Dualni sistem obrazovanja i kod nas od narednog septembra

Jedna od značajnijih novosti u Školskoj 2019/2020. godini je uvođenje dualnog obrazovanja u Tehničkoj školi u Valjevu. Praktična nastava za zanimanje mehaničar motornih vozila biće obavljana u firmama ABC Test, Ingrap Omni i Metalprom, dok je za zanimanje bravar – zavarivač u Gorenju i Krušiku, sa kojima su potpisani sporazumi kojim je predviđena i materijalna nadoknada za učenike. Novina je da Valjevska gimnazija upisuje jedno odeljenje obdarenih za informacione tehnologije, informatiku i računarstvo. Od septembra Osečina dobija novi Obrazovno – vaspitni centar.

U predstojećoj nastavnoj godini za upis u prvi razred u srednjim školama u Valjevu ima 1100 slobodnih mesta, odnosno 1670 u svim opštinama Kolubarskog okruga.

Dualno obrazovanje za određena zanimanja

Predlog plana za upis u prvi razred srednjih škola u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu urađen je veoma pažljivo, na osnovu preciznih podataka, rekla je načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić na konferenciji za novinare, na kojoj je govorila o značajnim novinama koje će uslediti u Školskoj 2019/2020. godini u kojoj očinje primena Zakona o dualnom obrazovanju.

Zgrada Školske uprave u Valjevu / Foto: Školska uprava Valjevo

Tehnička škola u Valjevu uvodi dualno obrazovanje, tako da će učenici zanimanja “mehaničar motornih vozila” praktičnu nastavu obavljati u preduzećima ABC Test, Ingrap Omni i Metalprom, dok će “bravari – zavarivači” u Krušiku i Gorenju, sa kojima je škola potpisala ugovore.

“Učenici jedan deo nastave imaju u Tehničkoj školi, to je teoretski deo, a učenje kroz rad biće obavljano kod poslodavca. Oni su dužni da imaju licencirane instruktore koji će proći obuku, organizuje je Privredna komora Srbije, u trajanju od 40 sati, i tu će biti organizovano polaganje ispita za licencu za instruktore. Oni će zajedno sa koordinatorima iz škole, odnosno profesorima praktične nastave, realizovati učenje kroz rad”, pojašnjava načelnica Zorica Jocić.

Sa konferencije za medije u Školskoj upravi Valjevo

Pored ostalog, dualno obrazovanje omogućava da učenici imaju pravo na topli obrok, prevoz, osiguranje u slučaju određene povrede, imaju pravo i na materijalnu nadoknadu i to za svaki dan koji provedu na praksi najmanje 70 odsto od minimalne cene rada u Republici Srbiji, tako da učenici praktično imaju sva prava kao i ostali zaposleni u određenoj firmi.

Takođe, Tehnička škola u Lajkovcu planira da u narednoj školskoj godini uvede dualno obrazovanje za 30 učenika zanimanja bravar – zavarivač, te je u planu potpisivanje ugovora sa Kolubarom, Vreocima i Preradom.

Novi smerovi

Načelnica Zorica Jocić navodi da dobre vesti stižu i iz Valjevske gimnazije gde od narednog septembra upisuju 20 učenika u novo odeljenje obdarenih za informacione tehnologije, informatiku i računarstvo.

“Za to odeljenje se polaže, ne samo završni, nego i prijemni ispit. Koliko imam obaveštenje iz Gimnazije, nastavnici su već počeli pripremu učenika koji će polagati taj prijemni za ovo odeljenje. To je dobra vest za našu decu jer poslednje tri godine Šabačka gimnazija ima jedan takav smer, Loznička je prošle godine uvela i evo ove godine su i u Valjevskoj gimnaziji uspeli da obezbede sve neophodne uslove za nesmetano obavljaje nastave za novo zanimanje”, precizira Zorica Jocić.

Osim toga, u Tehničkoj školi na Ubu prvi put uvode “elektrotehničara informacionih tehnologija” jer je veliko interesovanje učenika i roditelja za zanimanja povezana sa informacionim tehnologijama.

Načelnica Školske uprave Valjevo dr Zorica Jocić i predsednik Opštine Osečina Dragan Aleksić

Istovremeno, od izuzetnog značaja je osnivanje Obrazovno – vaspitnog centra u Osečini, jedinoj opštini Kolubarskog okruga koja, do sada, nije imala srednju školu, već samo izdvojena odeljenja Ekonomske iz Valjeva. Tim povodom, predsednik opštine Osečina Dragan Aleksić napominje da je Podgorina prvenstveno voćarski kraj i da u Osečini uspešno radi deset preduzeća za preradu voća i 25 firmi za preradu plastike, pa će zbog toga u novom Obrazovno – vaspitnom centru upisati po jedno odeljenje za prehrambenog tehničara, odnosno trogodišnje zanimanje plastičar, jer su to zahtevi tamošnje privrede.

“Da ne bismo povećavali broj zaposlenih, Ministarstvo je dalo dobro rešenje da napravimo Obrazovno – vaspitni centar, u okviru koga će biti srednjoškolsko i osnovno obrazovanje. To znači, biće jedan direktor i jedna administracija. To je primer racionalizacije koja će biti rađena i po drugim opštinama, a pogodio se trenutak da smo praktično mi prvi u Srbiji koji, na taj način, startujemo. To je tzv. vertikalno povezivanje osnovne i srednje škole”, kaže Aleksić i dodaje da ima atraktivnijih zanimanja, koja bi budući srednjoškolci u Osečini želeli da pohađaju. Međutim, odlučili su se za prehrambenog tehničara i plastičara jer, smatra Aleksić, da će zahvaljujući upravo navedenom izboru, učenici odmah po okončanju srednje škole naći posao, pa samim tim ostati da žive u rodnoj Osečini.

Dovoljno mesta u srednjim školama

Školska uprava Kolubarskog i Mačvanskog okruga pažljivo je pripremila predlog plana upućenog Ministarstvu prosvete, tako da ima mesta za upis svih malih maturanata jer u prvom razredu valjevskih srednjih škola ima 1100 slobodnih mesta, dok je na području Kolubarskog okruga ukupno 1670 planiranih mesta za nastavnu 2019/2020. godinu. Preciznije, u Mionici i Osečini predviđeno je po 60 mesta za upis budućih srednjoškolaca, Ljigu 90, u Lajkovcu 120 i na Ubu duplo više, tj. 240 učenika.

Sagledavajući strukturu plana prema obrazovnim profilima, u srednjim školama u Valjevu treba da bude upisano 30 odeljeja četvrtog i devet trećeg stepena obrazovaja. Tačnije, u Tehničkoj upisuju četiri odeljenja zanatlija i pet četvrtog stepena, u Valjevskoj gimnaziji imaće osam odeljenja, u Ekonomskoj školi tri odeljenja trogodišnjeg i pet četvorogodišnjeg obrazovanja, u Medicinskoj i Poljoprivrednoj po jedno odeljenje zanatskog tipa i po pet četvorogodišnjeg obrazovanja,dok u Muzičkoj imaju dva odeljenja četvrtog stepena.

U Mionici i Osečini u planu je upis po jednog odeljenja trećeg, odnosno četvrtog stepena, u Lajkovcu jedno trećeg i tri četvrtog, u Ljigu jedno trećeg i dva četvrtog stepena, dok će u gimnaziji Branislav Petronijević na Ubu upisati dva odeljenja, a Tehnička škola Ub po tri odeljenja trećeg i četvrtog stepena. To znači da u Kolubarskom okrugu očekuju odobrenje za upis 42 odeljenja za zanimanja četvrtog i 16 trećeg stepena.

Sa konferencije za medije u Školskoj upravi Valjevo

U Tehničkoj školi u Valjevu imaju najveći broj zanimanja: tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašina, operater mašinske obrade, mehaničar motornih vozila, bravar – zavarivač, tehničar mehatronike u oblasti elektrotehnike, elektrotehničar informacionih tehnologija, elektroinstalater, elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje, zatim arhitektonski tehničar, dekorater zidnih površina i rukovalac građevinskom mehanizacijom, kao i tehničar drumskog saobraćaja.

U Valjevskoj gimnaziji upisuju ukupno osam odeljenja, među kojima je jedno odeljenje za 20 učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Takođe upisuju odeljenje obdarenih u matematičkoj gimnaziji, zatim odeljenje obdarenih učenika u filološkoj gimnaziji za engleski, po dva odeljenja Prirodno-matematičkog, odnosno Društveno-jezičkog i Kombinovano dvojezično (bilingvalno) odeljenje.

Klupe Ekonomske škole u Valjevu od narednog septembra popuniće učenici koji se opredele za zanimanja: službenik u bankarstvu i osiguraju, komercijalista, carinski, odnoso ekonomski tehničar, poslovni administrator, kao i kuvar, poslastičar, trgovac i konobar.

Prema planu valjevske Medicinske upisuju 60 učenika za medicinsku sestru – tehničara i po 30 đaka za medicinsku sestru – vaspitača, farmaceutskog i sanitarno – ekološkog tehničara, uz jedno odeljenje trećeg stepena za zdravstvene negovatelje.

U Poljoprivrednoj školi upisuju 60 učenika za poljoprivredne tehničare i po jedno odeljenje za veterinarske, prehrambene i tehničare hortikulture. Za trogodišnja zanimanja mesar i rukovalac – mehaničar poljoprivredne tehnike upisuju po 15 učenika.

Za ćetvorogodišnje obrazovaje u srednjoj Muzičkoj školi “Živorad Grbić” planirano je po osam mesta za muzičke izvođače klasične muzike i muzičke saradnike – teoretičare.

Prema individualnom obrazovnom planu (IOP 2) osnovnu školu u Valjevu završava 20 učenika, u Mionici troje, Lajkovcu jedno, na Ubu petoro i u Osečini dvoje učenika i svi su obuhvaćeni planom upisa za srednje škole.

“Očekuje se da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnike do 1. maja donese odluku na predlog koji smo prosledili, a posle tog datuma biće objavljen konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola za nastavnu 2019/2020. Prvenstveno smo se rukovodili činjenicom da ima dovoljno mesta za svu decu, potom i kriterijumima da ima dovoljno mesta i za devojčice i za dečake, kao i dostupnosti obrazovanja za decu koja imaju ispod, odnosno više od 50 poena”, naglašava načelnica Zorica Jocić, pri tome posebno skrenuvši pažnju da je prag prolaznosti za upis na četvorogodišnja zanimanja 50 bodova. Međutim, kako kaže, svake godine, se dešava da pojedinci u “liste želja” upišu zanimanja četvrtog stepena, iako nemaju dovoljan broj poena neophodnih za upis na četvorogodišnja zanimanja.

Probni završni ispit za osmake

Probni završni ispit je u petak, 12. aprila, kada učenici osmog razreda polažu matematiku, dok u subotu, 13. aprila, najpre rade test iz maternjeg srpskog jezika, potom i kombinovani test kojim je obuhvaćeno gradivo: istorije, geografije, biologije, fizike i hemije. Na svakom od testova biće po 20 zadataka, koji su klasifikovani na tri nivoa, počev od osnovnog, preko srednjeg, do naprednog. U testovima je približno jednak broj zadataka kod kojih rešenje treba zaokružiti, odnosno čije rešavanje zahteva samostalno upisivanje odgovora. Prema kalendaru Školske 2018/2019. godine završni ispit za male maturante je 17, 18. i 19. juna.

“Probni završni ispit je veoma bitan i za naše škole i za učenike i za Ministarstvo. Pre svega, učenici se upoznaju sa svim procedurama koje ih očekuju i na završnom ispitu. Čak će nositi đačke knjižice, kao i na pravi završni ispit. Biće raspoređeni u učionicama, po jedno u klupi, a rastojanje između kluba biće do metar i dvadeset. Test mogu popunjavati olovkom, ali na kraju test mora biti popunjen hemijskom, inače neće biti priznati odgovori. Imaće dežurne nastavnike, biće pregledanje, šifrovanje. Dakle, potpuno ista procedura kao i na završnom ispitu. Za učenike je veoma važno da shvate šta ih čeka za dva meseca. Ovim mnogo dobijaju jer će saznati šta su dobro, a šta nisu dobro uradili, tako da im ostaje još vremena da savladaju to gradivo. Probni završni ispit bitan je i nastavnicima jer stiču uvid u znanje svojih učenika, pa će moći da predvide kojim metodata i tehnikama treba dalje da ih obučavaju, da bi deca bolje uradila završni ispit. Za Ministarstvo prosvete i za Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ti rezultati su veoma značajni da bi, eventualno, mogle biti izvršene izmene u proceduri, ili izmene zadataka za završni ispit u junu. Svi imaju zaista veliku dobit. Bitno je da učenici ne prepisuju, da bi videli koliko znaju jer to ih, ovog puta, neće koštati ni ocene, niti broja bodova za upis u srednju školu. Prosto, imaju priliku da provere svoje znanje”, poručuje načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga, dr Zorica Jocić.

Za probni završni ispit sve škole preuzimaju testove sa portala Zavoda za vrednovanje kvaliteta i to uz pomoć pin koda određenog za svaku osnovnu školu u Srbiji, u danu kada će biti održano testiranje učenika osmog razreda.

Snežana Jakovljević Krunić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.