Gotovo: Istekao rok za zamenu vozačkih, šta sad?

Rok za zamenu papirnih vozačkih dozvola bio je do 10. jun 2017. Niste to uradili? Pročitajte šta vas čeka…

Kazna za vozače koji sa starom dozvolom budu zatečeni u vožnji je od šest do 20.000 dinara.

I to nije sve.

Uz novčanu kaznu, vozaču sleduju i dva kaznena poena, ako je prošlo manje od šest meseci od dana kada je dozvola istekla. Ukoliko je reč o dužem periodu kazna je od 15 do 30.000 dinara, plus pet kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja vozilom. Dakle, brzo izvadite novu vozačku dozvolu, jer su kazne zaista visoke. Nova vozačka dozvola može da se nabavi na dva načina: odlaskom u policijsku stanicu ili onlajn.

KOLIKO NOVCA TREBA ZA NOVU DOZVOLU

– 255 dinara za za troškove izrade vozačke dozvole

– 621 dinara za izdavanje vozačke dozvole

– 700 dinara za Republičku administrativnu taksu

Nova vozačka dozvola može da se nabavi na dva načina: odlaskom u policijsku stanicu ili onlajn.

U policijsku stanicu treba da odnesete staru dozvolu i, ako imate biometrijska dokumenta, popunite  jedan obrazac, a nova dozvola će biti gotova za sedam dana. Ukoliko se odlučite za onlajn, koristite sajt e-Uprave, za šta je potrebno da imate čipovanu ličnu kartu.

UKOLIKO VAM JE STARA DOZVOLA OD PRE DESET GODINA I VIŠE

I ne brinite ukoliko u nekom dužem periodu (čak i duže od 10 godina) niste produžili dozvolu: niko neće ostati bez dozvole, niti će morati ponovo da polaže vozački ispit! Tako da će neko, kome je pre 10 godina istekla dozvola, moći da ode u policijsku stanicu i dobiće novu dozvolu. Pretpostavlja se da u Srbiji ima oko 300.000 ljudi koji nisu zamenili svoju vozacku dozvolu. Mnogi od njih i ne voze automobile. Prethodno je rok za zamenu dozvola bio 10. jun 2014. godine, ali je kasnije produžen do 10. juna 2017. Vozačka dozvola Srbije priznata je u osam evropskih zemalja, a u pojedinim zemljama može zameniti i međunarodnu vozačku dozvolu koja se dosada posebno vadila i koštala je 2.500 dinara.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.