DS: Zašto se već jednom ne raspiše konkurs za načelnika Gradske uprave?

Kome smeta da Valjevo ima načelnika Gradske uprave koji neće strahovati da li će mu mandat biti produžen po isteku nova 3 meseca i zašto se već jednom ne raspiše konkurs za poziciju načelnika Gradske uprave, neka su od pitanja koje valjevske demokrate postavljaju u saopštenju za javnost, reagujući na drugo po redu produžavanje mandata Gradskog veća vršiocu dužnosti načelnika Gradske uprave Valjevo.

Valjevske demokrate konstatuju da Valjevo već 9 godina nije grad, već predgrađe nekih manjih mesta u našem okrugu i da je u njemu sve nakaradno. Ističu da su sednice Gradskog veća tajne, ali da je bruka o kojoj se na njima odlučuje javna. Ukazuju da Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut našeg grada kažu da bi načelnik Gradske uprave trebalo da se bira na osnovu javnog oglasa na period od 5 godina.

“Gradsko veće, evo već drugi put, a, ovog puta čak i tajno, na po 3 meseca produžava mandat vršiocu dužnosti načelnika, koji je i prvi put na to mesto postavljen uz negodovanje valjevske javnosti. Zašto? Uloga načelnika Gradske uprave je izuzetno važna za funkcionisanje grada i mudra vlast bi na ovo mesto postavila nekog sposobnog i spremnog da rukovodi glavnim gradskim administrativnim mehanizmom – službeničkim aparatom našeg grada. Valjevo koje već 9 godina nije grad, već predgrađe nekih manjih mesta u našem okrugu, nema mudru vlast, već ekipu s koca i konopca sakupljenih nestručnih ljudi, kojoj je zadatak da sprovodi tuđe odluke koje se i ne donose u našem gradu. Naš nemušti gradonačelnik samo misli da je gradonačelnik, a zapravo je kurir koji prenosi naređenja sročena na nekom drugom mestu, na bazi interesa koji očigledno nisu interesi našeg grada i Valjevki i Valjevaca. Zato naš grad i nema načelnika Gradske uprave, već nekoga kome se na svaka 3 meseca produžava pravo da boravi u kancelariji načelnika”, navodi se u saopštenju GrO DS Valjevo.

Demokrate pitaju kome to smeta da Valjevo ima načelnika Gradske uprave koji neće strahovati da li će mu mandat biti produžen po isteku nova 3 meseca i zašto se već jednom ne raspiše konkurs za poziciju načelnika Gradske uprave.

“Zašto se ti opskurni naprednjački komesari neobičnih fizionomija i mračne prošlosti, koji kao stranački gaulajteri odnekle izvan našeg grada upravljaju našim gradom i našim sudbinama, boje da Valjevo dobije načelnika Gradske uprave? Da li se plaše toga što u svojim naprednjačkim redovima u Valjevu nemaju nikoga ko bi zadovoljio zakonom propisane uslove, pa ne žele da stvar prepuste slučaju da se na konkurs javi neko koga nemaju na spisku sigurnih glasova i sigurnih putnika na stranačke skupove širom Srbije”, pitaju dalje valjevske demokrate.

Navode da zato Valjevo mora ponovo da postane grad, da vrati svoju samostalnost, svoj duh i ponos, koji mu već 9 godina oduzimaju oni koji Valjevo očigledno ne vole.

“Da ga vole, očistili bi bar njegove ulice i zakrpili rupe na njima. Popravili bi važna gradska zdanja u njegovom centru umesto što godinama stoje prazna i propadaju. Posle ove i ovakve vlasti Valjevo mora potpuno da redefiniše svoje osnovne postulate. Da potpuno promeni način funkcionisanja gradske vlasti i komunalnih preduzeća i da konačno napravi plan svog daljeg razvoja. Valjevo zaslužuje bolje od ovih zbog kojih već 9 godina nije grad, već predgrađe nekih manjih mesta u našem okrugu”, poručuju iz GrO DS Valjevo.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.