje obiluju svetlošću i jasnim bojama.

“Poslednjih nekoliko godina mnogo više sam radio na grupnim izložbama i predstavljanju drugih autora u našem gradu, na organiziovanju STRIP FESTA i drugih manifestacija sličnog karaktera, nego na svojim samostalnim izložbama. Mislim da je došao trenutak da valjevskoj publici ponudim svedeni izbor iz mog dosadašnjeg vizuelnog stvaralaštva”, kaže za Valjevska posla Dejan Bogojević.

Dejan Bogojević, “Znak, broj” akrilik na platnu

Ovaj “multimedijalac” podjednako je uspešan i angažovan na više umetničkih polja, bilo da je reč o likovnom ili pisanom izražavanju, stripu, mejl artu, haiku, dizajnu, ilustraciji, opremi knjiga, organizovanju likovnih kolonija, performansa i brojnih art projekata.

“Svaki dan stvaram, u likovnoj umetnosti ili u književnosti. To je moj život, drugačije ne mogu, a ne bi ni bilo pošteno, naravno, prema sebi samom. I nisu mi potrebni neki posebni uslovi. Mogu da radim u ateljeu, ali i na klupi u parku, na krilima dok sedim i čekam negde, u dvorištu, na terasi… Kod mene se dopunjavaju i sukobljavaju vizuelno i književno, prožimaju se i dopunjuji, interakcija je potpuna. Osnovni pokretač je traganje preko eksperimenta do umetničkih istina. Eksperiment je u funciji stvaranja nečeg novog, ma koliko dugo ponavljao proces i postupak rađanja dela. Bez eksperimenta nema istinske i žive umetnosti. Bez istinske i žive umetnosti, umetnost je bezlična”, ističe Bogojević.

Dejan Bogojević, “A, gde si ti”, kombinovana tehnika

“Ovom prilikom želim da se zahvalim, pre svega Narodnom muzeju Valjevo, instituciji koja je otvorila svoja vrata za valjevske umetnike, zatim dr Vladimiru B. Periću, autoru uvodnog teksta, Dušanu Arseniću na osobenom dizajnu kataloga, Bogoljubu Panteliću, vlasniku štamparije “Bosis” na celokupnoj realizaciji kataloga, Mariji Vukosavljević na dobro osmišljenoj postavci izložbe, Zoranu Marinkoviću Marinku, akademskom slikaru i frontmenu “Bjesova”, na podršci, kao i svojoj porodici i prijateljima”, ističe Dejan Bogojević, koji se do sada predstavio 62 puta samostalno i bio učesnik na preko 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dejan Bogojević, “Ptica kljuje misao”, akrilik na platnu

Autor uvodnog teksta koji prati katalog Bogojevićeve izložbe “Diptih svrtlosti i senke” je dr Vladimir B. Perić koji naglašava da opredeljenje autora da na jednoj izložbi postavi polarizovane radove, gde u jednoj grupi dominira svetlost i čista boja a u drugoj senka i raznovrsnost nijansi koje se pretapaju i prelivaju, omogućava publici različitih senzibiliteta da pristupi doživljavanju iste. “Upravo u jukstapozicioniranju, obe strane pojačavaju jedna drugu, prepuštajući tako parergonskim multiplikacijama, okvirima koji se umnožavaju, da deluju van svojih značenjskih „paspartua“. Orijentacijska zbrka likovnih zbivanja u koju posmatrač uranja, gde se tačke pokreću i narastaju, a vizuelna kodiranja ne prestaju, pokazuje da se ova priča ne da uokviriti”, piše dr Vladimir B. Perić.

U muzičkom delu programa svečanog otvaranju izložbe učestvovaće “Škola bubnjeva” Branka Popovića.

Multimedijalni umetnik Dejan Bogojević

Dejan Bogojević rođen je 1971. godine u Valjevu. Izlagao je na 62 samostalne (slike, strip, crteži, vizuelna poezija, mejl art, fotografija) i preko 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Autor je nekoliko grupnih izložbi, performansa, učesnik likovnih kolonija, osnivač i organizator prvog međunarodnog Trijenala vizuelne i eksperimentalne poezije u Srbiji ( Valjevo – 2011, 2014. i 2017.) Objavio je preko 60 autorskih knjiga, priredio brojne antologije. Dobitnik prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada za književnost. Prevođen na dvadeset jezika. Osnovao međunarodnu likovnu koloniju “Eho, rubovi”, koja je do sada imala pet saziva. Zastupljen je u svetskim strip antologijama 2000. i 2002. godine i u svetskoj mejl art antologiji 2003. Bavi se dizajnom, ilustracijom, opremom knjiga i časopisa dvadeset godina i dizajnirao je preko 300 publikacija. Autor je nekoliko desetina razglednica. Dobitnik je internacionalne likovne nagrade “ART FENIKS” za slikarstvo 2015. godine u Skoplju. Idejni je tvorac i organizator međunarodnog umetničkog projekta “Interkulturalni dijalog kroz srpski i međunarodni umetnički izraz” (Valjevo – 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015). Osnivač je Novog internacionalnog likovnog projekta u okviru kojeg je organizovao nekoliko likovnih izložbi. Umetnički je direktor VALJEVSKOG STRIP FESTA. Član je Udruženja književnika Srbije od 1997. godine. Predsednik je Haiku društva Srbije i “ART grupe AKT”. Član je USUS-a po pozivu. Član Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruge “DADAnti” iz Splita. Dobitnik je Nagrade Grada Valjeva u oblasti umetnosti 2014. godine. Živi i stvara u Valjevu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.