“FLAUTINO LOLA KLASIK” OTVARA 22. MEĐUNARODNE SUSRETE FLAUTISTA “TAHIR KULENOVIĆ”

Međunarodni Susreti flautista “Tahir Kulenović” najstarije su međunarodno takmičenje flaute na Balkanu, koje više od dve decenije krajem februara u Valjevu, u organizaciji valjevske Muzičke škole i Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, okuplja najtalentovanije učenike i studente flaute iz Bugarske, Mađarske, Poljske, Crne Gore, Bosne, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije. Ove godine, najveće balkansko takmičenje flaute trajaće od 26. februara do 1. marta, i u tom periodu MŠ “Živorad Grbić” ugostiće preko 150 učesnika, učenika i studenata iz šest zemalja koje će ocenjivati najeminentniji pedagozi flaute ovog dela Evrope, predvođeni profesorom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu mr Miomirom Simonovićem.

Pored takmičarskog dela, ovogodišnji međunarodni Susreti flautista posvećeni profesoru Tahiru Kulenoviću, jednom od najvećih srpskih pedagoga i idejnom tvorcu festivala, predviđaju i koncerte, promociju Muzičke kuće “Flavtelje” iz Ljubljane i Master Class profesora Muzičke akademije u Majncu, našeg proslavljenog flautiste Dejana Gavrića.

Svečano otvaranje ovogodišnjih Susreta zakazano je za sredu, 26. februar, u 20 časova, kada će se valjevska publika “sresti” sa ansamblom flauta “Flautino Lola Klasik” i prof. Ljubišom Jovanovićem. Hor flauta “Flautino Lola klasik” nastao je 2010. godine u okviru AKUD “Lola” u Beogradu, kao jedan od tri ansambla klasične muzike pod umetničkim vođstvom Ljubiše Jovanovića.

“Flautino Lola klasik” nestandardni je kamerni sastav koji se oslanja na tradiciju koju je u Srbiji izgradio Hor flauta osamdesetih godina prošlog veka. Sastavljen je uglavnom od studenata FMU, ali su pridruženi i najtalentovaniji mladi flautisti iz srednjih muzičkih škola. Repertoar sačinjavaju originali i transkripcije velikih dela Baha, Buamortiera, Hajdna, Mocarta, kao i savremena literatura napisana posebno za ovaj sastav.

Ovaj ansambl flauta afirmaciju je stekao vrlo brzo, nastupajući u najznačajnijim dvoranama u Beogradu i širom Srbije, kao i na internacionalnim festivalima poput BEMUS-a i BUNT-a. Posebno zapaženo gostovanje imao je na velikom međunarodnom festivalu flaute u gradu Ćingdao u Kini, jula 2019. godine, gde je imao samostalni koncert uz najpoznatije svetske flautiste.

Ansambl kontinuirano podstiče svaralaštvo savremenih kompozitora u regionu izvodeći premijerno veliki broj novih dela. Flautino Lola klasik promoviše izvođenje kompozicija isključivo visokih stvaralačkih dometa i neprolaznih umetničkih vrednosti.

Predstojeće 22. valjevsko zvučanje flaute biće zaokruženo koncertom najuspešnijih takmičara i proglašenjem apsolutnog pobednika ovogodišnjeg festivala koji će dobiti i novčanu nagradu porodice Tahira Kulenovića.

Generalni pokrovitelj najstarijeg valjevskog festivala posvećenog umetničkoj muzici i ove godine je Grad Valjevo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.