“Dužni smo da sprečimo štetočine da naprave masakr u Parku Pećina”

Stefan Jakovljević, član Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Valjevo, predočio je na konferenciji za medije “nove dokaze” u vezi najavljene seče stabala u Parku Pećina koji  “nedvosmisleno ukazuju” da aktuelna vladajuća “interesna grupa” u našem gradu namerava da sprovede “pravi ekološki masakr” u Parku Pećina, “direktno kršeći odredbe Zakona o šumama”. Na konferenciji za medije prikazan je materijal koji je pripremio GrO SSP Valjevo, a prezentacija je, između ostalog, bila sastavljena od nedavno objavljenih izjava direktora preduzeća “Agrorazvoj – valjevske doline” Dragutina Kuzmanovića i odbornika Dragomira Vitorovića, ali i bivšeg prvog čoveka “Agrorazvoja” Bojana Boškovića dok je još bio direktor ovog preduzeća. Kako se moglo čuti, GrO SSP Valjevo insistira na strogoj primeni zakona kako bi se sprečile sve zloupotrebe i nastanak nenadoknadive štete usled najavljene seče stabala, kao i da je neophodno prethodno doneti dva strateška dokumenta koja predstavljaju nužne uslove za preduzimanje bilo kakavih radnji u Parku Pećina. Reč je o desetogodišnjem programu gazdovanja šumama koji uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede treba da donese Skupština grada Valjeva i na osnovu koga “Agrorazvoj” treba da pristupi donošenju svog godišnjeg programa gazdovanja šumama.

SSP

Sa konferencije za medije GrO SSP Valjevo

Član Gradskog odbora SSP Valjevo Stefan Jakovljević ukazao je na nejasnost u iznošenju broja stabala koja će biti posečena i iskorišećena za pošumljavanje u Parku Pećina, a koje je izneo direktor “Agrorazvoja” Dragutin Kuzmanović. Istakao je da je u izjavi za jednu lokalnu televiziju Kuzmanović 12. avgusta ove godine izneo podatak da je reč o ukupno 417 stabala koje će biti posečeno.

Jakovljević je kazao da je sasvim jasno da elaborat o zdravstvenom stanju stabala, koje izrađuje privatno preduzeće “Foresting” iz Beograda, ne samo da još uvek nije završen, već da se on sada dopunjava planom pošumljavanja i da je za to ostavljen dodatni rok. Napomenuo je i da je Gradska uprava Valjevo 30. jula 2021. godine raspisala javnu nabavku za projekat pošumljavanja, kao i da je 20. avgusta 2021. doneta i Odluka o dodeli ugovora, kojom je ovaj posao u vrednosti od preko 3,1 milion dinara dodeljen preduzeću “Rasadnik Green In” d.o.o. Rumenka.

2-odluka

Odluka o dodeli Ugovora privrednom subjektu “Rasadnik Green In Doo Rumenka” / Izvor: GrO SSP Valjevo

“Kao što smo čuli od direktora preduzeća “Agrorazvoj – valjevske doline” planirano je da se preko ove javne nabavke obezbedi pošumljavanje tri parka u našem gradu (Park Pećina, Park Vide Jocić i parkovski deo Naselja Oslobodioci Valjeva), kao i Ulice Mirka Obradovića. Direktor “Agrorazvoja” se ne izjašnjava koliko će sadnica biti posađeno na ove 4 navedene lokacije, ali tobož zna da će se na taj način pošumiti Park Pećina, pominjući sada broj od 600 stabala koje će, kao što je naveo, “iskoristiti” za pošumljavanje. Imajući u vidu potpuno nejasne izjave direktora preduzeća “Agrorazvoj – valjevske doline” logično je da se zapitamo koliko oni uopšte stabala planiraju da poseku u Parku Pećina? Da li se radi o broju od 400 ili 600 stabala, ili možda sva postojeća? Znaju li oni uopšte šta govore, ili ovakve nemušte izjave služe samo da bi se prikrile njihove prave namere”, upitao je Stefan Jakovljević.

Jakovljević je na konferenciji predočio i strukturu navedene javne nabavke, koja sadrži spisak sadnica za koje je javna nabavka raspisana.

3-struktura-cena

Struktura cena za projekat pošumljavanja / Izvor: GrO SSP Valjevo

“Kao što vidite, radi se o ukupnom broju od 400 sadnica pojedinačno opredeljenih. Ostaje nejasno na osnovu čega je Gradska uprava Valjevo napravila prikazanu strukturu sadnica obzirom da oni o procesu pošumljavanja ništa ne znaju, niti je plan za pošumljavanje u izvedbi privatnog preduzeća “Foresting” iz Beograda završen? Dakle, u konkretnom slučaju imamo situaciju da je postupak javne nabavke već u potpunosti okončan u momentu kada elaborat o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina nije završen, a plan pošumljavanja je tek naručen”, naglasio je Stefan Jakovljević.

Obraćajući se novinarima, Jakovljević je skrenuo pažnju i na izjavu odbornika sa liste vladajuće SNS Dragomira Vitorovića koji je za skupštinskom govornicom 30. avgusta 2021, između ostalog, rekao da što se tiče Parka Pećina “nikakve nadležnosti nisu prenete, niti je ko drugi ovlašćen, niti je kome šta predato i prodato”, da je u Parku Pećina označeno 1.085 stabala za seču, da su Elaborat o zdravstvenom stanju stabala uradili profesori sa fakulteta, da Ugovor ni sa kim nije napravljen, da još ništa nije nikome plaćeno i prodato, kao i da će “Agrorazvoj” raspisati “prodaju, licitaciju ili tender” i čija ponuda bude najprihvatljivija, taj će stabla seći, a novac uplatiti u budžet grada Valjeva.

Prema rečima Jakovljevića, odbornik “vladajuće klike” Dragomir Vitorović izneo je tad za skupštinskom govornicom nešto sasvim suprotno u odnosu što je prethodno izjavio direktor “Agrorazvoja” Dragutin Kuzmanović. Kazao je da govor odbornika Vitorovića samo potvrđuje ono što je SSP tvrdio od početka, a to je da za “vladajuću kliku” između revitalizacije Parka Pećine i krčenja obale u nekom od okolnih sela nema nikakve razlike.

“Na toj sednici Skupštine grada odbornik Vitorović je očigledno nastupao u svojstvu glasnogovornika preduzeća “Agrorazvoj – valjevske doline” i ne treba sumnjati da ima informacije iz “prve ruke” šta se to sprema u Parku Pećina, obzirom da je upravo u to preduzeće zaposlio svog sina pa je, shodno tome, svakako upoznat sa ovom temom. Odbornik Vitorović je bio sasvim jasan u svom izlaganju navodeći, i to dva puta, da je u Parku Pećina označeno 1.085 stabala za seču. To znači da će od Parka Pećina ostati samo obična livada, jer će faktički sva stabla biti posečena. Oni o Parku Pećina govore kao o običnoj drvnoj masi, govore o najpovoljnijim ponudama, o licitacijama, seči i prodaji 1.085 stabala. Oni ponos našeg grada shvataju kao običan šumarak na vrhu nekog ćuvika u njihovom selu, koji treba iskrčiti i potom ugurati pod kazan za pečenje rakije”, istakao je Stefan Jakovljević.

Stefan-Jakovljevic

Stefan Jakovljević, član GrO SSP Valjevo

Kako je naglasio, GrO SSP Valjevo insistira na strogoj primeni zakona kako bi se sprečile sve zloupotrebe i nastanak nenadoknadive štete. Naveo je da su Zakon o šumama, ali i niz drugih zakonskih i podzakonskih propisa iz ove oblasti, vrlo jasno definisali okvire u kojima se ovakav proces može odvijati, kao i da je neophodno prethodno doneti dva strateška dokumenta koja predstavljaju nužne uslove za preduzimanje bilo koje radnje.

“Prvi dokument koji mora biti donet je desetogodišnji program gazdovanja šumama pod nazivom “Osnova gazdovanja šumama Grada Valjeva” i to od strane Skupštine grada Valjeva, a na koji saglasnost mora dati i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Na osnovu tog dokumenta, pristupa se donošenju godišnjeg programa gazdovanja šumama pod nazivom “Program gazdovanja šumama Grada Valjeva za 2021. godinu”, a koji donosi preduzeće “Agrorazvoj – valjevske doline”, kome je Grad Valjevo poverio gazdovanje valjevskim šumama. Na prethodnoj konferenciji za medije, javno smo postavili pitanje kada su ova dva navedena dokumenta doneta od strane nadležnih organa? Odgovor na ovo pitanje građani Valjeva nisu dobili. Da rezimiramo, svaka radnja koja se sprovodi u šumama i park – šumama na teritoriji našeg grada morala je biti predviđena navedenim strateškim dokumentima, uključujući i naručivanje elaborata o zdravstvenom stanju stabala i plan pošumljavanja u Parku Pećina”, naglasio je Jakovljević.

On se još osvrnuo i na to da direktor preduzeća “Agrorazvoj – valjevske doline” u svakom javnom nastupu poziva na hitnost u postupanju, imajući u vidu štetu koja je u nekoliko navrata nastala usled pada stabala u Parku Pećina.

“Jedan takav slučaj se desio i sredinom meseca jula prošle godine, kada je povodom toga izjavu za dnevni list “Blic” dao i tadašnji direktor “Agrorazvoj – valjevske doline” Bojan Bošković, ukazujući na zakonske prepreke usled kojih nije moguće preduzeti bilo koju radnju u šumama na teritoriji Grada Valjeva, kao i u Parku Pećina pre usvajnja strateških dokumenata o kojima smo danas govorili, a postupanje suprotno tome bi predstavljalo kršenje zakona. Molimo građane da pažljivo pročitaju izjavu bivšeg direktora “Agrorazvoja”, kojom se samo potvrđuje sve ono što mi danas govorimo. Ovo je samo još jedan dokaz da smo ovih dana suočeni sa običnom hajdučijom aktuelne gradske vlasti, koju nam je odbornik Vitorović plastično dočarao po sistemu “plati i seci u počep”, rekao je Jakovljević.

5-blic-naslov

 

6-blic

Pisanje “Blica” – deo izjave bivšeg direktora “Agrorazvoja” Bojana Boškovića / Izvor: GrO SSP Valjevo

“Poštovani sugrađani, dužni smo da sprečimo te štetočine da naprave masakr u Parku Pećina, jer se oni neće zaustaviti dok ga potpuno ne zatru. Zato, kada se bude čulo zavijanje motornih testera iz pravca naše “svete šume”, zaboravimo naše različitosti, manimo se pisanija po društvenim mrežama, upornog okretanja glave od ovog zla i svi zajedno pod barjakom Valjeva branimo ono što je naše. Park Pećina će toga dana biti mera vrednosti za svakoga od nas, jer kakvi budemo tada, takvi ćemo biti i doveka”, poručio je Valjevcima član Gradskog odbora SSP Valjevo Stefan Jakovljević.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.