Dragan Jeremić: “Niko ne sme da se bavi politikom nad vazduhom!”

Donedavni zamenik gradonačelnika Valjeva Dragan Jeremić, aktuelni državni sekretar u Minstarstvu zaštite životne sredine, predsedavaće novooformljenom radnom grupom pri tom ministarstvu koja će biti zadužena za donošenje mera smanjenja aerozagađenja u određenim gradovima u Srbiji. Sekretar i glavni operativac radne grupe biće Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu živote sredine, a u sam rad grupe biće uključeni i predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva saobraćaja i Ministarstva energetike. Prema Jeremićevim rečima, jako je važno da se animiraju i Odbor za ekologiju Skupštine Srbije, Kancelarija za javna ulaganja i Privredna komora Srbija, jer je bitan zajednički dogovor oko predloga određenih mera. Kako kaže, samo zajedničkim snagama mogu da se naprave određeni pomaci kako bi ugroženi gradovi koliko-toliko počeli da izlaze iz problema aerozagađenja.

Aerozagađenje

Drgana Jeremić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine (foto: privatna arhiva)

“Predlog je da u našem Ministarstvu bude odvojeno 500 miliona dinara za subvencionisanje i pomaganje gradova koji imaju problem sa aerozagađenjem. Užice je broj jedan, sa preko 140 dana koliko su bili zagađeni prošle godine, Valjevo je drugo, pa Pančevo, Beograd, Niš, Kragujevac i Kraljevo. Pokušavamo da rešimo problem tog zimskog zagađenja vazduha koji posebno muči ove gradove i koji su po svim parametrima u problemu. Tvrdim da će ovo biti nešto što će naići na opštu podršku. Očekujem podršku i premijerke i cele Vlade Srbije da se spase ovih 6 gradova”, kaže za Valjevska posla Dragan Jeremić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Društvo neurologa Srbije nedavno se javno oglasilo na konferenciji za novinare na kojoj je saopšteno da je aerozagađenje jedan od najvećih uzročnika tumora mozga. Prema rečima Dragana Jeremića, radna grupa za smanjenje aerozagađenja, čiji je on predsednik, već je kontaktirala članove tog Društva, tako da se očekuje da će se u timu radne grupe naći i njihov predstavnik sve sa ciljem “donošenja određenih mera i zaista smanjenja aerozagađenja”.

Aerozagađenje

Pogled na Valjevo u periodu grejne sezone ( foto: Dragan Krunić)

Kako kaže Jeremić, dva najbitnija faktora za povećan stepen aerozagađenja su saobraćaj i grejanje, a što se tiče mera smanjenja aerozagađenja one će biti iste za sve ugrožene gradove, pa i za njegovo Valjevo.

“Moja ideja je da pomognemo toplanama sa subvencijama za priključke i podstanice na nivou Srbije, a razmišljamo i o subvencijama za prelazak na pelet individulnih domaćinstava, da gradovi naprave program sa kojim mogu da konkurišu kod resornog ministarstva. Mi imamo pare za to, na gradovima je samo da pripreme programe sa određenim kriterijumima. Mi ćemo u našu radnu grupu da implementiramo i ljude iz lokalnih samouprava, ja ću lično pozvati i Užice i Valjevo, da bi bili u toku svih tih mera i na vreme se pojavili kod nas na konkursu”, najavljuje Jeremić.

Aerozagađenje

Valjevo u periodu grejne sezone (foto: Miroslav Jeremić)

Upitali smo “našeg” državnog sekretara da li po pitanju planiranog programa smanjenja aerozagađenja očekuje dobru saradnju sa Gradom Valjevom, u kojem je do nedavno obavljao funkciju zamenika gradonačelnika?

“Mislim da niko ne sme da truje građane i da ne učini ništa da ih ne truje više. Mislim da je to neodgovorno. Moje je da pomognem i da dam mogućnost da se pomogne. Ja pričam o biomasi kao jednoj bitnoj meri za smanjenje aerozagađenja, oni pričaju da ne treba. To može da priča neko ko je totalni laik i ko se u to ništa ne razume. Sa ovim nema igre, ni laži, ni politike, jer dišemo isti vazduh. Niko ne sme da se bavi politikom nad vazduhom”, ističe Jeremić.

Aerozagađenje

Okrugli sto na temu aerozagađenja, održan u decembru 2017. u prisustvu Minsitra zaštite životne sredine Gorana Trivana (foto: Valjevska posla)

Što se tiče aerozagađenja izazvanim saobraćajem, prema rečima državnog sekretara Jeremića, kod nas ne postoji pozitivna diskriminacija kada je reč o kvalitetu izduvnih gasova iz vozila.

Aerozagađenje

Dragan Jeremić na akciji “Dan bez automobila” održanoj na Kalemegdanu

“U Evropi  se sad došlo do motora 6, a kod nas je sve dozvoljeno. Ministar Trivan razmišlja da traži od Vlade Srbije da se donese odluka da se do “petice” sve zabrani, što je vrlo restriktivno, ali činjenica je da imamo veliki broj obolelih od tumara pluća. Činjenica je da postoje i određeni katalizatori koji se postavljaju na izduvne delove kod kamiona i autobusa, a koji utiču na smanjenje procenta aerozagađenja. Jako su skupi, ali mislim da to može isto da se subvencioniše, posebno u Beogradu, jer bi svakako dobrodošlo da se smanji aerozagađenje proizvodeno izduvnim gasovima”, rekao je on u izjavi za Valjevska posla.

M.P.M.

Da Valjevo prodiše - Faza dva

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.

One comment

  1. За сваку похвалу је да је коначно неко почео озбиљно да се бави аерозагађењем у земљи која је препуна астматичара, оболелих од хроничног бронхитиса, алергијских болесника, оболелих од срца и дисајних органа, канцера и шта све још може бити доведено у везу са аерозагађењем. Аерозагађење утиче и на болести флоре и фауне, квалитет земљишгта, квалитет вода, хране за људску и сточну исхрану – могло би се много, много набрајати у овом смислу. Држава, односно појединци из тих структура, могу да покрену с мртве тачке овај и многе друге проблеме који се тичу екологије и здравља. Добро би било да се и из других структура (осим ресора екологије)ангажују одговорни државни и локални одговорни из власти како се више не би држала глава у песку, проблеми су ту и свако окретање главе од истих платиће најрањивији део становништва и будући нараштаји. Очистимо за собом како би ти нараштаји имали чисто и уредно наслеђе испред себе, е да би и они својим наследницима то исто сачували!