DS: Vlast manipuliše ciframa, obmanjuje građane i tako zamagljuje sliku svog (ne)rada!

Odbornici Demokratske stranke Valjevo koja više ne učestvuje u radu gradske Skupštine, održali su konferenciju za medije, na kojoj su se upravo osvrnuli na nedavno održanu sednicu lokalnog parlamenta. Glavne teme njihovog obraćanja novinarima bile su usvajanje Završnog računa za 2018. i izveštaj Državne revizorske institucije (DRI), kao dve suštinske tačke dnevnog reda skupštinskog zasedanja. Takođe, valjevske demokrate ukazale su da se tokom većeg dela sednice govorilo o temama van dnevnog reda, uglavnom vređajući i napadajući prisutne i odsutne odbornike opozicije što je, prema rečima odbornika DS-a, još jednom pokazalo da njihova odluka da ne učestvuje u radu gradske Skupštine i “štetočinske” vlasti itekako ima smisla.

Sa konferencije za medije GrO DS Valjevo / Foto: Slobodan Ćirić

Nova odbornica DS-a Milena Jovanović, kojoj je zvanično na protekloj sednici Skupštine grada umesto Slobodana Pavlovića potvrđen odbornički mandat, ukazala je da je Završni račun za 2018. godinu ogledalo vlasti koja nema politiku rukovođenja budžetskim sredstvima. Ona je kazala da ova vladajuća garnitura, koja je ušla u 4 godinu svog mandata, manipuliše ciframa, obmanjuje građane i poresek obveznike i tako zamagljuje sliku svog rada, odnosno nerada, o čemu govori sadržina prošlogodišnjeg budžeta. To je pojasnila iznošenjem podataka da je budžet projektovan na 3 milijarde i 500 miliona dinara, da je rebalansom smanjen na 3 milijarde i 327 miliona, a da je realiozovano  2 milijarde i 650 miliona prihoda. Navela je nekoliko pokazatelja sa strane prihoda i sa strane rashoda da bi se videlo kako su planirani, a kako realizovani.

“Recimo, prihod od poreza na zarade, kao jedan od najizdašnijih budžetskih prihoda je odlukom o budžetu koji je usvojen u decembru 2017. godine je projektovan na 1 milijardu i 270 miliona dinara. Prihod od prodaje imovine planiran 510 miliona, naknade za zaštitu sredine –  50 miliona. Na strani Rashoda, ulaganja u osnovna sredstva, dakle kapitalni porjekti – 840 miliona ili 24% budžeta. Potrošnja – planirana 2,5 milijarde ili 71% budžeta. Subvencije su planirane sa 123 miliona ili 3,5 % budžeta”, započela je Milena Jovanović i nastavila da je vlast posle donošenja polugodišnjeg izveštaja za 2018. morala prvobitne greške u budžetu da “pegla” rebalansom, kojim su prihodi i rashodi uravnoteženi na 3 milijarde i 327 miliona.

“Paralelno ćemo pogledati prvobitni budžet, rebalans i realizaciju, a realizuju su sa 2 milijarde i 652 miliona, što je 75% prvobitnog budžeta, odnosno 85% revidiranog budžeta rebalansom. Rasodi su za nekih 20 miliona veći. I kod rebalansa kreće ponovo montaža i igra cifara. Pa, prihod od poreza na zarade sa prvobitno planiranih milijardu i 270 miliona rebalansom uvećavaju za 100 miliona… U izveštaju o završnom računu se kaže da su porezi na prihod od zarada milijardu i 153 miliona, dakle manji nego što su prvobitnom odlukom utvrđeni. Prihod od prodaje imovine smanjuju sa 510 na 283 miliona, da bi realizacija u 2018. godini iznosila milion i 100.000 dinara… Naknada za zaštitu životne sredine se rebalansom povećava sa 50 na 55 miliona, a realizovano je sa 36 miliona, opet manje nego prvobitnom odlukom o budžetu. Rebalansom se Ulaganja u osnovna sredstva smanjuju sa 840 na 650 miliona, a realizacija je 277 miliona ili 10% realizovanog budžeta, odnosno 8% prvobitnog budžeta, te tako nestade “investiciono-razvojni” budžet za 2018. godinu”, pojasnila je detaljno iznoseći cifre Milena Jovanović, nazivajući Završni račun za prošlu godinu spiskom lepih želja, od kojih nijedna nije realizovana.

Milena Jovanović, odbornica Demokratske stranke / Foto: Slobodan Ćirić

Kako je Milena Jovanović iznela, subvencije su rebalansom povećana sa 123 na 155 miliona i one su sa 3,5% prvobitno u budžetu na kraju godine realizovane sa 4,5%. Osvrnula se i na prihode od prodaje imovine. “Pre godinu i po dana zemljište za industrijsku zonu plaćeno je iz kase 200 miliona dinara, koje je trebalo opremiti i prodati. Ništa se do sada nije desilo i verovatno je izostanak tih aktivinosti i realizacija tog izvora budžetskih prihoda izostala. Već 3 godine u gradu imamo inertnu vlast za bilo koji ozbiljan i odgovoran rad osim za trošenje narodnih para za tekuće potrebe, koje ne poboljšavaju kvalitet života stanovnka ovog grada ili ga samo neznatno olakšavaju. Izostali su u prethodne 3 godine svi kapitalni projekti poput Hale sportova, Doma vojske, Radio Valjeva, komuinalnog opremanja industrijske zone, dovođenja investitora. Sve su to obećavali, a ništa se nije desilo”, rekla je Milena Jovanović i naglasila da takvim planiranjem i trošenjem budžetskih sredstava vlast još jednom dokazuje odsustvo realne politike i kursa razvoja grada, poboljšanja kvaliteta života svojih građana i poreskih obveznika.

O nekoliko suštinskih elemenata iz Izveštaja Državne revizorske institucije govorio je Duško Rakić. On se osvrnuo na isplatu iz budžetskih rezervi rekavši da su najviše otišle za raznorazne vrste igara i zabava, ali i na pitanje povećanje plata izabranim licima.

“Revizija je pokazala da to povećanje nije urađeno kako treba. Najinteresantnije, čak i simpatično je objašnje zašto je to tako urađeno. Pokazalo se da su u ovoj situaciji, u ovom gradu, izgleda na vlast došli gladni i žedni. Pojavljuje se taj famozni konto 423600, koji je u neverovatnoj količini potrošen, a posebno postoji i konto reprezentacije. Iznos na ovim kontima je višetruko veći u odnosu koliko se beležio tokom prethodna 4 gradonačelnika. Šta možemo pomisliti osim da su na vlasti gladni i žedni ljudi, željni vožnje i trošenja nafte i benzina. Izgleda da imaju potrebu da se voze, da jedu i da piju. Pritom, niko naravno nije licemeran i svako smatra da investitore treba odvesti na ručak, ali tih investitora nigde nema… Realnog boljitka nema i samo državna revizorska insitucija je to zaključila. Sredstva nestaju u nekoj, da kažemo, sivoj zoni, a nikakve koristi za grad nema. Ovo što se desilo 2018. je pokazatelj da ova vlast ne zna da vodi grad, da ima samo lične interese i želi provod i uživanje sa svojim saradnicima. Nažalost, bojim se da če i 2019. godina proći u sličnoj situaciji”, istakao je Rakić.

Duško Rakić, odbornik Demokratske stranke / Foto: Slobodan Ćirić

On je ukazao na “pošast” koja ide kroz celu Srbiju, a koja je stigla i u naše Valjevo, u kojoj se vladajuća SNS “obračunava” sa zelenilom, priorodom i životnom sredinom. “Demokratska stranka se oštro protivi planovima i idejama seče drveća u Ulici Vuka Karadžića. Zna se šta je sanitarna seča, orezivanje i kresanje drveća u cilju prirodnog održavanja prostora, a šta seča bez ikakvog razloga i potrebe u cilju potrebe povečanja broja automobila ili čega već. Ukoliko se ne odustane od te ideje DS će pokrenuti i određene korake u cilju sprečavanja seče drveća u toj ulici”, naglasio je Duško Rakić,

Milka Erić se na konferenciji za medije Demokratske stranke osvrnula na nedavno održano skupštinsko zasedanje. Prema njenim rečima u Skupštini Valjeva i na nivou cele Srbije imamo nemu glasačku većinu, koja staje iza svih odluka, bile one nezakonite, sumnjivo zakonite ili eventualno po slovu zakona, dok je uloga opozicije u svemu tome je da bude meta napada, da bude razlog da nosioci vlasti progovore koju.

“Svi istupi opozicije u gradu Valjevu u skupštinskoj sali služe samo kao povod nosiocima vlasti da napadnu i vređaju svakog ko ih kritikuje. Vređaju bez argumenata, bez dokaza, mimo Poslovnika, iznoseći netačne podatke, ulazeći u privatne biografije, vređaju prisutne i one koji nisu prisutni, dok predsedavajući posmatraju sve to kao kafanski gosti, smejulje se, dobaciju i ponekad, reda radi, opomenu nekog da se vrati na dnevni red. U takvoj atmosferi, svako delovanje opozicije postaje besmisleno. Nijedan jedini predlog, nijednu argumentaciju za ovu već 4 godinu nisu prihvatili. Na sve su odgovarali na isti, podjednako ružan način. Mi nismo spremni da na taj način razgovaramo. Pošto ne žele da se bave svojim poslom lakše im je da se bave drugima i da na taj način zadovolje neki deo biračkog tela. Mislim da je taj deo biračkog tela sve manji. Građani se moraju zapitati da li je posao gradonačelnika da obrazloži najvažniji akt – izvršnje budžeta, za koji je direktno odgovoran, ili da komentariše odbornike opozicije koji su ili nisu u skupštinskoj sali. Ne sećam se da se ikada ijedan gradonačelnik Valjeva na taj način odnosio prema budžetu”, istakla je Milka Erić.

Milka Erić, odbornica Demokratske stranke / Foto: Slobodan Ćirić

Ona je kazala da je Državna revizorska institucija u svom izveštaju konstatovala ono na šta je opozicija upozoravala, mediji analizirali i građanstvo komentarisalo. Nejasno joj je da DRI nema jače i bolje instrumente kojima bi naložila nosiocima vlasti da se drže zakona. Osvrnula se na “odbranu” nezakonitog povećanja koeficijenta nosiocima vlasti. “Čuli smo čudna i različita objašnjenja kojima se zapravo opravdava nezakoniti rad. Čuli smo da gradonačelnik želi više da zaradi. Imali smo i ranije gradonačelnike čija je profesionalna struktura bila takva da su na nekim drugim radnim mestima mogli više da zarade, pa nikada nisu posegnuli za tim. Čuli smo nešto još gore, da je u Valjevu mnogo nezaposlenih, što se inače zvanično negira. I što je još gore, čuli smo da se nezaposleni mogu zaposliti ako su podobni. Čuli smo, takođe, da je Krušik zapravo, mesto gde se svi podobni mogu zaposliti”, rekla je Milka Erić konstatujući da se u Valjevu sve okrenulo naglavačke, jer se niko ne bavi onim za šta se opredelio i dobio poverenje građana.

mersin bayan escort

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.