Dodeljena prestižna književna nagrada „Milan Rakić“ u Mionici

Prestižna književna nagrada „Milan Rakić“ koju dodeljuju Udruženje književnika Srbije ove godine pripala je Dejanu Bogojeviću za zbirku pesama „Suve senke rastu“, a plaketu sa likom Milana Rakića uručio je predsednik opštine Mionica Boban Janković. Svečanost u čast pesnika i diplomate Milana Rakića na dan njegovog rođenja, 30. septembra , održana je u novom galerijskom prostoru Kulturnog centra prošle subote, a pre toga položeni su venci na spomenik koji je prošle godine svečano otkriven u prisustvu ministra u Vladi Srbije Nikole Selakovića. Vence su položili predsednik opštine Mionica Boban Janković, direktor Kulturnog centra u Mionici Zoran Milivojević, predsednik Udruženja knjižvnika Srbije Miloš Janković, nagrađeni knjižvnik Dejan Bogojević i prvakinja drame Narodnog pozorišta i rukovodilac pevačkog ansambla „Kosovski božuri“, Ivana Žigon.

Svecanost u novom galerijskom prostoru

– Ponosan sam što smo uspeli da uvrstimo ovu svečanost u kulturni kalendar naše opštine i Udruženja književnika Srbije, i želim da se zahvalim Udruženju na plodonosnoj saradnji, a i da čestitam ovogodišnjem dobitniku Dejanu Bogojeviću, našem sugrađaninu. O tome koliko je za našu opštinu značajan pesnik i diplomata, Milan Rakić, najviše govori i spomenik koji smo prošle godine svečano otkrili i koji se nalazi ispred škole u Mionici koja nosi njegovo ime. Danas, kada naša država na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem vodi istorijsku borbu za Kosovo i Metohiju, književno delo Milana Rakića ima još veću snagu. Srbija danas, na Kosovu brani svoj teritorijaln integritet, čast i međunarodno pravo, kao i pre 111 godina, kada je Rakić, uz stihove svoje pesme, „Na Gazimestanu“ otišao u doborovoljce. Rakić, ni tada, kao i mi danas nema dilemu da se za Kosovo treba boriti, mudrošću i pameću. Dopustiće te mi da iskoristim ovu priliku i da istaknem koliko je važno da se na pravi način bavimo kulturom i obrazovanjem u našoj zajednici. Kulturni centar koji smo rekonstruisali, ovaj legat gde se sada nalazimo, Kuću Kolubarske bitke koju gradimo, spomenik Milanu Rakiću dokazuju upravo istorijsko ulaganje u kulturni život Mioničana. A uspeli smo da obnovimo i škole. I u tome, važno je reći, imamo veliku podršku države. U tom smeru ćemo i nastaviti – rekao je Janković.

Polaganje venaca u Mionici

Milan Rakić, književnik i diplomata, rođen je 30. septembra 1876. godine, bio je sin čuvenog pevodioca i diplomate Dimitrije Mite Rakića, unuk načelnika Klubarskog sreza Nikole Rakića i praunuk Krađorđevog kneza Rake Tešića, a svi poreklom Mioničani.

Prisutnima se obratio i predsednik Udruženja književnika Srbije, Miloš Janković koji takođe, potiče iz mioničkog kraja.

Urucenje nagrade

– Česitam dobitniku nagrade „Milan Rakić“ Dejanu Bogojeviću, a moram da istaknem da je ova nagrada ustanovljena još od 1938. godine i da za vreme rata, dodela nije prekinuta. Danas je lepo biti Mioničanin – rekao je Janković.

Nagrađani Dejan Bogojević, književnik, učitelj u izdvojenom odeljenju OŠ „Vojvoda Živojin Mišić“ u Osečenici, poreklom iz mioničkog kraja, govorio je stihove svojih pesama i zahvalio se opštini Mionica i Udruženju književnika Srbije na priznanju.

Polaganje venaca

Posebnu draž ovom događaju dala je i knjiga Milana Rakića u kojoj se nalazai njegov lični potpis, a iz koje je Ivana Žigon govorila stihove Rakićeve poezije.

U umetničkom delu programa nastupio je profesor Dimitrije Tomić koji je na klaviru izveo kompozicije „Tamo daleko“, „Ovo je Srbija“, „Kreće se lađa Francuska“, a program je vodila glumica Marijana Andrić.

Svecanost povodom rodjenja Milana Rakica

Svečanost je organizovana pod pokroviteljstvom opštine Mionica, a u realizovanju su učestvovali Kulturni centar u Mionici i Biblioteka „Milovan Glišić“ iz Mionice.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.