Doneto prvo rešenje za pomoć majkama za kupovinu prvog stana

Komisija za dodelu novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta donela je prvo pozitivno rešenje, kojim se odobrava pomoć države u iznosu do 20.000 evra za kupovinu ili izgradnju prve nekretnine, u okviru mere pomoći za majke koje su dobile dete nakon 1. januara ove godine.

Sinisa-Mali-Darija-Kisic

Ministar finansija Siniša Mali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić izrazili su zadovoljstvo time što je država još jednom pokazala da je sposobna da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija i što pomaže građanima u rešavanju važnih životnih pitanja.

Reč je o porodici iz Sombora, koja ima tromesečnu bebu i kupuje prvi stan, od 96 kvadrata.

Kisić je ukazala na to da je rešavanje stambenog pitanja jedna od najvažnijih stvari u životu i istakla da je ponosna na to što je država ovim sredstvima pomogla rešavanje stambenog pitanja mlade majke iz Sombora i njenog tromesečnog sina.

Nadam se da će u svom novom domu, ova tročlana porodica ostvariti sve svoje snove i imati lep život ispunjen osmesima, ljubavlju i toplinom, istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, država je ovim programom pokazala da brine o svojim građanima i da svakodnevno radi na stvaranju uslova za njihov što kvalitetniji život.

Ministarka je uputila poziv svim ženama koje su i koje će u ovoj, i u narednim godinama, postati majke, a nemaju rešeno stambeno pitanje, da iskoriste pravo koje im država garantuje.

Mali je podsetio na to da pravo na novčanu pomoć države imaju majke, koje novac mogu da iskoriste za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana, pod uslovom da prvi put stiču kuću ili stan na teritoriji Srbije.

Najsrećniji trenutak u životu je sigurno kad dobijete dete, a drago mi je što država jednim delom može da doprinese porodicama u tim srećnim trenucima, naglasio je on.

Potrebno je da su ukupni prihodi podnosioca zahteva i supružnika, odnosno vanbračnog partnera, niži od dve prosečne neto zarade u Republici Srbiji, napomenuo je ministar.

Prema njegovim rečima, novac za ovu meru je obezbeđen u budžetu Republike i država ima dovoljno sredstava da isplati pomoć svima kojima ona bude odobrena.

Naše javne finansije su u potpunosti stabilne i ispunili smo sve što smo obećali. U budžetu mora biti novca za decu, porodicu, povećanje nataliteta, jer bez dece nema ni budućnosti, poručio je ministar.

Uprkos nesigurnosti i krizi koja vlada u celom svetu, naša država pokazuje da brine o građanima i da oni uvek mogu da računaju na pomoć i podršku, podvukao je on.

Mali je ukazao na to da je država značajno povećala izdvajanja za prvo dete, za koje se počev od 1. januara dobija 300.000 dinara, kao i da roditelji za drugo i treće dete dobijaju jednokratno po 100.000 dinara, uz već postojećih 10.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine za drugo dete, odnosno 12.000 dinara mesečno za treće dete u trajanju od 10 godina.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.