Haiku pesme Dejana Bogojevića i u Hrvatskoj

U najnovijem međunarodnom Haiku zborniku Ludberg, koji se objavljuje u okviru haiku susreta u gradu Ludbergu u Hrvatskoj, među 141 autorom iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije našao se i autor iz Valjeva Dejan Bogojević.

Valjevski multimedijalni umetnik Dejan Bogojević više od dve decenije bavi se uspešno haiku poezijom. On je autor, antologičar, urednik, edukator i tumač haiku poezije. Njegove haiku pesme zastupljene su u brojnim domaćim i svetskim antologijama, prevođene na dvadeset jezika, nagrađivane najprestižnijim nagradama.  U najnovijem  mađunarodnom zborniku haiku poezije u Ludbergu, Bogijević  je zastupljen sa pet pesama na srpskom i engleskom jeziku.

Dimitar Anakiev, jedan od svetskih haiku autoriteta, u eseju koji ovih dana objavljen konstatuje da su haikui Dejana Bogojevića, u svoj svojoj kompleksnosti i raznolikosti, prava i kvalitetna literatura, a pored toga i svojevrstna poetska avangarda.

“Dejan Bogojević je pesnik koji je prekoračio kulturne šablone i razlike i od haiku napravio vlastiti izraz. Iz njegovog pera haiku progovara istovremeno svojom arhetipskom dubinom i modernim duhom. A, to u stvari i jeste haik”, ističe Anakiev.

Urednici Haiku zbornika Ludberg, koji važi za vredno haiku izdanje na ovim prostorima, su Boris Nazansky iz Hrvatska i Alenka Zorman iz Slovenije.

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.