“Direktor JP “Kolubara” Zoran Mitrović da položi račun građanima i podnese ostavku”

Odbornička grupa SPS-JS u Skupštini grada Valjeva očekuje od Zorana Mitrovića, direktora JP “Kolubara” koje upravlja hidrosistemom Stubo-Rovni, da kao “častan čovek položi račun građanima o svemu što za 5 godina svog upravljanja preduzećem (ni)je uradio” i podnese ostavku. To je na konferenciji za medije rekao šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović. Pavlović je takođe pozvao i gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića da se “razbudi” i shvati da je “sam sebi” najveći protivnik i najveća opozicija “ukoliko nastavi sa (ne)radom” i da će posledice za grad biti “ozbiljne i teške”.

CROP-Dorde-Pavlovic

Đorđe Pavlović, šef odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada Valjeva na konferenciji za medije

Pavlović se osvrnuo na izlaganje direktora JP “Kolubara” Zorana Mitorvića na nedavnoj sednici Skupštine grada, u kojem, kako je istakao, Mitrović jedino nije spomenuo na koji način namerava da konačno staviu funkciju branu Stubo-Rovni i preduzeće kojim 5 godina zaredom upravlja.

“Na prethodnoj sednici Skupštine grada Valjeva od direktora JP “Kolubara” imali smo prilike da čujemo razne stvari. I političko opredeljenje zaposlenih u tom preduzeću i JKP “Vodovod-Valjevo”, i o istorijatu samog preduzeća, pa čak i o tome kad ko i gde od službenika Sanitarne inspekcije ispija, ili je ispijao kafe. Ali, jedino što ni reči nismo čuli o tome kako i na koji način ima nameru da konačno stavi u funkciju branu i preduzeće, kojim kao direktor upravlja već petu godinu zaredom. Istina, čuli smo neka nemušta objašnjenja o nekakvim Radnim grupama, opet o političkim opredeljenjima njegovih i zaposlenih u “Vodovodu”, kako je tačno da postoji fabrika koja može da snabde vodom sela u okolini brane, da je konačno predao neki projekat gradonačelniku i da je potrebno cirka 60 miliona dinara da se izgradi cevovod u dužini od 4 kilometra kako bi se došlo do rezervoara Visoka”, rekao je Đorđe Pavlović.

Prema Pavlovićevim rečima, vrhunac cinizma direktora JP “Kolubara” Zorana Mitrovića bio je kada je “netrepnuvši saopštio” da je ekonomska isplativost puštanja u rad pomenute fabrike i snabdevanje građana vodom upitna. Pavlović je to ocenio sramnim i ciničnim s obzirom da to dolazi u trenutku kada se osećaju posledice nezapamćene suše i kada je ljudima fizički opstanak je usled nedostatka vode ugrožen.

“I sve to ne bi bilo ništa sporno da nam o svemu nije govorio čovek koji je već petu godinu direktor, pa se s pravom postavlja pitanje ko je trebao da obavi sve poslove i da konačno obezbedi vodu za meštane sela pored brane? Ko je smetao direktoru da radi? A, direktor je, samo podsećanja radi, imao konkretnu bezrezervnu podršku grada Valjeva u periodu od 2016. do 2020. godine, i materijalnu i finansijsku. Kako e iskoristio tu podršku? Tako što je u 2018. godini realizaciju kapitalnih subvencija, dakle ono što se odnosi na investicije, realizovao sa slabih 25%, a u 2019. godini sa mršavih 37%. Je li tako zamišljao izgradnju cevovoda i snabdevanje građana vodom? Ko je tu smetao i šta je grad još trebalo da učini”, upitao je Pavlović.

On je ukazao da je zato pozicija Usluga po ugovoru, koja se odnosi na zaradu direktora i troškove rada preduzeća, realizovana “savesno, istrajno, postojano, dosledno i posvećeno sa svih 100%”.

“Dakle, građani su samo u 2018. i 2019. godini zaradu i troškove poslovanja direktora preduzeća JP “Kolubara” finansirali sa ukupno 152 miliona dinara. Zauzvrat su dobili priču o projektima, o nedostatku novca od oko 60 miliona, što nije ni polovina potrošenog za zarade i troškove rada samog preduzeća u dve uzastopne godine, i preprekama za koje je, naravno, neko drugi kriv. Zbog svega navedenog, odbornička grupa SPS-JS u Skupštini grada Valjeva očekuje od direktora JP “Kolubara” Zorana Mitrovića, da kao častan čovek položi račun građanima o svemu što za 5 godina svog upravljanja preduzećem (ni)je uradio i podnese ostavku”, kazao je Pavlović.

On se osvrnuo i na to da o snabdevanju meštana podbranskih i sela u blizini brane nije imao ništa da kaže ni prvi čovek grada Lazar Gojković.

“Ali, jeste nakon 7 sati rasprave i pređenih bar 10 vitalno važnih tema za grad i njegovo funkcionisanje smogao snage, istina izgubivši živce, da ne kaže opet ništa o temama dnevnog reda već da optuži odbornike i zapreti im rekavši “ne bio vam u koži”. Dakle ništa o 0% realizacije sredstava Toplane, ni 1% realizacije izgradnje ulica i puteva, ni (ne)snabdevanju meštana oko brane vodom, o tome ni reč! Ali, rasprava i pretnja odbornicima – DA! Zato gradonačelnika pozivamo da se razbudi i shvati da je najveći protivnik i najveća opozicija sam sebi ukoliko nastavi sa ovakvim (ne)radom i da će posledice za grad biti ozbiljne i teške”, poručio je šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.