Evo koliko će poskupeti struja

Savet Agencije za energetiku Srbije se na današnjoj sednici saglasio sa odlukom da se cena električne energije za domaćinstva i male kupce poveća od 1. oktobra.

Kako je objavila AERS, Savet Agencije je dao saglasnost na Odluku o regulisanoj ceni električne energije za garantovano snabdevanje koju je doneo v. d. direktora JP Elektroprivreda Srbije, a na osnovu koje se cene električne energije za domaćinstva i male kupce se povećavaju prosečno za dva odsto od 1. oktobra 2017.

Elektroprivreda Srbije je zahtev za povećanje cene podnela zbog “usklađivanja cene za inflaciju”, a za takav potez je, kažu, dobijena pozitivna ocena i saglasnost međunarodnih finansijskih institucija.

Reč je, ističe se, o do sada najnižem povećanju cene električne energije u Srbiji i ono će se na prosečnog potrošača odraziti uvećanjem mesečnog računa u iznosu od 68 dinara. Takođe se ne zaboravlja da se pomene i da “Srbija ostaje država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, daleko ispod cena u regionu”.

Struja je kod nas jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.

Vlada Srbije će nastaviti da vodi odgovornu socijalnu politiku kroz sistem podrške energetski ugroženim kupcima, zašta je u budžetu Ministarstva rudarstva i energetike obezbeđeno milijardu i 150 miliona dinara, na godišnjem nivou.

Na taj način, 70.350 domaćinstava u Srbiji ima pomoć u iznosu od besplatnih 120 do 250 KWh električne energije mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, navedeno je u saopštenju Ministarstva energetike.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.