Dvojica stručnjaka iz Ivanjice i Valjeva razvili novu sortu kupine!

Posle dve godine intenzivnog rada, dvojica agronoma, jedan iz Ivanjice, drugi iz Valjeva, uspeli su da razviju novi klon dvorodne maline, koja do sada nije postojala na terenima Srbije.

Nova sorta dvorodne kupine

Slobodan Radovanović iz Ivanjice i Valjevac Saša Radosavljević su tako od holandske dvorodne kupine Rubele, zajedničkom vizijom, sinergijom, radom i istrajnošću, stvorili novu sortu vrhunskog kvaliteta, koja je u potpunosti prilagođena za uslove gajenja u Srbiji i u staklenicima i na otvorenom.

“Daljim ukrštanjem Rubele dobijen je novi klon koji je prilagođen uslovima gajenja u Srbiji i ta nova sorta ne traži strogo kontrolisane uslove i visoku agrotehniku kao holandska Rubela. Novi klon još uvek je u razvoju, radimo na svim njegovim karakteristikama i blizu smo zajednički da mu damo ime Srbela”, kaže kroz šalu Slobodan Radovanović iz Ivanjice, čija se firma bavi direktnim uvozom sadnog materijala jagodičastog voća iz Holandije. U svom stakleniku gaji vrhunsku rasadu, ima kontrolisanu temperaturu, ali je za njega bio izazov kako da najpre dođe do jednog klona holandske Rubele, kasnije ga prilagodi našim terenima i za tržište spremi kao nešto novo što ne postoji u Srbiji, a zove se dvorodna kupina.

Agronomi Saša Radosavljević i Slobodan Radovanović u stakleniku sa novom kupinom

Slobodan Radovanović i naš Valjevac Saša Radosavljević upoznali su se pre dve godine sasvim slučajno na Staroj zelenoj pijaci u Valjevu, kada je Radovanović kupovao kruške, koje je na tezgi prodavao Radosavljević. Posle kratkog neformalnog razgovora zaključili su da se nalaze na istim talasnim dužinama kada je reč o voćarstvu. Tokom protekle dve godine, koliko je trajao ovaj projekat razvoja nove sorte dvorodne kupine, obojica kažu da konačan uspeh ne bi bio moguć bez udruženih snaga, Slobine sa voćarske i Sašine sa zaštitarske strane.

“Ja sam do sada uradio 10 kontrola sa zaštitarske strane. U poslednje dve kontrole uspeli smo da eliminišemo eriofidnu grinju i u poseti stakleniku gde se gaji ova kupina bio je i Erik Vandervart, doktor zaštite bilja iz Holadije, koji je iznenađen rezulatatima i mislim da u narednom periodu neće biti problema ni sa registracijom te sorte”, kaže specijalista strukovni inženjer za zaštitu i proizvodnju bilja Saša Radosavljević i ističe da je klon ove dvorodne kupine svetskog kvaliteta i apsolutno prilagođen za terene jugozapadne Evrope, Srbije pogotovu, što je i bio primaran cilj projekta.

“Mi smo ovim proizvodom na neki način i inovatori. Prvi put će na srpskim terenima moći da se gaji kupina koja će donositi plod 10 meseci u godini. Glavna karakteristika je da je biljka jako robusna. Stabljike biljke koja se gaji u stakleniku dostižu visinu od 3,5 do 4 metra. Mi u šali znamo da kažemo da od listova ove nove sorte kupine mogu da se savijaju sarmice”, kaže kroz smeh Radosavljević. Prema njegovim rečima, procenat suve materije koja se od nje dobija je 35% veći od Rubele u Holandiji.

“Plod novog klona Rubele ima drugačiji sastav masnih kiselina i čak ima čak tri puta slađi ukus od jednorodnih slađih sorti kupina, kao što su Tripl Kraun i Loh Nes. Verujte da posle konzumiranja 200 grama “Srbele”, morate popiti litar vode. Veličina ploda je otprilike kao Tripl Kraun sorta, što znači da je srednje veličine i sve te njene karakteristike skupa ukazuju na to da bi kasnije dala vrlo dobre rezultate u prerađivačkoj industriju”, kaže Radosavljević.

I Radovanović i Radosavljević kažu da je njihova zamisao bila da se ovim korakom u Srbiji polako ulazi u savremeno voćarstvo. Jednostavno novi sortimenti će u budućnosti pratiti i plasman. Onaj ko bude imao nešto što ne budu imali drugi imaće benefite na tržištu i ugovorene prodaje. Gledano u budućnosti, ljudi neće imati probleme sa plasmanom kao što ga sada imaju.

 

Marija Petrović-Marković

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.