Dveri Valjevo: Do kada će Valjevci gledati vazduh koji udišu?

Ako oprostite pošalicu – aerozagađenje u Valjevu je prostor (moralnog) sivila. Svedoci smo svakodnevne pojave da kada izađemo iz svojih kuća teško dišemo. Neprijatan vazduh, koji ima miris uglja, najprimetnije se oseća u zimskim danima bez padavina.

Gradsko veće se skupilo da razmotri moguće uzroke i predloge rešenja još pre nekoliko desetina meseci, ali nevezano od toga što je rasprava zauzela tadašnji dnevni red problem još nije rešen. Ono što je postignuto jeste da je nezadovoljstvo javnosti uspešno razliveno na saobraćaj, toplanu, geografski položaj grada u kotlini, branu Rovni koja navodno sprečava strujanja vazduha i sl. kao uzroke.

Gradska organizacija Dveri ne osporava činjenicu da su neke od ovih tvrdnji na mestu, no ističe da su one udeono neznačajne spram pravog uzroka.
Pre oko dva meseca na društvenim mrežama je prostrujao snimak direktora Istraživačke stanice „Petnica“ Vigora Majića koji je na istom tvrdio da je najveći učinak na zagađivanje vazduha posledica sagorevanja lošeg, industrijskog uglja koji sadrži veliki procenat hidroskopne gline iliti lignita u sebi. Sagorevanje ovog uglja tj. jalovine, po njegovim rečima, stvara dim koji umesto da se vine u oblake zadržava pri zemlji. Takođe, on optužuje „ugljarsku mafiju“ jer je tržište preplavila ovom jeftinom zamenom za energent.

Na osnovu Izveštaja o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za 2019. godinu, grad Valjevo je na prvom mestu po prekoračenim izmerenim vrednostima PM-10 i PM-2,5 čestica.

Najčešća prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti za PM-10 čestice u celoj Srbiji su bila u Valjevu, i to tokom 132 dana, sa maksimalnom dnevnom vrednošću od 305 µg/m³. Takođe, najveća srednja godišnja vrednost PM-10 čestica u Srbiji u 2019. godini bila je u Valjevu sa vrednošću od 60 µg/m³. Prema SZO gornja granica dozvoljenih prosečnih godišnjih vrednosti je 20 µg/m³.

U dokumentima SZO se navodi da povećanje koncentracije PM-10 čestica za 10 µg/m³ je odgovorno za 0,2 do 0,6% ukupne smrtnosti. U Valjevu je prosečna vrednost PM-10 čestica u 2019. godini prekoračena za 40 µg/m³ (u odnosu na referentne vrednosti SZO).

Prosečna godišnja vrednost PM-2,5 čestica u Valjevu u 2019. godini bila je 42 µg/m³. Prema SZO gornja granica dozvoljenih prosečnih godišnjih vrednosti je 10 µg/m³.

Podaci SZO govore da povećanje vrednosti PM-2,5 čestica za 10 µg/m³ dugoročno gledano povećava rizik od kardiopulmonalne smrtnosti za 6-13%. U Valjevu je prosečna vrednost PM-2,5 čestica u 2019. godini prekoračena za 32 µg/m³ (u odnosu na referentne vrednosti SZO). Prema studiji Medine i saradnika iz 2011. godine osobama starosti 30 godina koje dišu vazduh sa tolikim prekoračenjem koncentracije PM-2,5 čestica u proseku će očekivani životni vek biti skraćen za oko 2 godine.

GrO Dveri Valjevo predlaže hitno formiranje komisije koju bi činili stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine, prvenstveno kvaliteta vazduha, koja bi predložila mere suzbijanja postojeće ekološke katastrofe. Kao laici predlažemo rešenje, država bi trebala da da subvencije na peći sa sekundarnim sagorevanjem, da se sprovede gasifikacija i da se smanji upotreba uglja. Smatramo da je neophodno da se dovede gasovod u Valjevo kako bi industrijska postrojenja, toplana i pojedinačna ložišta koristili ovaj čistiji energent. Potrebno je pored toga, da se na industrijska postrojenja ugrade filteri koji bi prečišćavali otpadne gasove.

Građani Valjeva se moraju ujediniti u borbi za čist vazduh, kako bi sprečili dalje svakodnevno trovanje sebe, svoje dece i svojih bližnji, jer svaki novi dan disanja ovakvog vazduha povećava verovatnoću od razvoja plućnih, kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Gradski vlastodršci koja već godinama žmure na ovu ekološku katastrofu i svojim činjenjem i nečinjenjem doprinose da svake naredne godine dišemo vazduh gori nego prethodne, moraju da se dozovu pameti, da rešavaju ovaj problem i zaustave trovanje svojih građana. Ako oni neće da reše ovaj problem, ima ko hoće.

Gradska organizacija Dveri Valjevo

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.