Drift spektakl u Valjevu za vikend

Sportski auto klub “Tjuning Stajling” organizator je druge trke SDC šampionata koja će se voziti ovog vikenda, 17. i 18. juna, na parkingu Krušika u Valjevu.

Prvi dan šampionata u “driftu”, atraktivnim auto-trkama u kojima se vozila kreću bočno po asfaltu, rezervisan je za domaće vozače, dok će drugi dan “Day of Champions” biti sadržajniji i tog dana će se voditi prava borba. Pored domaćih vozača očekuje se dolazak i pet “driftera” iz regiona. Program oba dana počinje u 12 časova, a finalne trke zakazane su za 17 časova. Cena ulaznice iznosi 300 dinara.

U Srbiji su se “drift” trke pojavile sredinom 2000-ih, a danas se u zemlji godišnje održi 6 do 8 drifting takmičenja. Ova auto disciplina drži visok nivo kvaliteta, a kako postoji zainteresovanost sponzora, medija i publike, “drift” u Srbiji poslednjih godina ide napred. 

U “driftu” automobili prelaze idealnu putanju u kontrolisanom proklizavanju pri velikim brzinama. Ključna karakteristika “drift” trke je da trka nije vezana za vreme, već za tehničke performance, putanju, brzinu, uglove, blizinu prillaska “kliping pointima” i zabavu, a ocene žirija su ovde važne.

Drifting takmičenja se sastoje iz dve faze. U početku, se voze pojedinačne trke i “drifteri” dobijaju ocenu za vožnju po zadatoj stazi. Prema broju  takmičara nakon kvalifikacija, formira se start drugog dela takmičenja – TOP 8 ili TOP 16 (a, ponekad kada ima puno prijavljenih vozača i TOP 32). To su trke u parovima (“twin drift” ili “tuico” bitke), u kojima svaki vozač prvo vozi kao lider, a na drugoj trci je u ulozi vozača pratioca. Cilj lidera je da prođe kroz trku kompetentno i spektakularno, a pratilac mora sinhrono da ponovi pokrete vozila lidera i da ostane blizu njega, ali da se ne dozvoli sudar i odvajanje od automobila vodećeg takmičara. U parovima, rezultat određuju sudije i sportista koji je osvojio “twin duel” prolazi kroz sistem eliminacije dalje.

Ova spektakularna disciplina nastala je u Japanu 1950. godine i prerasla je iz zabranjenih uličnih trka u stručna takmičenja, koja se održavaju sa pripremljenim automobilima. Danas je to veoma popularan tip moto sporta i razvija se u mnogim zemljama sveta.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.