“I tako su nam zapakovali izbore…”

Predstavnici pet opozicionih partija i pokreta: Dveri, Lokalni front, Narodna stranka, Novi DSS i Novo lice Srbije, oglasili su se trećim zajedničkim saopštenjem u susret izborima za članove Saveta mesnih zajednica na teritoriji grada Valjeva, koji će biti održani u nedelju, 6. novembra 2022. godine. U saopštenju se, između ostalog ističe, da će njihovi posmatrači u nedelju, na uzorku od 11 biračkih mesta, pratiti rad biračkih odbora SNS-a. Takođe se ukazuje da u načinu na koji se izbori sprovode “nema ni traga od ustavnog načela o opštem i jednakom biračkom pravu”, te je zajednički poručeno građanima da imaju puno pravo da na takve izbore i ne izađu, ili da na listiću upišu ocenu dosadašnjeg rada SNS-a i ubace ga u glasačku kutiju.

Ujedinjena-opozicijaInformaciju za javnost, koju su potpisali  Zoran Đurđević (Dveri), Ivan Manić (Lokalni front), Miloš Milivojević (Narodna stranka), Marko Nikolić (Novi DSS) i Miroslav Tomić (Novo lice Srbije) prnosimo u celini.

“Danima pratimo igrarije sa tzv. izborima za tzv. savete mesnih zajednica, koji se sprovode po postupku koji možda ima opravdanja u seoskoj sredini, gde su kandidati uglavnom poznati biračima, ali gubi svaki smisao u gradskim celinama, naročito tamo gde su prostorije nekadašnjih „reona“ godinama zaključane ili služe drugim namenama.

Upozoravali smo na činjenicu da nijedna druga lista, sem one koju (sasvim slučajno, zar ne?) podržava skupštinska većina, nema pravo na punopravne predstavnike u biračkim odborima, na sva kašnjenja u propisanom izbornom postupku, na kršenja odluke po kojoj se izbori sprovode. Izborna komisija je najzad, u najboljoj nameri, počinila još jedan prekršaj: dala je mogućnost proglašenim kandidatima da odrede po jednog posmatrača na biračkom mestu u mesnoj zajednici. Ovaj potez, međutim, bio bi dočekan sa više pohvala da je stigao pre isteka roka za predaju lista kandidata. Uostalom, posmatrač nema pravo da učestvuje u radu biračkog odbora i to je ključna razlika u ovlašćenjima i uticaju na izborni postupak.

Za razliku od izbora pre četiri godine i onih koji su održani u junu 2021. Srpska napredna stranka više ne sme da krije kome plaća članarinu bar 95% kandidata za savete mesnih zajednica. Na pomenutim izborima pobeda je proglašavana tek na kraju predstave, kada su jednopartijski birački odbori dostavili jednopartijske zapisnike jednopartijskim izbornim komisijama. I ove godine izbori su ostali ispod radara lokalnih medija. Srpska napredna stranka nije smelada pomene, posebno u gradu, fantomske savete mesnih zajednica koji se, valjda kao u Brđanima, sastaju iza zaključanog ulaza i polupanih prozora zgrade u Knez-Miloševoj ulici. Aktivisti SNS išli su od vrata do vrata u nekim delovima grada, ovoga puta bez spiskova ljudi kod kojih netreba ulaziti, pa je bilo i komičnih situacija. Mladi gosti iz jednog mesta između Osečine i Loznice, nisu, na primer, umeli Valjevcima da objasne ko je kriv što su prostorije gradskih mesnih zajednica u ovako sramotnom stanju!

Neki saveti se, kao u MZ „Nada Purić“, flajerima u boji hvale onim što su „činili“ u proteklom periodu, ali ne u svojoj mesnoj zajednici nego u čitavom gradu. U želji da proverimo šta su u poslednjih godinu dana radili saveti izabrani 2018. godine (rezultat tih izbora bio je SNS-164, SPS-4) pismeno smo zatražili kopije zapisnika sa sednica saveta u Gradcu, Naselju oslobodilaca Valjeva, u Brđanima i pomenutoj MZ „Nada Purić“. Dopise su uputili stanovnici tih mesnih zajednica, pozivajući se na odredbe o javnosti rada organa mesne zajednice koje u članu 11 sadrži „Odluka o mesnim zajednicama na teritoriji grada Valjeva“. Jedan od tih dopisa još uvek krasi zabravljena vrata zgrade MZ Gradac, ostali su predati Odeljenju za opštu upravu Gradske uprave.

Odgovora, očekivano, nije bilo. Kada bi se Srpska napredna stranka držala svojih obećanja bar ovi nabrojani saveti mesnih zajednica bili bi već davno raspušteni. Govorimo ponovo o Odluci koju je u aprilu prošle godine usvojila ista skupštinska većina koja danas postavlja izborne komisije i biračke odbore za nove lažne izbore. Član 64 ove Odluke daje mogućnost Skupštini da na predlog Gradskog veća raspusti savet mesne zajednice koji ne zaseda duže od tri meseca. Nabrojani saveti neradnika, a verovatno ni ostali, nisu se sastajali mnogo duže od ovog roka. Na sve nedostatke Odluke u vezi sa izborima skupštinska većina je bila i pismeno upozorena tokom javne rasprave. Posledice njihove bahatosti imamo pred sobom.

Pitali smo se šta nam to nude novi kandidati SNS za članove saveta mesnih zajednica koji će biti izabrani u nedelju. Postoji li neki program koji, za početak, nudi bar rešenja za rad prostorija mesnih zajednica koje godinama predstavljaju ruglo Valjeva? Da li je neko video takav program ili čuo da se govori o tome?

Gradske mesne zajednice su tabu-tema za valjevski SNS koji godinama ne uspeva da održi ni izbore za svoj gradski odbor. U nekoliko navrata smo naveli jedan od mogućih razloga za izbegavanje ove teme; to je, čini nam se, podatak da su stranke opozicije (u koju mi ne računamo SPS) ubedljivo porazile naprednjake na biračkim mestima koja pokrivaju uže područje grada.  Otuda verovatno i njihovo jedino obećanje pred 6. novembar: „Radićemo još jače i još više zajedno sa vama!“

Što im uopšte neće biti teško: teško je jedino raditi manje i slabije nego u protekle četiri godine u Valjevu…

Na kraju, kakva je naša zajednička poruka građanima Valjeva, bar onima do kojih je stigla vest da se neki izbori održavaju u nedelju, od 8 ujutru do 6 uveče.

Dragi sugrađani, imate potpuno odrešene ruke: imate puno pravo da na ove i ovakve izbore ne izađete, pre svega zato što u načinu na koji se oni sprovode nema ni traga od ustavnog načela o opštem i jednakom biračkom pravu.

Vaše pravo je i da izađete i date glas kandidatima za koje mislite da su pravi. Vaše pravo, takođe, jeste i da uzmete listić i na njemu brojčano ili opisno date svoju ocenu dosadašnjeg rada SNS i da takav listić ubacite u kutiju. Čuli smo i najave da će ocena biti „kec preko celog lista“.

Naši posmatrači u nedelju će na uzorku od 11 biračkih mesta pratiti rad biračkih odbora SNS. Još jednom naglašavamo, oni nemaju pravo na brojanje listića i učešće u radu biračkih odbora, ali imaju pravo da izveštavaju javnost o svakoj uočenoj nepravilnosti, posebno o mogućim pokušajima da se nevažeći glasački listići ne pojave u zapisnicima. Posmatrači u izbornoj komisiji biće tu i da pomognu građanima koji zbog objedinjavanja više biračkih mesta nisu sigurni ni gde treba da dođu na glasanje.

I poslednje pitanje: kome su zaista potrebne ovakve mesne zajednice i ovakvi izbori?

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.