EU nastavlja da pomaže Valjevo – za projekat sanacije korita Kolubare novih 4 miliona evra!

Evropska unija finasira sa oko 4 miliona evra projekat sanacije i uređenje tokova reka Kolubare, Obnice i Jablanice, čiji će konačni izgled biti gotov krajem 2018. i početkom 2019. godine. Tender za izvođača biće raspisan kroz mesec dana, a početak radova očekuje se na startu sledeće godine, saopšteno je danas prilikom zvanične posete Delegacije Evropske unije u Srbiji, predvođene Majklom Davenportom.

Članovi Delegacije EU, među kojima su bili ambasadori i predstavnici ambasada Belgije, Kipra, Slovačke, Bugarske, Hrvatske, Danske, Češke i Nemačke, obišli su zajedno sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem i ostatkom gradskog rukovodstva jednu od lokacija na Kolubari, čije je korito oštećeno u poplavama pre dve godine, u ulici Mirka Obradovića bb, kod firme Austroterm.

Valjevo

(Foto: Željko Bošković)

„Zahvaljujući donaciji EU, biće izgrađene zašitne utvrde ne samo na Kolubari već i na Obnici i Jablanici, a biće sprovedena i čišćenja ovih rečnih tokova“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport. On je istakao da su članovi Delegacije veoma ponosni na saradnju koja je ostvarena sa Gradom Valjevom u proteklih nekoliko godina i podsetio da je EU do sada uložila oko osam milona evra kroz različite projekte izgradnje i obnove na teritoriji Valjeva nakon katastrofalnih poplava.

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović zahvalio se u ime grada na značajnoj pomoći pružene od strane Evropske unije Valjevu, koja se pre svega ogleda u otklanjanju posledica nastalih u majskim poplavama 2014. godine.

„Valjevo je grad koji je krajem 80-tih godina u staroj Jugoslaviji bio među najboljim gradovima po industrijskoj proizvodnji i po standardu života. Nadamo se da ćemo se vratiti na staze stare slave i učinićemo sve što je u našoj moći da do toga i dođe“, rekao je gradonačelnik Gvozdenović u svom obraćanju brojnim članovima Delegacije EU i medijima.

Valjevo

(Foto: Željko Bošković)

Delegacija Evreopske unije, predvođena Majklom Devenportom, i gradski zvaničnici posetili su danas Medicinsku školu, koja je u prethodnom periodu rekonstruisana kroz projekat Evropske unije, kao i Matičnu biblioteku „Ljubomir Nenadović“, kojoj je poklonjena polica „EUTEKA – EU u tvojoj biblioteci“ sa knjigama i publikacijama o Evropskoj uniji, koje će od sada biti na raspolaganju i korisnicima naše gradske biblioteke.

 

Valjevo

(Direktorka Biblioteke Violeta Milošević i Majkl Davenport razmenjuju poklone, foto: Željko Bošković)

Konkretno u brojkama, dosadašnja pomoć Evropske unije kroz različite projekte pomoći i obnove Valjeva od posledica poplava izgleda ovako: 23 porodične kuće su izgrađene, 20 domaćinstava je obnovljeno, 1150 poljoprivrednih gazdinstava je dobilo pomoć, 40 malih preduzeća je potpomognuto. Izgrađen je most na reci Obnici i rekonstruisane su Medicinska škola u Valjevu i zdravstvena ambulanta u Divcima.

Valjevo

(Završetak posete – pogled na Kolubaru i Valjevo, foto: Željko Bošković)

Marija Petrović-Marković  

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.