Dom zdravlja na gradskoj manifestaciji KREĆI SE

Na platou Centra za kulturu Grad Valjevo je u subotu organizovao manifestaciju „Kreći se“, kao završni događaj projekta „City Walk“, podržanog iz fondova Evropske unije. Ceo događaj je predstavljao promociju zdravih stilova života u urbanim uslovima – kretanja, pešačenja, rekreacije, vožnje bicikla i sporta. Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja bila je jedan od učesnika ove velike manifestacije, kojom je ujedno obeležila i Međunarodni dan fizičke aktivnosti „Kretanjem do zdravlja“. U tzv. Zdravstvenom kutku, zajedno sa partnerima, Medicinskom školom Valjevo i Crvenim krstom, građanima su kontrolisali pritisak, merili težinu i visinu, određivali bodimas indeks, davali zdravstvene savete i edukativne brošure. Više od stotinu učesnika i prolaznika prekontrolisalo je ove parametre, tako da je akcija veoma uspela.

Klubovi i udruženja organizovali su zanimljive demonstracije biciklizma, rvanja, karatea i džudoa, igre bez granica za decu, kangu fitnes, šetnju do parka Pećina i natrag, speleolozi su demonstrirali penjanje uz užad… Jedan od najzanimljivijih trenutaka bio je kada su učesnici formirali velike figure pešaka i bicikla koje su fotografisane iz drona. U programu su učestvovali Karate klub “014” , Rvački klub “Mladost”, Džudo klub „Kodokan“, Biciklistički klub “Boba”, SU “Varatonac”, Društvo istraživača “Vladimir Mandić Manda”, „Kangu klub“, Planinarski klub “Povlen” i PSD “Magleš”. Posmatrači i prolaznici su imali mogućnost da se pridruže aktivnostima i oprobaju u pojedinim veštinama.

Manifestaciju je otvorio član Gradskog veća prof dr Miroljub Ivanović, saopštivši prisutnima lepe vesti vezane za buduće biciklističke i pešačke staze u našem gradu, čije projektovanje i izgradnju finansira Grad Valjevo. Koordinator projekta Nenad Branković govorio je realizovanim aktivnostima, rezultatima i efektima projekta, naglašavajući da je „City Walk“ doprineo pripremi i realizaciji aktivnosti Grada Valjeva na unapređenju pešačke i biciklističke infrastrukture. Značaj fizičke aktivnosti podvukao je promoter manifestacije Ilija Lazarević iz Rvačkog kluba „Mladost“, juniorski prvak države u rvanju slobodnim stilom.

Valjevo je jedan od 17 gradova i institucija iz devet zemalja koji su uključeni u projekat „City Walk–Gradovi za pešake“, koji se realizuje u okviru Inter-regionalnog dunavskog transnacionalnog programa, podržanog od Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Projekat sprovodi konzorcijum od 17 partnera iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Češke Republike, Austrije i Srbije, sa namerom uspostavljanja i širenja pešačkih zona, pešačkog i biciklističkog saobraćaja u gradovima dunavskog regiona. Projekat pomaže gradovima da smanje emisiju izduvnih gasova i buku, postanu bezbednija i bolja mesta za život, da povećavaju ulogu aktivnog transporta poput hodanja i prevoza biciklom. Projekat takođe promoviše zdrave stilove života.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.