Do Nove godine bez neupisane dece u obdanište

Kako za Valjevska posla najavljuje Zlatomir Marković, direktor PU “Milica Nožica, do Nove godine bi trebalo da bude anuliran broj mališana koji ovogodišnjim konkursom nisu bili primljeni u obdaništa pod okriljem predškolske ustanove.

Obdanište “Zvončić” – PU “Milica Nožica” Valjevo (foto: Valjevska posla)

Ukupno 285 dece, od čega 166 jaslenog uzrasta, koja zbog nedostatka smeštajnih kapaciteta nisu ovog septembra krenula u vrtić, biće po svemu sudeći upisana krajem ove kalendarske godine, jer je u planu da se promeni namena i adaptira zgrada  OŠ “Milovan Glišić” posle njenog preseljenja u novi objekat u Brđanima.

“Pokušaćemo da taj broj od 285 neupisanih mališana svedemo na nulu i da Valjevo bude jedan od retkih gradova u Srbiji koji od Nove godine neće imati dece koja čekaju na upis u vrtić. U razgovoru sa gradonačelnikom dogovorili smo se da se započne procedura pribavljanja saglasnosti od Republičke direkcije za imovinu, jer je sasvim izvesno da će se Osnovna škola “Milovan Glišić” premestiti u novi objekat u novembru, tako da treba na vreme tražiti saglasnost da nam se taj objekat, nakon preseljenja Šeste škole u novu zgradu, da na korišćenje. Posle toga treba da usledi postupak raspisivanja javnih nabavki za izradu projekta za prenamenu tog objekta. To su neki putevi kojima treba krenuti na vreme, da bismo mogli u roku, do 31. decembra ove godine, već da se uselimo, naravno ako to budu administracija i svezakonske procedure dozvolile”, kaže prvi čovek ovdašnje Predškolske ustanove.

Zlatomir Marković, direktor PU “Milica Nožica” Valjevo (foto: Valjevska posla)

“Novi” vrtić u objektu stare Šeste škole planiran je da primi prevashodno decu koja nisu bila upisana na poslednjem konkursu. Prema Markovićevim rečima, biće uzeti u obzir i zahtevi roditelja koji su prilikom prijava naznačili da žele da im deca idu u vrtić u Brđanima, što se nije moglo ispuniti zbog problema sa kapacitetom, ta su im deca “pripala” vrtićima u drugim delovima grada.

“To što ćemo dobiti taj objekat za potrebe naše predškolske ustanove je jako dobra stvar da se i samo jezgro centra grada rastereti, jer ima dosta dece iz Mesne zajednice Brđani, koja je velika po broju stanovnika. Kontaktiraćemo roditelje, tako da ćemo u startu imati maltene popunjene sve 23 učionice. Mi sad imamo 166 dece jaslenog uzrasta, među tih 285 koji nisu ove godine primljeni u vrtić, tako da će već desetak soba biti popunjeno sa mališanima jaslenog uzrasta”, precizira Marković.

Zlatomir Marković, direktor PU “Milica Nožica” Valjevo (foto: Valjevska posla)

Obdanište Mihailo Stupar ostaće u istom objektu u kojem je sada, sve dok se ne bude završila nadogradnja obdaništa “Bambi” u Kolubari 2. Projekat za to je već predat Ministarstvu prosvete i čeka se na raspodelu sredstava koja su predviđena kreditom Svetske banke.

U radnoj 2018/2019 godini u celodnevni boravak Predškolske ustanove “Milica Nožica” u Valjevu krenulo je 2196 dece, u 96 grupa, u 9 objekata u gradu i 2 objekta u selu. Od toga je 425 dece novoupisano po konkursu, dok je, kako je napomenuto na početku teksta, 285 mališana ostalo neupisano.

Pripremni predškolski program počinje 17. septembra i prema sadašnjoj projekciji ima 36 grupa polaznika tog četvoročasovnog programa. Od toga je 20 seoskih grupa i 16 u gradu, plus jedna bolnička grupa na Odeljenju dečje hirurgije. U planu je, kako nam je rekao direktor Predškolske ustanove, da se otvori još jedna bolnička grupa na Pedijatriji valjevske bolnice.

Predškolska ustanova "Milica Nožica "Valjevo"

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.