Film “Dnevnik” Diane Budisavljević, apsolutni pobednik Pulskog festivala otvara “Valjevske filmske susrete”

“Valjevski filmski susreti” ovogodišnjim izdanjem izašli su iz svog lokalnog okvira i prerasli su u svež regionalni festival filma, rečeno je na konferenciji za medije, na kojoj je predstavaljen program ovog festivala, čiji je ovogodišnji slogan “Van okvira”. “Valjevski filmski susreti” počinju u četvrtak, 12. decembra, u 20 časova, u Velikoj sali Centra za kulturu, a otvara ih apsolutni pobednik Pulskog festivala – film “Dnevnik” Diane Budisavljević.

O novom konceptu fesivala “Valjevski filmski susreti” govorila je izvršni direktor festivala Dragana Jakovljević. Ona je, između ostalog, kazala da je tim festivala nastavio sa svojom misijom negovanja filmske publike i edukacije mladih. Ona je istakla da će publika imati priliku da pogoleda ne samo kratkometražne, već i dugometražne dokumentarne i igrane naslove iz Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

“Prvi put ove godine imamo saradnju sa EU Info centrom, čije naslove donosimo u okviru Programa evropskog filma, na kojem ćemo prikazati filmove “Ćutanje drugih”, “Stranac u raju” i “Belgijski kralj”. Svi ovi filmovi, a u skladu sa sloganom festivala, koji ove godine glasi “Van okvira”, pozivaju gledaoce da izađu iz svojih okvira i stavova, van konteksta na koji su navikli, da preispitaju svoja uverenja i budu otvoreni za pitanja i prihvatanje novih ideja i perspektiva u intimnoj atmosferi i razgovoru sa autorima nakon projekcija. Festival je od prvog izdanja podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Valjeva, ove godine imamo i podršku od strane Filmskogcentra Srbije, koji pomaže održavanje filmske radionice uz pokriviteljestvo Regionalne kancelarije za saradnju mladih RYCO kao glavnog finansijera radionica za srednjoškolce”, rekla je Dragana Jakovljević, izvršni direktor festivala.

Osnivač i koselektor festivala Bojana Andrić predstavila je celokupan program “Valjevskih filmskih susreta”

“Ovogodišnji festival svečano će otvoriti apsolutni pobednik Pulskog festivala “Dnevnik” Diane Budisavljević u Centra za kulturu, 12. decembra, u 20 šasova. Sutradan, 13. decembra, biće prikazani filmovi “Belgijski kralj”, reditelja Petera Bronsensa, dokumentarni film “Električni orgazam” za ljude budućnosti, rediteljke Marije Vukić, koja će biti i gost festivala, i “Koja je ovo država”, reditelja Vinka Brešana, rađenog uz podršku Zillion filma. Srpska premijera filma “Grudi” rediteljke Marije Perović, koja će takođe biti gost festivala, zakazana je za 14. decembar. Istog dana slede projekcije filmova “Stranac u raju”, reditelja Gvido Hendriksa, “Godina majmuna, Vladimira Blaževskog, koji je ove godine ne smao gost festivala več i jedan od članova žirija, potom “Moj jutarnji smeh”, reditelja Marka Đorđevića, takođe gosta festivala i premijerno će biti porikazana 10. epizoda serije “Grupa”, čiji će se glumci pokloniti publici nekon premijere. Poslednjeg dana festivala, 15. decembra, nakon španskog filma “Ćutanje drugih”, biće prikazan film “Pijavice”, uz reditelja Dragana Marinkovića kao gosta festivala, “Zemlja meda”, reditelja Tamare Kotevske i Ljubimira Stefanova, kao i slovenački film “Izbrisana”, kazala je Bojana Andrić.

Ona je istakla da će u okviru takmičarskog programa kratkog igranog filma biti prikazano 18 filmova, od skoro 50 prijavljenih, koji će se boriti za dve nagrade

“Najbolji film po izboru stručnog žirija dobiće nagradu “Slobodan Golubović Leman”. Tročlani žiri ove godine čine reditelj Vladimir Blaževski, Dušan Spasojević, scenarista i Drita Llolla, direktorka Seanema film festivala. U okviru selekcije kratkih igranih filmova dodeliće se i Nagrada “Mladi autor”, koja podrazumeva novčani iznos od 25.000 dinara. Ove godine “Mladi autor” dodeljuje se najboljem direktoru fotografije, a o dobitniku će odlučivati žiri u čujem  su sastavu reditelj Zoran Đorđević, fotograf i snimatelj Dušan Đorđić i filmski i TV snimatelj Nenad Stevanović”, najavila je Bojana Andrić, osnivač i koselektor festivala.

 U okviru “Valjevskih filmskih susreta” održaće se druga radionica SEAVA Youth projekta 

Ove godine mladi iz Kolubarskog okruga i Crne Gore učestvovali su u omladinskom projektu SEAVA Youth, koji se sastoji od dve radionice kratkog igranog filma. Prva radionica održana je u okviru Seanema film festivala u Ulcinju u septembru, a druga će se održati u okviru “Valjevskih filmskih susreta”, uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana i Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa istraživačkom stanicom Petnica.

Ivana Antonijević, predstavnica Regionalne kancelarije za mlade, kancelarije iz Beograda (RYCO) obratila se medijima povodom podrške i saradnje sa “Valjevskim filmskim susretima”.

“Zadovoljstvo nam je da smo imali priliku da podržimo “Valjevsku kulturnu mrežu” i da su mladi iz regiona imali priliku da se upoznaju, ostvare kontakte i uče o filmu. Na taj način kroz radionice filma, razvijaće svoje interkulturalne veštine u duhu pomirenja u regionu Zapadnog Balkana”, rekla je Ivana Antonijević.

Festival “Valjevski filmski susreti” neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju srednjoškolaca. Pored glavnog programa koga čine filmovi mladih autora kratkog igranog metra, kao i dugometražni filmovi iz Srbije i regiona, u okviru festivala organizuju se i muzički program i radionica. Festival organizuje VAKUM u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, EU info centrom, Istraživačkom stanicom Petnica, dok su različite programe festivala podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Valjevo, RYCO – Regionalna kancelarija za saradnju mladih i Filmski centar Srbije.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.