Direktor Toplane: “Nadam se da će ugovor sa bolnicom biti potpisan za stalno”

Ugovor valjevske bolnice i gradska Toplane produžen je na još 3 meseca, tako da će Opšta bolnica Valjevo prema tom privremenom ugovoru biti korisnik usluga Toplane do 1. marta 2019. godine, kaže za Valjevska posla direktor JP “Toplana Valjevo” Zoran Stepanović.

Zoran Stepanović, direktor JP “Toplana Valjevo” (foto: Valjevska posla)

Ugovorom je definisan fiksni deo koji bolnica plaća, definisana je i cena kilovat-časa. S obzirom na to da se bolnica nalazi u 5. tarifnoj grupi, za nju važi cena od 312 dinara po kvadratnom metru godišnje i 6 dinara po kilovat-času. Kako Opšta bolnica Valjevo ima 31.579 metara kvadratnih (objekti u bolničkom bloku i upravna zgrada) koji se greju putem toplovoda, fiksni deo iznosi 9.852.000 dinara na godišnjem nivou. Direktor JP “Toplana Valjevo” Zoran Stepanović se nada da će po isteku privremenog ugovora 1. marta biti potpisan i stalni ugovor o snabdevanju Opšte bolnice Valjevo toplotnom energijom.

“Ne znam tačno šta je razlog zašto ugovor nije produžen do kraja grejne sezone, ali koliko sam upoznat radi se o nekom njihovom proceduralnom problemu, a ne o nameri da se greje samo neradna 3 meseca. Ja se nadam da će posle toga biti potpisan stalni ugovor” – kaže za Valjevska posla prvi čovek Toplane Zoran Stepanović.

Valjevo

JP “Toplana Valjevo” (foto: Valjevska posla)

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva da se bolnica priključi na Toplanu svakako je bio ekonomske prirode, imajući u vidu da je mazut na koji se bolnica do sada grejala skoro 50% skuplji ove godine, ali i da se ugasi još jedna veća kotlarnica u gradu, koja je uticala na kvalitet vazduha u tom kraju.

“Trenutno se oko 25% grada greje na Toplanu, sama bolnice čini negde oko 2%. Kada se pogleda taj odnos na nivou celog grada tih 2% nije mnogo, ali je ugašena jedna velika kotlarnica na mazut i to malo po malo doprineće u nekom narednom periodu da bude bolje. Nije moguće priključiti svih 100%, ali je svaki procenat dobrodošao” – istakao je Zoran Stepanović, direktor valjevske Toplane i dodao da problem aerozagađenja nije moguće rešiti samo Toplanom, ali je Toplana svakako deo tog rešenja.

Jedan od ciljeva Toplane definitivno jeste da se u narednom peridu poveća broj korisnika. To je i ekonomski interes, a i interes sa ciljem smanjenja aerozagađenja u gradu, uverava nas Stepanović. Kako je rekao, u sledećoj godini radiće se na tome da se priključe javni korisnici koji do sada nisu prikljčeni na daljinski sistem grejanja.

M.P.M.

Da Valjevo prodiše - Faza dva

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.