Iako je zabeleženo manje požara nego lane iz valjevske Vatrogasne brigade apeluju na oprez

Od početka grejne sezone zabeležen je znatno manji broj požara na građevinskim objektima, ukupno 53, u odnosu na 74 zabeležena tokom istog perioda prošle godine. Broj izbijanja požara na dimnjacima manji je za 78 %. Međutim, podaci ukazuju da treba biti oprezan prilikom odlaganja pepela, jer od sredine oktobra do pred kraj decembra godine na izmaku, bilo je 18 požara na kontejnerima.

Foto: arhiva Vatrogasno-spasilačke brigade Valjeva

Prema statističkim podacima Vatrogasno-spasilačke brigade Valjevo, u periodu od 15. oktobra do 25. decembra zabeleženo je ukupno 159 intervencija, od kojih su 134 požara i to 53 na građevinskim objektima: od kojih je 28 na stambenim, 5 na poljoprivrednim i 2 gašenja zapaljenih dimnjaka, a to je za 78% manje paljenja dimnjaka nego li u istom periodu lane. Zatim, intervenisano je 84 puta pri gašenju požara na otvorenom prostoru, a čak 8 puta je izbijao požar na deponiji, iako je propisno obezbeđena. Vatrogasna brigada imala je 18 intervencija zbog zapaljenih kontejnera, što je za 3 manje kada se uporedi sa prošlogodišnjim brojem (21). Takođe, pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade  Valjeva ove jeseni su gasili 22 požara na saobraćajnim sredstvima.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Valjeva Mile Nikolić (foto: Dragan Krunić)

Prema rečima Mila Nikolića, komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade Valjeva, u prethodnom periodu znatnu pažnju posvetili su preventivnom delovanju. “Posebno savetujemo sugrađane da pre početka svake grejne sezone obave čišćenje dimnjaka. Takođe, veoma je važno skladištenje ogreva, način odlaganja u pomoćnim prostorijama je bitan. Posebno je bitno da je ogrev udaljen od izvora toplote. Savetujemo građane da u svom životnom prostoru, takođe ogrev, drva i druge lako zapaljive materijale ne drže blizu izvora toplote”, kaže Nikolić, pri tome naglašavajući da je uzrok brojnih požara nepravilno sušenje veša.
“‘Često izbije požar jer je veš blizu grejnog tela, ili građani ostave veš da se suši preko šporeta, odakle lako spadne i izbije požar. Posebno je opasno kada suše veš i prekriju grejna tela na električnu energiju. Prilikom upotrebe grejalica treba biti oprezan i prilikom njihovog postavljanja u odnosu na ostale stvari, jer lako mogu izazvati paljenje tkanine koja je u blizini grejača. Tako da na primer fotelje i kreveti ne treba da su blizu. Posebno mogu biti opasne grejalice kod kojih su otvoreni grejači, poput kvarcnih peći. Izuzetno je opasno kada ljudi ostave uključeno grejno telo, ili nalože vatru u šporetu i peći i odu”, napominje komandant Mile Nikolić, pri tome navodeći da je posebno opasno kada je tepih postavljen uz grejno telo.
”Dovoljna je samo jedna varnica da padne na podlogu koja lako plane i požar se brzo može proširiti na čitav stan, jer sada se tepisi i zavese prave od veoma zapaljivih tkanina”, upozorava Nikolić navodeći tužne slučaje iz drugih gradova, kada se dešavalo da usled brzine širenja vatrene stihije, ne samo prouzrokuje totalna materijalna šteta na građevinskim objektima, bude i žrtava.

Foto: arhiva Vatrogasno-spasilačke brigade Valjeva

U jesenjem periodu najveći broj požara je na kotlarnicama i na dimnjacima pa, i pored svih preduzetih mera, u valjevskoj Vatrogasnoj brigadi tek očekuju veći broj takvih slučaja, jer spoljne temperature u prethodnom periodu nisu zahtevale znatnije dogrevanje.
Takođe, često se u ovom periodu dešava izbijanje požara u kontejnerima usled odlaganje užarenog pepela, što je višestruko opasno kada je reč o plastičnim kontejnerima i kućnim kantama za smeće, napominje komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Valjeva Mile Nikolić. On naglašava da je ranije bilo slučajeva i paljenja sušara za meso.  ”To je posebno nezgodno kada se koriste improvizovani objekti u kojima je neadekvatno izvedeno ložište. Nije dobro da je prostor takve namene u objektu poput šupe, ili u okviru poljoprivrednog ili stambenog objekta. Tu gašenje požara zavisi od više faktora: udaljenosti objekta, u kom stadijumu je primećen požar, kada je dojavljen. Kada stignemo na mesto događaja, ako je požar u početnoj fazi ima mogućnosti spasavanja dobara i gašenja, ali ako je požar u odmakloj fazi može nastati i totalna šteta”, upozorava Nikolić.

Foto: arhiva Vatrogasno-spasilačke brigade Valjeva

Sektor za vanredne situacije i Vatrogasno-spasilačka brigada Valjevo sprovela je dva preventivno-edukativna projekta za decu i omladinu “Vatrogasac u školi” i “Bezbednost dece”, tako da su tokom 2017. održana predavanja u svim školama u Kolubarskom okrugu. Projekat “Bezbednost dece” podrazumevao je predavanja i pokazne vežbe za učenike četvrtog i šestog razreda, dok je program projekta “Vatrogasac u školi” obuhvatio sve uzraste, od predškolaca do srednjoškolaca. Deca su odlično reagovala, posebno se radovala poseti Vatrogasnom domu u Valjevu, pri tome radoznalo usvajajući nove informacije. U većini škola u Valjevu, kao i na Ubu, u Lajkovcu, Osečini, Peckoj i Rajkoviću, pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade su održali pokazne vežbe, posebno prilagođene za mališane u predškolskim ustanovama.

Foto: arhiva Vatrogasno-spasilačke brigade Valjeva

Na kraju razgovora za Valjevska posla, komandant Nikolić još jednom napominje da je preporuka za sve građane da pravilno koriste grejna tela, da pravilno skladište ogrev, da poštuju i sprovedu osnovne preventivne mere koje mogu sami da obave i, naravno, da ne ostavljaju grejna tela bez nadzora.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.