Evo ko od đaka u školu dolazi od 1. juna

Ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević izjavio je da prema preporuci Kriznog štaba Vlade Srbije od 1. juna Ministarstvo ima nadležnost u pravljenju rasporeda. Od 1. juna kreću aktivnosti u srednjim školama od popravljanja i zaključivanja ocena do velike mature, koja će trajati tri dana, od 4. do 6. juna.

Valjevo

On je najavio da se nastava završava, a krajem maja se nastavlja sa redovnim aktivnostima uz poštovanje mera zaštite, dezinfekcije škola i prisustva malog broja učenika u istom prostoru i u isto vreme.

“U školu 1. 2. i 3. juna dolaze samo maturanti, i to su dani za zaključivanje ocena”, kaže ministar. Ali to ne znači da će svi maturanti doći u školu.

“Ta tri dana dolaze oni koji nisu zadovoljni svojim zaključenim ocenama i žele da ih poprave i detalje će dogovoriti sa svojim profesorima”, naveo je.

To praktično znači i da profesor, ukoliko ima određenih sumnji, može kontaktirati učenika. Tokom epidemije bilo je formativno ocenjivanje koje je oko 80 odsto đaka i nastavnika pametno iskoristilo, kaže ministar. Sve što su do sada radili prelazi u brojčanu ocenu. Nakon ocenjivanja naredna tri dana – 4, 5. i 6. juni – su rezervisani za polaganje velike mature.

“Maturanti koji su završili sve svoje obaveze imaju bitan datum 24. jun kada je prijavljivanje za željeni fakultet”, naveo je. Oni mlađi srednjoškolci koji pohađaju prvi, drugi i treći razred svoje ocene mogu da popravljaju kada maturanti, grubo rečeno, “napuste” školu, naveo je.

“Imaće dve nedelje ukoliko žele da poprave ocene, i to počev od 8. juna. Za sve ovo vreme do male mature trajaće ispiti za upis u škole za nadarene”, istakao je Šarčević za Blic.

 

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.