Gradski taxi – preko trnja i kamenja do savremene opreme

Najmlađe taksi udruženje u Valjevu “Gradski taxi” 1. novembra obeležava 4 godine postojanja i slavi Svetog Prohora Pčinjskog. Ne samo da je reč o ovdašnjem najmlađem taksi udruženju, koje je pre 4 godine počelo sa 16 vozača, već je “Gradski taxi” za kratko vreme postao lider u pružanju usluga i sada broji više od 100 taksista koji Valjevce razvoze na razne lokacije, po i dalje pristupačnoj ceni starta.

Jedan od osnivača “Gradskog taxija” Ivica Živković (33) upustio se u ovu poslovnu pustolovinu 2013. godine sa još 3 prijatelja, Žarkom Petkovićem i Milanom i Markom Damnjanovićem. Živković kaže da je za 4 godine postojanja “Gradski” prošao “preko trnja i kamenja” da bi stigao do pozicije vodećeg taksija u Valjevu i udruženja koje ima brojnu, vernu i zadovoljnu klijentelu.

“Generalno gledano, Valjevci su jako nestrpljivi klijenti. Mi se maksimalno trudimo da ispoštujemo svaku našu stranku i uvek ćemo raditi na unapređenju posla. Najgore je kada padne kiša, kada su vremenski uslovni ekstremni, odnosno kada je jako hladano ili vrućina… e, tada nastaje haos… da imamo tri puta više vozila ne bismo mogli da postignemo sve baš na vreme”, kaže Ivica Živković.

Za 4 godine postojanja, taksisti “Gradskog” su se svega naslušali i nagledali, ali u početku i “nasedali” na brojne fore klijenata. Jedan od poznatih načina kako su neke stranke “izbegavale” da plate taxi uslugu bio je da, za vožnju koja košta 90 ili 100 dinara, izvade jednu novčanicu od 2.000 ili 5.000 dinara, idući na kartu da taksista nema sitno da im vrati. I dosta njih se tako “provlačilo” i nije plaćalo vožnje, posebno ako je reč o ranim jutarnjim vožnjama, ili kad vozač tek preuzme smenu od kolege… Naravno, taksistima nije dugo trebalo da “provale” foru, ali su istovremeno naučili da uvek moraju imati novca za vraćanje kusura bez obzira na doba dana.

“Najgori momenat za sve nas bio je kada nam je prethodne zime napadnut kolega. Vozio je u kasnim večernjim satima stranku ka Brankovinu, koja ga je napala oštrim predmetom s leđa tokom vožnje i isekla po vratu. Pukom srećom mu nije presečena aorta, a napadač nije pronađen”, ističe Živković.

Kao lajt motiv, Živković ističe prelazak na novi, savremeniji sistem rada. Početkom godine “Gradski taxi” unapredio je poslovanje upotrebom tableta umesto radio veza. Centrala elektronskim putem izbacuje sve tražene lokacije koje taksisti primaju na tablet uređaje instalirane u vozilima. Pritiskom na “dugme” na tabletima čekiraju lokaciju i daju vreme za koje mogu da stignu na adresu. Osim što je po pitanju takve vrste poslovanja pionir u gradi i okrugu, “Gradski taxi” je prvi, i za sada jedini, koji je uveo svoju aplikaciju Netcab. Ta aplikacija se može preuzeti mobilnim telefonom putem “Play Store”-a i preko nje može da se naruči vozilo, prati njegovo kretanje i vidi kada je stiglo na vašu traženu adresu, bez ikakve verbalne komunkacije sa centralom i dispečer službom.

Svaki 1. novembar je jedini neradni dan “Gradskog taxija”, tako da neće biti dostupan za svoje klijente od 12 časova, sve do 05 sati narednog dana. Tačno u podne u prostorijama “Gradskog taxija” biće lomljenje slavskog kolača, uslediće potom defile vozila ulicama grada, a za dobru muziku biće zaduženi Bojan Krstić i njegovi trubači. Centralna proslava za zaposlene i saradnike biće priređena u Restoranu “Platani”. Na novinarsko pitanje, kako će se vratiti kućama izjutra posle višečasovne proslave i sigurnog nazdravljanja uz alkohol, Živković kaže da će zaposlen u “Gradskom taxiju” za bezbednu vožnju i povratak sa slavlja pozvati kolege iz drugog taxi udruženja, koje smatraju lojalnom konkurencijom.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

3 comments

  1. Nije fazon u jeftinijoj usluzi, fora je da bude kvalitetna, a kod njih to nije. Ako ja moram 3 puta da zovem da bi mi se neko uopšte javio onda mi je svejedno što su povoljniji, jer dok mi se neko javi kod njih, kod konkurencije je vozilo već na putu.
    I još jedan savet, naterajte svoje zaposlene da slušaju samo jednu radio stanicu dok rade, napravite svoj stream ili nešto već, i da to bude u granicama pristojnosti.

    Srećna Slava!

  2. Srećna Slava i srećan rođendan, dosta godina da slavite u uspehu i napredku.Sve pohvale, mladom timu ljudi koji su se maksimalno angažovali da svojim radom, trudom, znanjem i zalaganjem učine nešto dobro i pozitivno i za sebe i svoj grad; i svakako vredno pohvale surgađana.Ja Vam od srca želim uspeh u daljem radu i još dosta zadovoljnih klijenata. SREĆNO!

  3. Bravo….bravo….taxi je u Valjevu po nivou usluge daleko ispred drugih gradova…posebno zahvaljujici ovim momcima i trendovima koje prate…samo napred