Dr Marija Krstivojević odbranila doktorsku tezu iz oblasti kardiologije

“U osnovi svakog uspeha je, pre svega, dobra organizacija i volja”, kaže za naš portal dr Marija Krstivojević, koja je nedavno odbranila doktorsku tezu “Prognoza bolesnika sa dijabetes melitusom i višesudovnom koronarnom arterijskom bolešću lečenih perkutanim koronarnim intervencijama” na Medicinskom fakultetu u Beogradu i stekla zvanje doktora medicinskih nauka.

Dr sci. med. Marija Krstivojević

Pored posla lekara dr Marija je već 6 godina i na dužnosti načelnika Internog odeljenja Opšte bolnice u Valjevu. Uprkos pregršt obaveza ona kaže da joj ne manjka ljubavi i volje da usmerava i pomaže mlade kolege, koji su odnedavno u njenom timu. “I ubuduće ćemo na Kardiologiji, ali i u okviru drugih sektora Interne službe valjevske bolnice imati podmladak sa kojim ćemo moći da se ponosimo”, poručuje dr Marija, od sada sa titulom dr sci. med.

“Doktorsku tezu sam započela 2012. godine nakon otvaranja Angio sale u Opštoj bolnici u Valjevu, tadašnjem Zdravstvenom centru, kada je nas nekoliko dobilo mogućnost da završi doktorske ili magistarske teze. U dogovoru sa tadašnjim direktorom Centra dr Ilijom Tripkovićem sam odlučila da mi mentor bude prof. dr Milan Nedeljković, koji je inače bio jedan od osnivača Angio sale u našoj bolnici. I, tako sam ja ušla u tu priču doktorskihstudija, pisanja doktorske teze i prikupljanja podataka u Angio sali. Pre toga sam imala završen magisterijum i užu specijalnost iz kardiologije”, priča dr Marija kako je uplivala u vode doktorskih studija.

Dr Marija Krstivojević prilikom odbrane doktorata

Ona je odbranila doktorske disertacije pod nazivom “Prognoza bolesnika sa dijabetes melitusom i višesudovnom koronarnom arterijskom bolešću lečenih perkutanim koronarnimintervencijama.

“Studija je sprovedena u ovdašnjoj Aangio sali u periodu od 2012. do 2013. godine. Ciljna grupa bili su pacijenti koji su imali dijabetes melitus i akutni koronarni sindrom. Svim tim pacijentima je rađena koronarografija u Angio sali. Ono što je novo je to da smo dobili dva nova indeksa za prognozu preživljavanja pacijenata sa dijabetesom i preležaniminfarktom miokarda. To su indeksi koji su formirani iz više nezavisnih faktora rizika”, objašnjava dr Marija rezultate godišnjeg istraživanja.

Ti indeksi znače da svi pacijenti sa dijabetesom treba da se podvrgnu osnovnim neinvazivnim metodama, testu opterećenja, ultra zvuku srca, da se otkriju dijabetičari koji nemaju nikakve simptome tzv. asimptomatski bolesnici, a zapravo ti pacijenti su rizični pacijenti. “Oni su pacijenti koji će u budućnosti biti kandidati za koronarografiju”, objašnjava nam dalje dr Marija Krstivojević.

Doktorka kaže da arterioskleroza, proces starenja naših krvnih sudova, praktično počinje sa našim rođenjem. Nasledni faktor ima presudnu ulogu na taj proces, ali su važni i drugi faktori rizika kao što su povišen krvni pritisak, povećane vrednosti holesterola, pušenje, stres, dijabetes …

Dr Marija Krstivojević sa svojim kolegama dr sci. med. Dušanom Ružičićem (na slici levo) i dr Danijelom Cvetanovićem, specijalizantom u Angio sali (na slici desno)

Pored radnih navika, doktorka priča da joj je ljubav za medicinu preneo njen otac, jedan od prvih specijalizanata kardiologije u Valjevskoj bolnici dr Radivoje Krstivojević. Njena sestra dr Biljana Pirgić ugledni je dečiji psihijatar, a i sin Nikola upisao je Medicinski fakultet.

Pored dr Marije Krstivojević titulu doktor medicinskih nauka na Kardiološkom odeljenju Opšte bolnice u Valjevu ima i dr Dušan Ružičić.

 

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.