I porodilje sa sela zaslužile novac od države

 

Novčana naknada za porodilje mogla bi da se ubuduće isplaćuje i ženama u registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima, ali i onima na privremenim poslovima ili čak nezaposlenima. Umesto povraćaja “PDV-a za bebe”, pare odmah.

Povećanje davanja za prvu bebu sa sadašnjih 39.345,83 na 100.000 dinara, i omogućavanje da ovu vrstu pomoći za prvo, drugo, treće i četvrto dete ostvare i žene koje na to do sada nisu imale pravo: one angažovane na povremenim i privremenim poslovima, ali i porodilje sa sela koje žive u registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima, najvažnije su novine koje uvodi Predlog novog zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Takođe pravo na naknadu imaće i majka koja je u momentu rađanja deteta nezaposlena i nije ostvarila pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, pišu “Večernje novosti”.

Tekst ovog zakonskog akta koji je bio priveden kraju u mandatu prethodne vlade, u međuvremenu je značajno korigovan, i sada je prema oceni profesorke dr Slavice Đukić Dejanović, ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku, mnogo bolji za državnu politiku rađanja nego u prvoj verziji.

Po novom predlogu biće povećana i pomoć za drugo, treće i četvrto dete, ali u značajno manjem procentu nego za prvo. Trenutno se za drugo dete isplaćuje 154.000, za treće oko 277.000, a za četvrto 369.000 dinara.

Pravo na roditeljski dodatak imaće i strani državljani ako su stalno nastanjeni u Srbiji, ako je dete rođeno ovde.

“Sve sugestije kojima je dopunjen prvobitni predlog su dobar podsticaj rađanju, naročito povećanje davanja za prvo dete na 100.000 dinara, ali ako bih ja lično između predloženih trebalo da se odlučim za najpodsticajniju meru onda je to svakako ona kojom se žene sa sela izjednačavaju sa zaposlenima. Time će zapravo žena sa sela, koja je stub porodice, prvi put biti finansijski podržana da rađa”, kaže ministarka Đukić Dejanović.

To će važiti za sve porodilje iz registrovanih poljoprivrednih domaćinstava, nezavisno od toga na koga je ono registrovano.

LOŠIJE ZA DIREKTORKE I MENADŽERKE

Nova rešenja neće se svideti ženama sa izuzetno visokim platama, jer će njima primanja za vreme trudničkog i porodiljskog odsustva biti umanjena. Naknade za vreme trudničkog i porodiljskog odsustva sa posla sada su limitirane na pet prosečnih plata, što je trenutno oko 240.500 dinara. Novim rešenjima predviđa se da se ta mesečna davanja ograniče na maksimalno tri prosečne plate, što bi u ovom trenutku iznosilo oko 144.300 dinara.

Umesto vraćanja PDV-a – pare odmah

Umesto povraćaja PDV, novim zakonom predviđena je jednokratna naknada svakom novorođenčetu od 5.000 dinara. Ministarka Đukić Dejanović smatra da će to biti bolje i pravičnije rešenje nego što je povraćaj PDV.

“Dosad smo imali neujednačenu situaciju. Neki su prikupljali račune i ostvarivali pravo na povraćaj PDV, a drugi, lično sam ubeđena da su u ovoj grupi bili oni sa najviše obaveza, recimo samohrane majke, nisu za to imali vremena. Po novom rešenju svaka beba će na rođenju dobiti 5.000 dinara i to je fina podrška porodici i ima pronatalitetni cilj”, kaže ministarka Đukić Dejanović

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.