Godina izazova, ali i uspeha

Udruženje “Andjeli čuvari” Valjevo i njihova kreativna radionica “Pinokio” uspešno su priveli kraju 2021. godinu, a Vesna Lazić, koja preko dve decenije uspešno vodi “Andjele”, dobila je Cvet uspeha za ženu zmaja, koji joj je dodeljen za doprinos iz oblasti humanitarnog rada I psihosocijalne podrške samohranim majkama I deci iz ugroženih društvenih grupa.

Valjevo-Andeli-cuvari-Pinokio-Obdaniste-predskolska-ustanova-1Pored svakodnevnih obaveza i učešća u raznim aktivnostima i ovu godinu “Pinokiovci”su uspešno nosili sa pandemijom korona virusa, ali po rečima Vesne Lazić uz primenu svih preventivnih mera po preporuci ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje I uz koperativnost roditelja mališana. Ono što im je obeležilo 2021. je svakako, I ne lepa tako činjenica, da ih je lokalna samouprava ostavila bez projektnog finansiranja za ishranu 35 -o mališana, koji besplatno pohadjaju programe ove dečije ustanove.

Valjevo-Andeli-cuvari-Pinokio-Obdaniste-predskolska-ustanova-4I pored pandemije korona virusa mališani kreativne radionice “Pinokio”, uz obaveznu dnevnu rutinu, uspeli su u godini koja izmiče da budu deo mnogih važnih projekata i aktivnost u gradu, uspešni učesnici mnogih konkursa, kao I da obeleže sve važne datume u kalendaru. To je na konferenciji za novinare, na izmaku 2021. godine, održanoj u svečanoj sali Valjevske Gimnazije, potvrdila Vesna Lazi ć koja se decenijama “ druži” sa mališanima.

Valjevo-Andeli-cuvari-Pinokio-Obdaniste-predskolska-ustanova-3“ Na konkursu za udruženja gradjana “Andjeli čuvari” prošli smo sa projektom “ Bezbedno dete u porodici I vrtiću u vreme pandemije Kovida 19”. Aplicirali smo za 530.000,00 dinara, a odobreno nam je 200.000,00 dinara te smo morali revidirati budžet. Novitet u ovoj godini je I likovna radionica, koja je naišla na veliko pozitivno iznenadjenje I odziv od strane dece I roditelja. Takodje, organizovali smo I “Pinokijevo kreativo popodne” koje su činile kvalitetne, organizovane, usmerene I slobodne aktivnosti dece”, navela je Lazić I podsetila da su njihova deca uzela učešće i u svim važnim manifestacijama u gradu.

“Ove godine, ono što nam se najružnije desilo I što je sramota, je to da su “Andjeli čuvari” ostali bez projektnog finansiranja za ishranu dece”, izdvojila je Vesna Lazić.

Valjevo-Andeli-cuvari-Pinokio-Obdaniste-predskolska-ustanova-2“ Od lokalnre samouprave nismo dobili novac za finansiranje projekata ishrane 35 mališana koji besplatno pohadjaju naše programe. Za 2021. godinu konkurs za projekte je objavljen u aprilu. Ukupna vrednost našeg projekta je bila 6.831.167,94 dinara, a iznos koji je trebalo izdvojiti iz budžeta iznosio bi 1.044.983,94 dinara, što je 15 odsto od ukupne vrednosti projekta”, pojasnila je još jednom Lazić I naglasila da nisu imali podršku Grada Valjeva ali da su se, srećom, pojavili ljudi dobre volje I plemenitog srca I koji su imali sluha za izazove sa kojima se ovo udruženje nosi ali I za rezultate koje postižu u radu sa decom. Ona se ovoga puta javno zahvalila ljudima iz Globus osiguranja Beograd.

Lazić se osvrnula na još jedan projekat koji bi doprineo povećanju smeštajnih kapaciteta dece predškolskog uzrasta.

“ Napravila bih osvrt na projekat sa kojim smo konkurisali pre dve godine, 2019., a ticao se proširenja kapaciteta za prijem u vrtić dece čiji roditelji su u potrazi za zaposlenjem. Na tom konkursu, za dodelu sredstava za otvaranje “Dežurne igraonice”, sredstva je dobila igraonica koja više ne radi, dok je projekat udruženja “Andjeli čuvari” odbijen”, rekla je Vesna Lazić I pojasnila da su tada planirali proširenje prostora za upis nove dece I nadkrivanja dvorišta sa ciljem održavanja niza novih kreativnih radionica I dečijih programa kao I manifestacija od javnog značaja ali da komisija nije imala sluha za ovaj projekat.
Ona je dodala da nisu odustali od ove zamisli I da su na vidiku donatori koji bi im pomogli u realizaciji ovog projekta, a da će o svemu biti više reči u 2022.godini.

I ovu 2021. godinu Pinokijevci će isprtiti uz pozorišnu predstavu u sopstvenoj produkciji “Pipi Duga Čarapa”. Predstavu će rado ustupiti I lokalnim televizijama koje izraze spremnost da je reemitiju tokom novogodišnjih I božićnih praznika.

Raspodela paketića je, u veliko, u toku, a ove godine pripremljeno je 872 novogodišnja paketa.

Na kraju, Lazić se još jednom zahvalila sponzorima – Austrotermu, Europromu, Dunav Osiguranju ali I donatorima Globus osiguranju Beograd, DDOR osiguranju Novi Sad I Sion Grad doo Beograd. Zahvalila se timu kompanije “Zepter” koja je donirala aparat za prečišćavanje vode kao I roditeljima mališana koji su donirali 6 aparata za prečišćavanje vazduha u prostorijama u kojim borave deca. Uz čestitke za nastupajuću godinu ona se , na kraju, zahvalila I novinarima na dobroj saradnji I izdvojenom vremenu.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.