Dodir stakla

Izložba „Dodir stakla“ je gostujuća izložba savremenog nordijskog stakla, koju su organizovale ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske s ciljem da promovišu nordijsko staklo, dizajnere i proizvođače, prikazujući istovremeno saradnju nordijskih zemalja u umetničkom stvaralaštvu. U Galeriji Narodnog muzeja Valjevo u utorak 17. oktobar od 18 časova biće svečano otvaranje ove izložbe a o izložbi će govoriti Lada Ratkovic -Bukovcan, kustos izložbe, direktor Muzeja Mimara, Zagreb.

Izložba se sastoji od 80 predmeta nastalih u 13 poznatih staklara. Na izložbi su zastupljene fabrike stakla Holmegord (Holmegaard), ARCHITECTMADE i Lene Bjere Dizajn (Lenne Bjerre Design) iz Danske; fabrika stakla Itala, Lasismi (Lasismi) i galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u staroj fabrici u Rihimakiju) iz Finske; fabrike stakla Hadeland, Jevik (Gjøvik) i Magnur, kao i studio Nestetangen (Nøstetangen Glass) iz Norveške; fabrike stakla Moleros (Målerås), Skrufs i Nibru (Nybro Glasbruk) iz Švedske.

Ovi predmeti od stakla, osmišljeni pre nekoliko decenija a osmislili su ih legende dizajna Alvar Alto (Alvar Aalto), Tapio Virkala (Tapio Wirkkala), Timo Sarpaneva (Timo Sarpaneva), kao i drugi saradnici finske fabrike stakla Itala (Iittala).

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.