EKIPA „MILENIJUM“ IZ JOVANJE POBEDNIK 12.“FESTIVALA DUVAN ČVARAKA“ U VALJEVU

U Valjevu je u nedelju  08. oktobra održan 12. po redu Festival duvan čvaraka. Prvi ovakav festival održan je 2006. godine u Valjevu. Inicijator i organizator je valjevski mesar Slaven Batočanin, koji je u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine dobio sertifikat u kom je upisan kao vlasnik žiga, odnosno brenda duvan čvaraka.

Manifestacija koja je posvećena brendu valjevskog kraja, svake godine okuplja veliki broj posetilaca, od kojih mnogi imaju priliku da po prvi put vide kako kako se spremaju čvarci po recepturi staroj dvesta godina, ali i da degustiraju ovaj jedinstveni proizvod koji je izum valjevskih mesara i koji se nigde na planeti ne priprema na ovakav način. Tajna dobrih duvan čvaraka je u njihovom dugotrajnom kuvanju, posle kog se prže a potom i cede kroz lanenu tkaninu.

I ove godine, u takmičarskom delu festivala za pravljenje najboljeg čvarka, koji je održan na keju reke Kolubare, među 50.000 posetilaca, bilo je četvoro ministara u Vladi Republike Srbije. Prvi potpredesednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

Izložbeno prodajni deo festivala bio je održan na Platou Centra za kulturu gde su među izlagačima bili predstavljeni različiti proizvodi meda, rakije, vina, zimnice, sušenog voća, suvenira, rukotvorina od drveta… Na keju Kolubare i na platou Centra za kulturu bilo je preko 150 izlagača.

Valjevo

Ove godine je na Festivalu duvan čvaraka učestvovalo 60 ekipa, od kojih se 25 takmičilo, a 35 je učestvovalo u revijalnom delu. Prodato je oko pet tona duvan čvaraka, što je, uz broj posetilaca, rekord Festivala koji traje 12 godina. Cena čvaraka, zavisno od masnoće i kvaliteta, kretala se od 800 do 1.200 dinara.

Prvi među najboljima bila je ekipa „Milenijum“ iz Jovanje, drugo mesto ekipa PG“Robaje“, a treće mesto ekipa Poljoprivredne škole sa domom učenika „Valjevo“. Dodeljene su i revijalne nagrade: „Najiskusniji majstor“ – Mesara „Biftek“, „Najbolji početnik“ – „Odmah pored Birče“, „Najbolji veslač“ – „Brđanac 014“, „Najveseliji oranijaši“ – „Lepojević“, „Najuporniji čvarkoljubac“ – ED „Medvednik“.

Valjevo

Ovom prilikom bio je organizovan i bogat muzički program.  Učestvovali su Dženan Lončarević, Branko i Fejt Ristić, romsko-engleski muzički bračni par, i valjevska kulturno-umetnička društva.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.