Grad i ja

Izložba “Grad i ja”, koja je otvorena u Klubu Bioskopa 85, plod je vrednog rada polaznika Likovnog ateljea Centra za kulturu, koji su umetnički stvarali tokom zimskog raspusta u sklopu radionica fotografije i slikanja za decu i mlade. Sa 42 mališana radile su slikarka-dizajnerka mr Katarina Marinković, istoričarka umetnosti Katarina Todorović.

(Foto: Katarina Todorović)

Kroz ove dve radionice, baveći se temom “Grad i ja”, mali umetnici sa svojim mentorkama bavili su se mikro i makro prostorom. Na oko 130 radova predstavili su svoj omiljeni kutak i mesta u gradu koja su im posebno draga. Zabeležili su različitim tehnikama neke od najupečatljivijih slika iz svog okruženja.

(Foto: Katarina Todorović)

“Na crtežima i fotografijama polaznika Ateljea nalaze se njihove sobe, kuće, dvorišta i ulice… Na izložbi imamo čak i urbanističke šeme grada gledano očima deteta. Radili smo sa mikro i makro prostorom, ali smo stavili akcenat na to da deca na radove prenesu svoj doživljaj prostora i sebe u tom prostoru kroz fotografiju i kroz sliku”, kaže mentorka Radionice slikanja za decu mr Katarina Marinković.

(Mentorka Radionice slikanja za decu i mlade mr Katarina Marinković, foto: Valjevska posla)

Ona kaže da prevashodni cilj ovakvih radionica nije da deca nauče da crtaju i slikaju, već da na nauče da posmatraju svet svojim očima i da steknu svoj utisak o svetu i o sebi.

Prvi utisak mentorke Radionice fotografije Katarine Todorović vezan je za veliki odziv osnovaca koji nije očekivala. Kako kaže, grupu je pohađalo dvadesetoro dece i nažalost bila je u neprilici da odbije mnogu decu koja su bila zainteresovana, jer fizički nije moglo više da ih stane. Ono što je pozitivno je da je u planu da se radionice fotografije realizuju tokom cele godine.

(Katarina Todorović, mentorka Radionice fotografije, foto: Valjevska posla)

“Temu “Grad i ja” polaznici radionice fotografije predstavili su na svoj način, portretima, fotografišući jedni druge, svoja omiljena mesta u gradu u kojem žive i mislim da su to doneli na veoma dobar način. Definitivno je iznenađujuće šta možete da vidite, čujete i dobijete od dece. Što se tiče tehničke opremljenosti polaznika, nisam želela da ograničavam decu i uslovljavam ih sa aparatima. Nije poenta da budu perfektno tehnički opremljeni, već da mogu da nauče da komponuju i kadriraju, a to mogu da rade i sa običnim aparatima i kamerama na svojim mobilnim telefonima. Uz pomoć mobilnog telefona, koji inače koriste svakodnevno za azne stvare, imaju način da se kreativno izraze”, pojašnjava istoričarka umetnosti Katarina Todorović.

(Foto: Katarina Todorović)

Najbolji radovi ove izložbe dečjih radova biće selektovani, uramljeni i poklonjeni Pedijatriji, kao što je to bio slučaj sa crtežima sa novogodišnje izložbe polaznika Likovnog ateljea koji već krase renovirano Dečje odeljenje Opšte bolnice Valjevo.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.