Haiku pesme Dejana Bogojevića i u Hrvatskoj

U najnovijem međunarodnom Haiku zborniku Ludberg, koji se objavljuje u okviru haiku susreta u gradu Ludbergu u Hrvatskoj, među 141 autorom iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije našao se i autor iz Valjeva Dejan Bogojević.

Valjevski multimedijalni umetnik Dejan Bogojević više od dve decenije bavi se uspešno haiku poezijom. On je autor, antologičar, urednik, edukator i tumač haiku poezije. Njegove haiku pesme zastupljene su u brojnim domaćim i svetskim antologijama, prevođene na dvadeset jezika, nagrađivane najprestižnijim nagradama.  U najnovijem  mađunarodnom zborniku haiku poezije u Ludbergu, Bogijević  je zastupljen sa pet pesama na srpskom i engleskom jeziku.

Dimitar Anakiev, jedan od svetskih haiku autoriteta, u eseju koji ovih dana objavljen konstatuje da su haikui Dejana Bogojevića, u svoj svojoj kompleksnosti i raznolikosti, prava i kvalitetna literatura, a pored toga i svojevrstna poetska avangarda.

“Dejan Bogojević je pesnik koji je prekoračio kulturne šablone i razlike i od haiku napravio vlastiti izraz. Iz njegovog pera haiku progovara istovremeno svojom arhetipskom dubinom i modernim duhom. A, to u stvari i jeste haik”, ističe Anakiev.

Urednici Haiku zbornika Ludberg, koji važi za vredno haiku izdanje na ovim prostorima, su Boris Nazansky iz Hrvatska i Alenka Zorman iz Slovenije.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.