“Fantastika” Moderne galerije Valjevo na Filmskom festivalu u Trebinju

“Ovo je još jedan naš pokušaj da približimo Modernu galeriju Valjevo široj javnosti, jer smatramo da je Moderna galerija nešto što je vredno na tlu bivše Jugoslavije, s obzirom na to da za ovih 35 godina postojanja ima impozantan opus umetnika koji su u njoj izlagali i koji su svoja dela poklonili Modernoj galeriji. Nema autora u svetu fantastike ili Medijale, a da nije izlagao u valjevskoj Modernoj glariji, i mi se sa tom činjenicom poprilično ponosimo. Mislimo da su ove reprodukcije izazov da razmišljate kako to izgleda u stvarnosti i da treba da dođete i to doživite”, rekao je direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović prilikom otvaranja izložbe pod nazivom “Fantastika” iz vredne kolekcije ove valjevske galerije, organizovane u okviru 8. Festivala mediteranskog i evropskog filma koji se održava u Trebinju.

Foto: Dragan Vićentić

Umetnički direktor ovog prestižnog festivala Predrag Milojević rekao je na otvaranju izložbe u Kulturnom centru Trebinje da je Moderna galerija riznica umetnosti, a fantastika nešto što je divan dodir filma i umetnosti.

“Lično imam sklonosti ka tim žanrovima i smatram da jedna ovakva priča, kakva je ova izložba, može biti podsticaj za divnu saradnju ne samo galerija, festivala, Kulturnog centra… Trebinje je grad mladih likovnih umetnika i neka ovo bude inicijativa da Trebinje uzvrati posetu Valjevu i da mladi i talentovani ljudi posete Valjevo i možda tamo izlažu u nekoj od galerija, u umetnički ozbiljnom i inspirativnom gradu kakvo je Valjevo”, rekao je Predrag Milojević.

Foto: Dragan Vićentić

Direktor valjevske Moderne galerije Vojislav Jovanović pojasnio je da u svetu postoji praksa da se organizuju izložbe reprodukcija, a da su oni u Modernoj galeriji koristili iskustva Kulturnog centra Austrije u Beogradu, koji ima, prema rečima Jovanovića, jednu putujuću izložbu sa stotinak panoa.

Na izložbi “Faktastika” Moderne galerije Valjevo u Kulturnom centru Trebinje prikazane su reprodukcije umetnika  koji su izlagali u Modernoj galeriji Valjevo tokom 35 godina, a među kojima su dela Ljube Popovića, Dada Đurića, Leonida Šejke, Milana Tucovića, Vladimira Dunjića, Vase Dolovačkog i drugih predstavnika Mediale, koji su svojim senzibilitetom, na poseban način, spajali tradicionalne vrednosti i klasiku sa modernim i savremenim tokovima, stvarajući autentično viđenje sveta.

Foto: Dragan Vićentić

U prilog tome da je Festival kratkog filma u Trebinju protekao u znaku Valjevaca, ne govori samo ova izložba reprodukcije značajnih dela iz vredne kolekcije valjevske Moderne galerije, kao i podatak da u Savetu filmskog festivala ima nekoliko Valjevaca – reditelj Petar Stanojlović i Biljana Milovanović, već i da je jedan od ovogodišnjih laureata Festivala glumački velikan, naš Valjevac, Voja Brajević. Nagradom “Zlatni platan” ove godine nagrađena je i glumica Ana Sofrenović.

Takođe, predstavnici Klub Ars Nova iz Valjeva su u okviru projekta “Upoznajmo se, povežimo i sarađujmo” Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za dijasporu za Srbe u regionu, uspostavili korisne kontakte sa kulturnim radnicima i predstavnicima grada Trebinja.  Na susretima su konstatovane veze koje postoje između dva grada i dogovoreno da se u narednom periodu saradnja konkretizuje i podigne na kvalitetniji nivo, uspostave nove veze i saradnja.

Osmi festival kratkog filma u Trebinju otvorila je glumica Nataša Ninković, koja je rođena u ovom hercegovačkom gradu. Ljubitelji filmske umetnosti mogli su da pogledaju dvadesetak filmskih ostvarenja.

“Svaka nagrada svakom umetniku prija, to je njegova najbolja plata, da bi znao da nije uzalud radio. Posebno me raduje što sam u Trebinju uovoj svetskoj pošasti kada se sprečavaju sve slobode”, naveo je laureat Voja Brajović i istakao da mu je drago što trebinjski festival filma pokazuje da svi možemo i moramo da budemo zajedno kako bismo se izborili sa svim problemima koji tište ljude. “A, ove nagrade treba samo da nas podstiču da budemo odgovorni prema onome što radimo”, naveo je Brajović, koji je na sceni kazivao stihove Jovana Dučića i Ljubomira Simovića.

Foto: Dragan Vićentić

Glumica Ana Sofrenović, koja je takođe nagrađena “Zlatnim platanom”, kazala je da je za nju Trebinju uvek bilo put ka moru. “Prvi put sam ovde i ostaću dobar deo festivala filma. Presrećna sam što sam ovde i nagrada je veoma čudesna”, navela je Sofrenovićeva.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.