Humanitarna modna revija “Rodi se na lepom mestu” spoj valjevske lepote i dobročinstva

U daljem nastavku akcije sakupljanja novca za opremanje valjevskog Porodilišta i Ginekologije Opšte bolnice u petak je u Centru za kulturu  održana Humanitarna modna revija Udruženja “Rodi se na lepom mestu”. Publika je imala priliku da uživa u nesvakidašnjem modnom događaju koji odiše humanošću i dobročinom naših Valjevaca. Na pisti su prodefilovali ne samo manekenke i manekeni Studija M, već mame i tate sa bebaba i decom rođenim u valjevskom porodilištu, zatim trudnice i buduće majke, lekari i medicinske sestre Opšte bolnice u Valjevu, medijski poslenici, brojni sportisti ovog grada, javne ličnosti Valjeva, među kojima su bili i direktori gradskih institucija, kao i zaposleni u firmama koje su pomogle samu ovu humanitarnu akciju. 

Foto: Dragan Krunić

Na početku programa publika, koja je ispunila sedišta do poslednjeg mesta Velike sale Centra za kulturu, imala je priliku da čuje poruke poznatih srpskih ličnosti koje su podržale akciju “Rodi se na lepom mestu”, kao i da pogleda film o istoimenom Udruženju koje je pokrenulo ovu akciju. Svi oni koje je oko sebe okupila ova humanitarna akcija, a koji su deo velikog kruga prijatelja valjevskog porodilišta, složni su da nema ništa lepše od toga da se u jednom gradu rađaju zdrave i srećne bebe.

Dr Nenad Dimitrijević, načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice Valjevo i predsednik Udruženja “Rodi se na lepom mestu” našao se i sam te večeri u ulozi manekena. On se zahvalio svim ljudima dobrog srca na donacijama i pomoći, rekavši da zna da je svako dao i pružio koliko je mogao, neko materijalnu, neko moralnu podršku, kao i da je bilo onih koji su odvajali od džeparca da bi se za godinu i po dana, koliko postoji Udruženje, uradilo mnogo više nego što se u početku zamislilo. Dr Dimitijević je u svom obraćanju istakao da poznavajući dobro srce i dušu Valjevaca i prijatelja našeg grada u budućnosti može da se uradi još više.

Dr Nenad Dimitrijević kao maneken-učesnik humnitarne modne revije “Rodi se na lepom mestu” / Foto: Dragan Krunić

“Plan je da idemo dalje, da ne stajemo. Plan je da opremimo sve naše porođajne sale, sa dobrim porođajnim stolovima, za buduće mame, jer one to zaslužuju. Vi zaslužujete da vaše ćerke, žene, unuke, snaje, imaju najbolje uslove. Vi ste tu da im pomognete za ovo, a mi da dobijemo što zdraviju i bolju decu. Do sada smo kupili dva vrhunska ultrazvučna aparata, opremili smo celu hirušku salu za patologiju grlića materice sa najmodernijim kolposkopom, ginekološkom stolicom, radio i elektro nožem. Kupili smo 3 CTG aparata, od kojih je jedan za održavanje trudnoće. Uzeli smo za Odeljenje neonatologije transportnu izoletu, koja je vrlo važna stvar, zatim Sipap aparat koji pomaže nezrelim plućima kod beba da se razviju. Imamo aparate koji mere saturaciju kiseonika u krvi, sav nameštaj smo promenili zahvaljujući vama na svim odeljenjima i odsecima naše službe. Juče nam je stigla iz Beograda velika i vredna donacija, zahvaljujući kojojsvi kreveti imaju i nove dušeke i novu dušečnu galanteriju. Sve je to zahvaljujući vama”, kazao je dr Nenad Dimitrijević i najavio da će u narednim danima valjevska ginekološko-akušerska služba biti bogatija za vrhunski porođajni sto čija je vrednosti oko 23.000 evra.

Lekar FK Crvena Zvezda Dejan Purić, inače naš Valjevac, donirao je dres “crveno-belih” sa potpisima svih Zvezdinih prvotimaca.

“Reč je o poklonu Fudbalskog kluba Crvena Zvezda za neku buduću aukciju, pa onaj ko je zainteresovan može da kupi dres i tako pomogne akciju “Rodi se na lepom mestu”, kazao je Dejan Puruć.

Dejan Purić donira dres FK Crvena Zvezda sa potpisima svih prvotimaca / Foto: Dragan Krunić

U okviru humanitarne moderne revije premijerno je izvedena pesma grupe “Nektarija” pod nazivom “Rodi se na lepom mestu”, za koju su tekst i muziku napisali supružnici sveštenik Nikola i Dajana Petrović. Pesmu je otpevala Dajane Petrović u pratnji hora Prve osnovne škole, kojim diriguje Dijana Jerinić Milić. Aranžman i muziku uradili suStefan Pavlović iz Obrenovca i poznati valjevski muzičari Boran Pavlović i Branko Mirković – Đipin.

Pred početak modne revije naša talentovana Kalina Filipović, pobednica 51. Smotre recitatora Srbije “Pesniče naroda mog”, učenica III razreda OŠ “Andra Savčić”, mentora učiteljice Slavice Đurđević, odrecitovala je pesmu “Ljubav”, koju je napisao Miloš Smiljanić Žuća.

Inače, Udruženje “Rodi se na lepom mestu” ovogodišnji je dobitnik Nagrade grada Valjeva u oblasti humanosti. Uz podršku Valjevaca i brojnih prijatelja našeg grada ovo mlado Udruženje za kratko vreme je zaista učinilo ovdašnje porodilište i ginekologiju lepšim mestom. A, da bi budućim bebama i mamama bilo još lepše i bolje, lavina dobročinstva koju su inicirali pre gpdonu i po dana se nastavlja. Svako ko želi da postane deo kruga prijatelja i dobročinitelja valjevskog porodilišta, može to učiniti uplatom na žiro račun Udruženja 265 – 6910310000906-97.

Foto: Dragan Krunić

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.