Direktor “Toplane”: 4 promila budžeta bolnice ne smeju biti razlog nastavka zagađenja vazduha

Opšta bolnica Valjevo se i posle 4 godina od “sprovođenja” toplovoda do njenih vrata, što je bila donacija Vlade Češke i Grada Valjeva u iznosu od oko 700.000 evra, i dalje greje u sopstvenoj režiji na mazut sa 3% sumpora. Taj štetni energent bolnica nabavlja na godišnjem nivou po ceni koja je, kako je više puta u obraćanju medijima rekao direktor OB dr Zoran Đurić, 9 miliona dinara jeftinija od računa koji bi bolnica plaćala “Toplani”.

“Mi smo bolnici dali fiksnu ponudu od 47 miliona dinara, pri čemu je “Toplana” prihvatila taj rizik fiksne cene. Ostaje misterija kako je moguće da se sprovede namenska investicija od 700.000 evra i da neko kaže puj pike ne važi”, ističe Zoran Stepanović, direktor “Toplane”.

Direktor “Toplane” Zoran Stepanović

“Septembra meseca 2016. godine na sastanku u bolnici mi je rečeno da oni troše po sezoni 1000 tona mazuta po ceni od 26 dinara, što dovodi do računice da njih nabavka energenta godišnje košta 26 miliona dinara. Tražio sam da mi daju ugovor na osnovu koga je to ta cena. Dobio sam ugovor na uvid u kojem stoji da taj litar mazuta koji ono plaćaju košta 26 dinara plus PDV, što iznosi 31,2 dinara. Pošto je i ta cena bila nerealno niska, zatražio sam da mi dostave zadnje fakture za nabavku mazuta i tako se stiglo do cene od 44,21 dinar”, kaže Stepanović i pojašnjava da se ugovori sklapaju po ceni mazuta koja važi za taj dan, a da se cena tog energenta menja na nedeljnom nivou.

Valjevo

Glavni ulaz u JKP “Toplana Valjevo” (foto: valjevskaposla.info)

Za njega je, kako kaže, cela priča o tome koliko je zaista za valjevsku bolnicu skuplje grejanje ako pređe na “Toplanu” na klimavim nogama.

“Velika je oscilacija u ceni. Oni realno ne znaju koliko će ih koštati grejanje u sezoni, jer ne znaju koliko će potrošiti mazuta, niti po kolikoj ceni će ga nabaviti. Prema podacima dobijenim iz bolnice oni su za grejnu sezonu 2016/2017 potrošili 628 tona mazuta, što je manje od 1000 tona. S obzorom na to da je ta sezona bila izuzetno hladna morali su više da potroše”, tvrdi Stepanović.

Zoran Stepanović (foto: valjevskaposla.info)

On ne negira mogućnost da je za bolnicu stvarno “Toplana” skuplja u poređenju sa grejanjem u sopstvenoj režiji, ali ističe da je jako bitno šta se upoređuje.

“Sa jedne strane imamo tih 47 miliona dinara koliko mi fiksno nudimo, a sa druge strane je nekakav podatak o bolničkoj potrošnji mazuta tokom godine, pomnoženoj sa cenom koji oni smatraju relevantnom. U to ne ulazi radna snaga, ni oko 5 kubika vode koliko gube dnevne, količina soli koja se koristi za omekšavanje te vode, kao ni prevoz tog mazuta niti amortizacija za njihova dva kotla iz 1966. i 1980. godine”, precizira prvi čovek “Toplane”.

Valjevo

JKP “Toplana Valjevo” (foto: valjevskapoosla.info)

Stepanović zaključuje da Opšta bolnica Valjevo sa godišnjim budžetom od preko 2 milijarde dinara ne sme da dozvoli da 4 promila njenog budžeta, koliko iznosi tih spornih 9 miliona dinara razlike u ceni, budu razlog nastavka zagađenja vazduha.

 

Valjevo


Projekat “Da Valjevo prodiše!”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom erozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, koje je svake zime na listi Top 3 grada, čiji građani udišu najotrovniji vazduh u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP “Toplana”, vezanih za smanjenje emisije štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje, kao i podizanju svesti o težini i važnosti problema svih naših sugrađana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazavanom „Da Valjevo prodiše!“.


 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.