Grad Valjevo bi „trpeo štetu“ ako uzbunjivača vrati na posao, kaže sudija

Viši sud u Valjevu odbio je da privremenom merom zaštiti uzbunjivača Vladimira Pantića, iako je utvrdio da je on zbog ukazivanja na nezakonitosti pri izdavanju građevinskih dozvola, na čemu je kao pravnik radio u gradskoj upravi Valjeva, premešten na drugo radno mesto. Sudija Višeg suda u Valjevu Mitar Đenisić odbio je predlog za određivanje privremene mere kojom bi Pantić bio vraćen na stari posao s obrazloženjem da bi grad Valjevo pretrpeo štetu pošto bi morao da izvrši reorganizaciju poslova i menja sistematizaciju radnih mesta u Odeljenju za urbanizam i građevinarstvo.

Vladimir Pantić je svojim rukovodiocima ukazao na nezakonitosti prilikom izdavanja građevinskih dozvola, upotrebnih dozvola i drugih odobrenja za investitore. Na taj način su, kako je upozoravao uzbunjivač, pojedini investitori dolazili do stambenog ili poslovnog prostora uz manje troškove. Osim toga, Pantić je prijavio da se usled kršenja propisa pri izradi dozvola zidaju objekti koji nemaju prilaze za osobe sa invaliditetom, decu i stare.

Ubrzo nakon ukazivanja na nezakonitosti uzbunjivač Pantić je počeo da trpi pritiske od svojih šefova, pa čak i pretnje da će snositi posledice ukoliko ne izradi nezakonite akte i ne udovolji zahtevima određenih investitora. Dan pošto je firmama “Gorenje” i “Gejt” odbio da mimo propisa izda građevinske dozvole i sačinio rešenja o odbacivanju njihovih zahteva, uručeno mu je rešenje o premeštaju. “Neposlušni” uzbunjivač sklonjen je sa mesta na kojem je imao uvid u dokumentaciju o građevinskim dozvolama na posao u Odsek za vanredne situacije i poslove odbrane, koji je u drugoj zgradi. Posle Pantićevog premeštaja pomenuti investitori su dobili dozvole iako je građevinska inspekcija utvrdila da su oni već otpočeli gradnju i da shodno tome uslovi za izdavanje građevinskih dozvola nisu bili ispunjeni.

Vladimir Pantić je na nepravilnosti ukazao načelniku gradske uprave Valjeva i licu određenom za prijem informacija o uzbunjivanju, sve u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača. Po Pantićevim prijavama ništa nije urađeno, pošto su ih nadležni odbacili s obrazloženjem da slučajevi na koje on ukazivao ne predstavljaju nezakonitosti. Uzbunjivač Pantić je nakon premeštaja podneo krivičnu prijavu za bespravnu gradnju protiv odgovornih iz preduzeća “Gorenje”. Takođe, krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Valjevu podneo je i protiv zamenika gradonačelnika Valjeva i načelnika gradskih uprava zbog prikrivanja krivičnog dela bespravne gradnje i trgovine uticajem.

Ovo je prvi slučaj po Zakonu o zaštiti uzbunjivača koji se vodi pred Višim sudom u Valjevu (foto: www.visisudva.com)

U gradskoj upravi Valjeva premeštaj uzbunjivača su obrazložili novom sistematizacijom. Kadrovskim planom za 2018. godinu usvojenim u Skupštini grada Valjeva predviđeno je zapošljavanje novih 40 radnika u Odeljenju za urbanizam i građevinarstvo odakle je Vladimir Pantić premešten. Novi kadrovski plan napravljen je zbog povećanog obima posla, ali za uzbunjivača Pantića, diplomiranog pravnika sa položenim državnim ispitom, nije bilo mesta. On je prebačen u Odsek za vanredne situacije i poslove odbrane gde nema posla.

Kako navodi Vladimir Pantić, ovim premeštajem se vratio na nivo početnika, zaustavljen mu je profesionalni napredak i sada sa pripravnicima izrađuje analize o potencijalnim vanrednim situacijama. Zbog toga se žalio i Žalbenoj komisiji Grada Valjeva, ali bez uspeha.

U primeni Zakona o zaštiti uzbunjivača, a po evidenciji “Pištaljke”, ovo je prvi slučaj koji se vodi pred Višim sudom u Valjevu. Vladimir Pantić pokušava da ostvari sudsku zaštitu kao uzbunjivač uz pravnu pomoć advokata “Pištaljke” i na odluku višeg suda o odbijanju privremene mere uložio je žalbu.

Novak Grujić (pištaljka.rs)

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

2 comments

  1. Bravo za uzbunjivača, posebno čestitam za podnete krivične prijave.
    To što je odbijena privremene mera ne znači da će biti odbijena tužba, naprotiv!
    Sa njima se samo tako i može razgovarati, takva bahatost je nezabeležena u Valjevu.

    • Vladimir Pantić

      Hvala Vam na razumevanju i podršci. Veoma mi znači. Zahvaljujem se portalu Valjevskaposla što promoviše zaštitu uzbunjivača.