Imperativ smanjenje čestičnog zagađenja vazduha za 20 µg/m3

Na nedavnoj 15. regionalnoj konferenciji “Životna sredina ka Evropi”, koja je u formi okruglog stola pod sloganom “Čist vazduh – zdravija budućnost” održana u beogradskom Sava Centru, učešće su uzeli i predstavnici Grada Valjeva na čelu sa zamenikom gradonačelnika dr Zoranom Živkovićem. Ova regionalna konferencija, u organizaciji udruženja “Ambasadori održivog razvoja i životne sredine” i Privredne komore Srbije, imala je za cilj skretanje pažnje najširoj javnosti na izuzetno aktuelna pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja, sa posebnim osvrtom na ozbiljno narušen kvaliteta vazduha na nivou cele naše države, koji predstavlja prvorazredno pitanje u zaštiti životne sredine.

Sa 15. regionalne konferencije “Životna sredina ka Evropi” / Izvor: Privredna komora Srbije (www.pks.rs)

Predstavnici Grada Valjeva, koji su na regionalnoj konferenciji posvećenoj zaštiti životne sredine učestvovali sa svojim kolegama iz Užica, Niša i Beograda, pojasnili su poziciju u kojoj se naš grad nalazi i ukazali na uzroke zagađenja vazduha u Valjevu i naravno na rezultate merenja koji nas stavljaju na neslavnu prvo mesto kada je o aerozagađenju u Srbiji reč. Prema rečima zamenika gradonačelnika dr Zorana Živkovića, okrugli sto uglavnom je bio repeticija problematike sa kojom se suočavaju mnogi gradovi u Srbiji, ali je sigurno novina da je Valjevo zbog problema sa zagađenošću vazduha ušao u priručnik koji će uskoro izaći iz štampe i biti kao jedan od instruktivnih udžbenika Ujedinjenih nacija sa tematikom aerozagađenja.

“Da bi Valjevo iz crvene zone sa visokim stepenom aerozagađenja prešlo u zelenu zonu, moramo da smanjimo čestično zagađenje za nekih 20 µg/m3 što nije nimalo lak zadatak i iziskuje dugoročno materijalno i ljudsko ulaganje. Ono što bi trebalo istaći je da se kod nas ne mere PM 2.5 čestice, jer je za to potrebna aparatura koje je u ovom trenutku prilično skupa. Ali, PM 2.5 čestice se mogu teoretski proračunati iz koncentracije PM 10 čestica, pošto je njihova koncentracija 2/3 od koncentracije PM 10. Prosek PM 2.5 čestica u Evropskoj uniji je oko 10 µg/m3 , a kod nas je 30 µg/m3 , dakle tri puta veći”, pojašnjava Živković.

Osim iznošenja problema i sublimacije nekih zaključaka na ovoj regionalnoj konferenciji, prema Živkovićevim rečima, nije bilo definitivnih predloga o mogućnostima i načinu finasiranja rešavanja problema. “Iskreno, ja sam očekivao više predloga za rešenje. Konkretno mislim tu na Krušik, koji kao fabrika koristi 5 tona uglja dnevno. Mi smo već razgovarali sa ljudima iz Krušika i jasno nam je da oni ne mogu odjednom promeniti svoj energnet, ali su voljni. Uradili su deo studije o prelasku nekih od svojih kotlovskih postrojenja na grejanje na gas. Ono što je prema mom mišeljnju moglo da bude u relaizaciji je nabavka filtera za dimnjake, da bar imamo mehaničko smanjenje emisije čestičnog zagađenja, jer ti filteri nisu toliko velika investicija”, kaže zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković.

Dr Zoran Živković, zamenik gradonačelnika Valjeva / Foto: Valjevska posla

Ono što valja spomenuti je susret sa kolegama iz Užica, sa kojima je već prethodno uspostavljen kontakt. Naime, Užičani veće nekoliko godina unazad pokušavaju da reše isti problem koji imaju saprekomernim zagađenjem vazduha. “Saslušali smo kolege iz Užica, videli šta su oni uradili u svom sistemu zaštite životne sredine i došli do nekakvih zaključaka koji se primarno odnose na moguće pravce rešenja aerozagađenja u Valjevu. Razgovarali smo na temu administracije i konkursa vezanih za predlog subvencija za kotlove na manje štetna goriva, dobijanje “energetskih pasoša” koji se tiču termoizolacije, besplatnog čišćenje dimnjaka… Na osnovu njihovih iskustava pokušaćemo da prenesemo metodologiju u Valjevu. Naravno sve to mora da prođe kroz gradsku Skupštinu, da dobijemo saglasnost Skupštine, pre nego što uđemo u realizaciju. To će zahtevati jedan mnogo duži vremenski period i adekvatna materijalna ulaganja”, naglašava zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković.

Na novinarsko pitanje dokle se stiglo sa predlogom da Grad Valjevo subvencioniše kotlove na pelet, koji je iniciran na ovogodišnjem SPREG-u, Živković kaže da je ta inicijativa još uvek u fazi razrade i da on očekuje da će biti prihvaćena. “Predlog subvencija sa SPREG-a nije u ćorsokaku, reč je o sasvim logičnom predlogu, samo to usvajanje kod nas sporo ide. Zašto je to tako, to ostaje kao pitanje za razmatranje. Ovo nije političko pitanje, to je naprosto pitanje na kome opstaju i padaju političke garniture. To je verovatno pitanje usklađivanja sa zakonskom regulativom, zato idemo na opciju da to preuzmemo od Užičana koji su to već usaglasili”, odgovara zamenik gradonačelnika.

Kako je Živković još rekao, Ministarstvo zaštite životne sredine voljno je da pomogne našem gradu, ali traži konkretne predloge. “Mi možemo konkurisati za projeta, da li će to biti projekat čišćenja dimnjaka i kotlova, da li će to biti za termoizolacione fasade, ili deo subvencija za nabavku kotlova koji manje zagađuju, koji god… ali, mora poteći predlog od Grada Valjeva. Da bi potekao predlog od Grada Valjeva, mora da prođe kroz skupštinsko glasanje”, jasan je dr Zoran Živković.

Dr Zoran Živković, zamenik gradonačelnika Valjeva / Foto: Valjevska posla

Problem aerozagađenja, koji je sada najviše izražen u Valjevu, zapravo je problem čitave Srbije i taj problem se mora rešavati sinhrono i bez ad hoc rešenja.  Mi svakako jesmo trenutno u najnepovoljnijoj poziciji, sudeći prema rezultatima merenja, ali Valjevo je samo jedno od opitnih mesta na kojem treba početi rešavanje aerozagađenja koje će se posle sprovesti na teritoriji čitave zemlje.

Na kraju ćemo preneti samo neke od važnih podataka koji su izneti na okruglom stolu pod sloganom “Čist vazduh – zdravija budućnost”. Naime, u Srbiji aerozagađenje dovede do 6.500 iznendanih smrti, što je veliki ljudski gubitak, ali i veliki ekonomski gubitak, jer su eksperti Ujedinjenih nacija procenili da nas to kao državu košta 1/3 bruto društvenog proizvoda godišnje. Bolovanja u Srbiji svake godine našu društvenu zajednicu koštaju oko 325 miliona evra, što nije podataka za podcenjivanje. Takođe, zabrinjava i podatak koji ukazuje da 19 termoelektrana u Srbiji koje koriste ugalj kao energent zagađuju više okolinu nego li 256 termoelektrana u zemljama Evropske unije zajedno. Dalje, noviji modeli šporeta na črsto gorivo, koji se kod nas proizvode, 4 do 10 puta zagađuju više životnu okolinu nego što je to propisano.

 

 


Valjevo ima rešenje za aerozagađenje

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.