Druga međunarodna nagrada Dejanu Bogojeviću za strip “Napad”

Valjevski multimedijalni umetnik Dejan Bpogojević osvojio je drugu nagradu na 18. Internacionalnom strip salonu “Veles 2020”, koji organizuje Strip centar Makedonije. Na ovom međunarodnom sdalonu stripa učestvovalo je 176 autora iz zemalja bivše Jugoslavije, Bugarske, Rumunije, Albanije, Turske, Gruzije, Poljske, Kine, Indije…

Bogojeviću je druga nagrada u Velesu dodeljena za strip “Napad” i to je jedna od najzačajnijih međunarodnih strip nagrada koja stiže u Valjevo. Bogojević je uradio scenario po svojoj priči “Napad”, koja je napisana davne 2000. godine i koja je objavljena u knjizi “Modre noći” u izdanju beogradskog “Apostrofa”.

“Ova nagrada mi puno znači. Potvrda u oblasti stripa na međunarodnom nivou jednaka je potvrdi u poeziji, haiku poeziji, vizuelnoj poeziji – to nije svaštarenje – naprotiv, to je dokaz da kao umetnik imate sposobnost da se vrhunski izrazite različitim medijima. Ogromnu zahvalost dugujem Ani i Sari, bez njih ovo je samo san”, kaže Dejan Bogojević.

Bogojević ističe da ogromnu zahvalnost duguje studentkinjama japanskog jezika Ani i Sari Živković iz Beograda, koje su zaslužne za izuzetan crtež i kolor. Bez njih, kako kaže, ova nagrada bi bila samo san. Ana i Sara su takođe strip autorke  i takođe nagrađene. Ove dve umetnice stvaraju zajedno i iako su mlade iza sebe imaju brojne uspehe na domaćoj i međunarodnoj strip sceni.

“Do ideje za značajno umetničko delo se često dolazi sasvim slučajno. Prelistavao sam svoje knjige birajući kratku prozu za neki budući izbor i zastao sam na stranicima priče “Napad”. Odmah sam pomislio da je priča spremna za strip. Pročitao sam je par puta… To je to. Sad je već trebalo razmišljati dalje. Odmah sam se setio da strip mogu realizovati sa Anom i Sarom Živković, smatrajući da će one i priču i postupak najbolje razumeti. Tako je i bilo. One su prihvatile i radili smo na likovima. Uradio sam scenario, a njihova art rešenja su bajkovita. Sve se poklopilo. Tako i do međunarodne nagrade i dalje…”, sa ponosom istiće Bogoejvić.

Strip centra Makedonije, kao organizator salona, do kraja godine planira dve strip izložbe u Severnoj Makedoniji (Velesu i Skoplju), na kojima će izložiti nagrađene i izabrane radove i radove makedonskih autora.

Dejan Bogojević, multimedijalni umetnik iz Valjeva

Dejan Bogojević, rođen je 1971. godine u Valjevu. Multimedijalni je umetnik, koji se između ostalog dugo bavi i stripom. Do sada je objavio i dve strip knjige, imao brojne izložbe stripa u zemlji, ali i u inostranstvu: Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Poljska, Tajland…. Član je USUS-a (po pozivu). Zastupljen je u svetskoj strip antologiji. Umetnički direktor je Valjevskog strip festivala, koji je međunarodnog karaktera.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.