Evo kako nam kofein zagorčava život

Kako kafa utiče na organizam i zašto ne bi bila loša ideja da “prikočite malo”…

Kafa

Ako želite da poboljšate svoj učinak, da razvijete svoj puni potencijal u učenju, poslu, životu uopšte, morate krenuti “malim koracima”. Jedan od prvih trebalo bi da bude – smanjenje unosa kofeina. Svaki ljubitelj kafe, naravno, zna da je to lakše reći nego učiniti, ali kad vidite kako vas kofein ometa u postizanju životnih ciljeva, možda vam bude lakše da se oduprete želji za još jednom šoljom kafe…

Većina ljudi kafu pije zato što se tad osećaju budnije i kao da su bolje raspoloženi. Mnoge studije su čak sugerisale da kofein kratkoročno poboljšava kognitivne sposobnosti (memoriju, raspon pažnje i slično), ali one nažalost, nisu uzimale u obzir navike ispitanika kad je reč o kafi.

Novo istraživanje sprovedeno na Džons Hopkins školi medicine pokazalo je da poboljšanje “performansi” nakon unošenja kofeina u organizam nestaje čin se “ukine” unos kofeina.

U suštini, čim se “skinete” s kofeina, vaše kognitivne performanse se vraćaju u normalu, a raspoloženje se kvari. Jedini način da se povratite je – još kofeina, i kad popijte kafu ponovo ste “u spidu”. Dakle, cenu tog poboljšanja plaćate potrebom za novom dozom.

Kad unesemo kofein u organizam, “grune” nas adrenalin, koji je izvor odgovora organizma “bori se ili beži”, mehanizma koji je neophodan za opstanak. On nam omogućava da zaobiđemo racionalno razmišljanje u korist “bržeg odgovora” na opasnost. Pa, ovo je super ako vas juri medved, ali nije toliko zgodno ako treba da odgovorite na poslovni mejl recimo.

Kad kofein kola telom, vi ste u hipernadraženom stanju i emocije upravljaju vašim ponašanjem.

Najčešće posledice tada su nervoza, iritabilnost i anksioznost.

Ali, negativni efekti kofeina nisu samo ovi koji se manifestuju kroz ponašanje.

Evo šta se dešava u telu:

Uticaj kafe na organizam

Istraživanja pokazuju da velike doze kofeina podižu krvni pritisak, stimulišu ubrzan rad srca i izazivaju plitko, ubrzano disanje. A kad mozgu fali kiseonika, ne možemo da razmišljamo smireno i racionalno.

Kofein loše utiče i na san. Da bi se kafa “izbacila” iz sistema, potrebna su čak 24 sata. Dakle, ako u 8 ujutru popijete šolju kafe u 8 uveče, 25% tog kofeina i dalje vam je u sistemu.

Svaka kafa koju popijete popodne, biće tu sa 50% snage i u vreme kad krenete na spavanje.

A kad konačno uspete da zaspite, spavaćete loše. Pošto spavate loše, sutra ćete želeti još kafe, i začarani krug se nastavlja.

Zato, “skidajte se” sa kafe. Ili, pokušajte bar.

Izvor: Mondo.rs

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.