Grafike umetnika “Sićevačke kolonije” pred Valjevcima

Izložba grafike, dvadeset umetnika iz deset zemalja, biće otvorena u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ sutra u 20 časova. Ova grupnoja izložba privremeno je ustupljena od strane Galerije savremene likovne umetnosti iz Niša, a pred publikom je postavka grafika umetnika iz SAD, Kanade, Japana, Velike Britanije, Francuske, Belgije, Švajcarske, Danske, Mađarske i Bugarske, koji su bili gosti nadaleko poznate Likovne kolonije „Sićevo“.

Žo An Lanvil (Francuska), “Šarene duše”, 2013, litografija, 60x81cm

Nastavljajući misiju, koju je davne 1905. godine započela naša čuvena slikarka Nadežda Petrović, niška Galerija savremene likovne umetnosti je, kao organizator Likovne kolonije „Sićevo“, više od veka gostila stvaraoce širom sveta. Tokom svog boravka u koloniji, oni su beležili sopstvene umetničke izraze, nadahnuti živopisnim okruženjem Sićevačke klisure. Zahvaljujući ovom tradicionalnom godišnjem umetničkom okupljanju u selu Sićevu, koje je preraslo u svojevrsni međunarodni „art hepening“, fond Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu značajno je obogaćen delima inostranih stvaralaca, a ova izložba u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu broji 30 grafika, koje su deo te bogate kolekcije.

Canko Panov (Bugarska), “Po Stravinskom”, 1998, litografija, 50x65cm

Izložba niške Galerije savremene likovne umetnosti u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu je, prema rečima kustosa Emilije Bilić, prilika da se prezentuju retko izlagani radovi učesnika Likovne kolonije „Sićevo“ i Grafičke radionice „Sićevo“ iz inostranstva.

Džim Kejv (Velika Britanija), “Cvetanje”, 1981, drvorez, 51x30cm

Muzejski savetnik Radmila Kostić kaže da je motiv Sićevačke klisure kao jedina dodirne tačka najčešće poslužio kao početni impuls, ili inspiracija za razradu mnoštva ideja i formiranje široke lepeze likovnih rešenja kao neka vrsta dijaloga umetnika različitih generacija. Preplitanjem različitih umetničkih shvatanja može se pratiti razlika u slikarskim metodama u interpretaciji prirode od tradicionalističkih do najsavremenijih.

Elizabet Metju (Kanada), “Sićevo 2008-2012”, 2013, kombinovana tehnika-digitalna štampa, 81x61cm

Izložba grafike umetnika “Sićevačke kolonije” biće pred publikom mesec dana.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.