Direktor JKP “Vodovod” Ivan Filipović o aktivnostim i prioritetima preduzeća: Gradska voda za Pričević i Žabare

Nabavka neophodne mehanizacije, u prvom redu jednog specijalnog vozila-cisterne, zamena vodomera, rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove vodovodne mreži i brži odziv na popravke kvarova, prioriteti su valjevskog Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod”, a samim tim i preduslovi za bolje i efikasnije funkcionisanje, ocenjuje direktor ovog preduzeća Ivan Filipović.

IMG-670c80c0c7e79cb46fe64f14ec59c9ab-V

Kako Filipović navodi, početkom prošle nedelje “Vodovod” je krenuo u izgradnju vodovodne mreže u selu Pričević, za šta je Grad opredelio tri miliona dinara.

„Planom komunalne izgradnje za ovu godinu predviđena je izgradnja vodovodne mreže ka selu Pričević u dužini od dva kilometra.Meštani tog sela do sada su se snabdevali vodom iz sopstvenih bunara, tako da ćemo izgradnjom mreže obezbediti stabilno snabdevanje vodom za oko 50 domaćinstava, koliko smo mogli da vidimo na terenu. Nadamo se da će vremenski uslovi dozvoliti da aktivnije pristupimo ovom poslu i procena je ćemo ovaj posao završiti za petnaestak radnih dana. Uporedo sa tim nastavljamo i izgradnju vodovodne mreže u selu Žabari, a u planu je i da se uradi mreža u Vukovarskoj ulici. Iz sopstvenih sredstava uradićemo i povezivanje vodovodne mreže u selu Dupljaj, Pimića kraj, u dužini od jednog kilometra, deo koji je ostao nezavršen iz nekog prethodnog perioda, čime ćemo na gradsku mrežu priključiti još 20 domaćinstava. Što se tiče rekonstrukcije postojeće mreže, u ovoj godini smo planirali Kalemegdansku, Somborsku, Ulicu Laze Lazarevića, Šestu ličku, Grmečku i Zlatiborsku“, najavljuje Filipović.

Važna aktivnost u ovom trenutku su i radovi na puštanju pumpne stanice Gradac u automatski sistem rada koje izvodi firma „Elektrovolt“.

„Time rešavamo problem koji je nastao 2014. godine usled poplava. Naime, usled oštećenja oprema sve ovo vreme nije bila u automatskom sistemu rada. Vraćanje u automatski sistem rad je jako značajno za smanjenje troškova električne energije, smanjenje računa i unapređenje energetske efikasnosti. Opredeljeno je osam miliona dinara koji će biti utrošeni za Unapređenje sistema upravljanja vodozahvata Gradac“, navodi direktor JKP „Vodovod“.

Posao zamene starih vodomera započet prošle godine nastavlja se i u ovoj godini i za tu namenu Programom korišćenja subvencija Grada Valjeva opredeljeno je 11,5 miliona dinara.

„Prošle godine smo završili zamenu vodomera u naselju Kolubara 2, Zbratimljeni gradovi i Pasterovoj ulici. Postavili smo nove vodomere sa daljinskim očitavanjem što nam je olakšalo i sam posao očitavanja, a imamo i mnogo kvalitetniju evidenciju očitavanja, odnosno tačnija očitavanja i preciznija merenja, a samim tim i potrošači automatski imaju bolju i kvalitetniju ulogu. Ove godine planiramo postavljanje novih vodomera u naselju Popučke, gde smo do sada jednom u šest meseci vršili očitavanja i davali prosek potrošnje. Nikada nije bilo nezadovoljstva, ali ćemo sada svakako unaprediti uslugu“, ukazao je Filipović na jednu od značajnih aktivnosti koja unapređuje rad preduzeća i poboljšava uslugu, među koje svakako spada i ulaganje u tekuće održavanje sistema i inovacije, za koja su potrebna ozbiljna sredstva.

1684328542128

„Treba podsetiti da je naše najmlađe vozilo 2006. godište, a ostala su iz devedesetih godina prošlog veka i više su u servisu nego na terenu. Ušli smo u nabavku jednog kamiona-kipera koji će nam pomoći da sve prethodno navedene radove realizujemo. Nabavili smo i kombi vozilo-cisternu, specijalno vozilo koje će zahvaljujući svom gabaritu olakšati kretanje užim ulicama. Zahvaljujući toj nabavci, u mogućnosti smo da rasterećenije koristimo tri postojeće, velike cisterne za održavanje slivnika, za čime u ovom periodu, usled velikih padavina, postoji izražena potreba“, ukazao je Filipović uz napomenu da za nabavku jednog specijalnog vozila-cisterne potrebno izdvojiti oko 350 hiljada evra.

Čak ni sa povećanom cenom vode, poboljšanom naplatom potraživanja, naročito kada je reč o većim dužnicima, ne ostavlja preduzeću puno prostora za pomenuta ulaganja.

„Cena vode podignuta je u julu prošle godine. U tom trenutku se činilo da je to drastično, ali pre toga smo prethodno povećanje imali u junu 2016. godine, šest godina smo bili na starim cenama. Kada smo podigli cene faktički smo došli na nivo koji bi trebalo da bude pre pet godina. Nismo osetili neki veliki benefit s obzirom da su cene svih elemenata koji ulaze u cenu koštanja jednog kubika vode u međuvremenu porasle. Ono što je primetno je da se smanjio fizički obim realizacije, a smanjila se i proizvodnja vode u fabrici na Pećini, što govori da je i samo povećanje cena imalo uticaj da ljudi neke svoje kvarove i havarije poprave, da racionalnije troše vodu“, konstatovao je direktor JKP „Vodovod“ Ivan Filipović.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.