Direktor Toplane: Podržavam planove bolnice za izgradnju energetskog bloka, ali…

Direktor JKP Toplana Valjevo Zoran Stepanović podržava najavljene planove vezano za  rekonstrukciju Opšte bolnice, koja podrazumeva “energetsko utopljavanje bolnice”, kao i izgradnju “energetskog bloka” sa ciljem poboljšnja energetske efikasnosti u objektima te zdravstvene ustanove.

“Kako sam razumeo, u planu je da bolnica zameni fasadu i da ugradi toplotnu pumpu snage 1 megavat. Poznavajući ono što sam učio na fakultetu, oni ne mogu dobiti taj megavat. Raspolažem podatkom da oni imaju 8 do 10 litara vode u sekundi, a iz toga mogu dobiti samo 200 do 250 kilovata snage. Drugi problem je što toplotna pumpa podrazumeva niskotoplotni sistem grejanja, tako da ukoliko bolnica ne promeni kompletan sistem grejnih tela unutar svih svojih objekata, oni se ne mogu grejati na toplotnu pumpu sem u oktobru mesecu”, precizira Stepanović.

Zoran Stepanović (foto: valjevskaposla.info)

“Bolnica treba sad da se priključi na Toplanu, jer sad zagađuje vazduh. Takođe mislim da bolnica treba da ostane priključena na Toplanu i po završetku prvu faze tog najavljenog energetskog utopljavanja, čak i kad ugrade tu toplotnu pumpu. Jer, teoretski gledano sa toplotnom pumpom će samo pokriti jedan deo grejne sezone. Ali, da to bude njihov izgovor da se ne priključe na Toplanu i da nastave da zagađuju naredne godine, dve, tri ili pet, dok ne urade sve tri faze poboljšavanja energetske efikasnosti, ja to apsolutno ne vidim kao racionalnu priču”, naglašava Stepanović.

Opšta bolnica Valjevo potroši oko 1.000 tona mazuta po grejnoj sezoni i to mazuta sa tropostotnim sadržajem sumpora. Dimnjaci su visine 20 metara, što nije nimalo zadovoljavajuće, s obzirom na to da se nalaze u gradu, a geografski gledano u samoj kotlini. Opštu bolnicu greju dva stara kotla, jedan je iz 1980. godine, a drugi iz 1968. Sve to čini Opštu bolnicu Valjevo jednim od najvećih zagađivača u gradu.

Valjevo


Projekat “Da Valjevo prodiše!”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom erozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, koje je svake zime na listi Top 3 grada, čiji građani udišu najotrovniji vazduh u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP “Toplana”, vezanih za smanjenje emisije štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje, kao i podizanju svesti o težini i važnosti problema svih naših sugrađana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazavanom „Da Valjevo prodiše!“.


 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.