Država izdvojila 102 miliona evra za zamenu starih dizel vozila

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić izjavio je danas da će građani koji odluče da nabave novije vozilo sa „euro 6” motorom moći da dobiju subvenciju od države.

-Весић

Vesić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, precizirao da će te subvencije iznositi 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih kamiona, koji ne prelaze 12 tona, i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

On je istakao da je taj program, čija će realizacija početi 2024. godine i trajati dve godine, posebno značajan jer treba da dovede do smanjenja zagađenja vazduha.

Ministar je naveo podatak da je država izdvojila 102 miliona evra za zamenu starih vozila, odnosno za njihovu deregistraciju, uz napomenu da je u Srbiji približno 2,8 miliona registrovanih vozila, što je za milion više nego pre samo 10 godina.

Prema njegovim rečima, to znači i veće zagađenje jer je od 2015. do 2022. u Srbiju uvezeno 1.255.000 vozila, od čega približno 350.000 sa motorima „euro 3”.

Program države podrazumeva da od naredne godine svi koji imaju motore „euro 1”, „euro 2” ili „euro 3­”, u putničkim vozilima, lakim kamionima i autobusima, mogu da deregistruju ta vozila, koja će biti odvožena u reciklažne centre, i da dobiju subvenciju za kupovinu novijeg vozila, objasnio je on.

Vesić je naglasio da se na taj način omogućava građanima da lakše zamene vozilo i pređu na ekološki prihvatljiviji motor „euro 6”, uz napomenu da je uslov za dobijanje subvencije da vozilo koje se kupuje ima motor „euro 6” i da je proizvedeno najranije 2015. godine.

Ministar je rekao da se sada definišu pravilnici, koji će biti objavljeni u narednom periodu, i da će od 1. janaura 2024. godine građani moći da se prijave i iskoriste ove subvencije.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.