Dodeljene nagrade na konkursu za “Najlepšu fotografiju valjevskih planina”

Klub Ars Nova, Udruženje za zaštitu, razvoj i promociju valjevskih planina, Udruženje za razvoj turizma i zaštitu prirode Taorska vrela i Turistička organizacija Valjevo dodeli su nagrade najboljim osnovcima i srednjoškolcima na fotokonkursu na temu “Najlepša fotografija valjevskih planina”. Dodela nagrada i pohvala upriličena je u Muzeju zavičajnih pisaca, jer su na tom mestu predstavljeni velikani našeg kraja koji su, baš kao i mladi laureati i sami organizatori ovog fotokonkursa, dokazani ljubitelji svog zavičaja.

Prvonagrađena fotografija Đorđa Pantića, učenika OŠ “Dragoljub Ilić” na konkursu “Najlepša fotografija valjevskih planina”

Na fotokonkurs “Najlepša fotografija valjevskih planina” prijavilo se stotinak učenika osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na području valjevskih planina: Valjevo, Kosjerić, Bajina Bašta i Ljubovija. Prvu nagradu osvojio je Đorđe Pantić, učenik OŠ “Dragoljub Ilić” iz Dračića, Druga nagrada uručena je Petru Stojanoviću, učeniku valjevske Tehničke škole, a Treća nagrada pripala je Drini Radojević iz OŠ “Nada Purić” iz Valjeva.

Petar Stojanović, Tehnička škola Valjevo – Drugo mesto na konkursu “Najlepša fotografija valjevskih planina”

Pohvalu za oštrinu fotografije dobila je Magdalena Pantić, učenica OŠ “Dragoljub Ilić” iz Dračića. Za najbolji kadar pohvalu je dobio Vanja Udovičić iz OŠ “Nada Purić” iz Valjeva, dok je Iva Lazić iz OŠ “Andra Savčić” iz Valjeva dobila pohvalu za najbolji motiv.

Drina Radojević, OŠ “Nada Purić” – Treće mesto na konkursu “Najlepša fotografija valjevskih planina”

Kako je rečeno prilikom dodela nagrada i pohvala, od mladih autora fotografa očekuje se da daju svoj doprinos daljem razvoju i promociji valjevskih planina, kao i da će Klub Ars Nova i partnerske organizacije nastaviti sa aktivnostima u cilju dalje, bolje i brže zaštite valjevskih planina, ali i prostora Zapadne Srbije.

“Želimo da uputimo i apel da vodimo računa o životnoj sredini, rezervnih planina mi nemamo, to je naše okruženje, i naša je dužnost da svoje znanje i energiju prenesemo na najmlađe, a naši dobitinici su već zauzeli svoju stazu i želim im uspeh i pružićemo podršku”, istakao je Vlado Dodović iz Kluba Ars Nova, jednog od organizatora fotokonkursa.

Kako je najavljeno, od nagrađenih fotografija biće odštampan Kalendar za 2021. godinu, i uz te radove formiraće se izložba fotografija koja će biti promovisana na budućim manifestacijama i događajima.

“Uz pomoć Kompanije Aseko, Pejten, Publik, Galeb grup, Merkator i podršku lokalnih samouprava regiona, republičkih institucija, izdaće se fotomonografija sa najboljim fotografijama valjevskih planina, prikupljenih na konkursu i drugih. Pozivamo ostale zainteresovane da šalju svoje radove na adresu Turističke organizacije Valjevo”, naglasio je Vlado Dodović.

Organizatori su se ovom prilikom posebno zahvalili đacima i nastavnicima OŠ “Stevan Joksimović” iz Rogačice i OŠ “Jordan Đukanović” iz Varde na velikom broju poslatih fotografija uz obećanje da će ih posetiti u njihovim školama i predati poklone. Velika zahvalnost upućena je i Europromu, RTS-u, Publiku, Pejtonu, Galeb grup-u, Kompaniji Aseko i Vojvođanskoj banci, koji su pomogli u organizaciji ovog fotokonkursa darivanjem poklona za najbolje autore.

Jedna od brojnih fotografija iz OŠ ” OŠ “Stevan Joksimović” iz Rogačice pristiglih na konkurs “Najlepša fotografija valjevskih planina”

Predsednik žirija Fotokonkursa bio je Vojislav Jovanović, a nagrade i pohvale za “Najlepšu fotografiju valjevskih planina” najboljim autrima dodelili su direktora Turističke organizacije Valjevo Ana Marković, predstavnice Zavoda za zaštitu prirode iz Beograda Vesna Luković i Nataša Panić, i kustos Moderne galerije Valjevo Marija Đurić.

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.