IN MEMORIAM: Rajko Borisavljević (1952-2018)

Posle kraće bolesti u Valjevu se upokojio Rajko Borisavljević, legendarni valjevski košarkaš i član nezaboravne generacije KK Metalca koja je 1973. godine ušla u Prvu saveznu ligu Jugoslavije. Lepršavi i eksplozivni plej sa izvanrednim skokom, elegantni šuter, čiji su ulazi ostavljali bez daha prave ljubitelje košarke, veliki sportista i zaljubljenik u košarku i Metalac, umetnička duša i čovek prinicipa, izgubio je najvažniju utakmicu svog života.

Rajko Borisavljević (1952-2018); foto: privatna arhiva Sretena Pantelića

Rođen nedaleko od stadiona “Krušik”, Rajkova prva sportska ljubav bio je fudbal u kome je kao golman pokazao veliki talenat. Čuveni valjevski trener i specijalista za rad sa čuvarima mreže Dragoljub Bebica Milošević je bio je oduševljen tehnikom i elegancijom Borisavljevića koristeći vrlo često dečakovo znanje u pokaznim vežbama rada sa golmanim. Da Rajko ne nastavi sportsku karijeru između stativa, najviše zasluga imao je tadašnji "tehniko" KK Metalca, njegov imenjak Rajko Marković koji ga je posavetovao da ode na trening košarkaša na “petnaesti”. Marković je takođe zapazio odlične Borisavljevićeve atletske sposobnosti u disciplini skoka u vis u kojoj je bio pionirski prvak Srbije i treći na državnom prvenstvu u Sarajevu 1967. godine.

Košarkaški počeci Rajka Borisavljeviać poklopili su se sa prvim koracima ostalih drugara Branka, Zoće, Kecoja, Kukice, Genija, Pudle, Kola i ostalih koji su prvo pod komandom poznatog šmekera Sreje Budimirovića Barona, a zatim u strogom i asketskom drilu vizionara Luke Stančića, brušenje svoga talenta doveli do najbolje generacije u istoriji valjevske košarke. Rajko je imao običaj da kaže da su on i njegovi drugari imali ogromnu sreću da zbog smene generacija u Metalcu, vrlo rano kompletni budu gurnuti u vatru žestokih prvenstvenih okršaja Druge lige Istok. Njegov talenat i igre u dresu Metalca su ga, zajedno sa Brankom i Zoranom Kovačevićem, preporučili za člana juniorske reprezentacije Jugoslavije. Bio je na spisku da zajedno sa Brankom brani boje “plavih” na juniorskom Prvenstvu Evrope u Atini 1970. godine, ali je zbog slabe ocene iz nemačkog jezika u trećem razredu Gimnazije umesto na put grčke prestonice morao da leto provede spremajući se za popravni ispit kod Živote Filipovića.

Pred početak utakmice Metalac-Rabotnički u sezoni 1973-1974. Rajko Borisavljević (levo u prvom planu) pozdravlja se sa Blagojem Georgijevskim (foto: privatna arhiva Sretena Pantelića)

Doprinos Rajka na putu ulaska u Prvu saveznu ligu bio je izuzetan, njegove odlične partije protiv Spartaka u Subotici i Vojvodine u Novom Sadu, između ostalih, bile su primer kako kolektiv stiže do trijumfa verujući u njega od početka do kraja. Bio je zadivljen valjevskim navijačima govoreći da su u to vreme oni i igrači bili jedno čineći svojom hemijom ubitačnu kombinaciju koja je od valjevske Hale sportova napravila jedan od “najvrućih” terena u Jugoslaviji.

Tokom šest sezona u jugoslovenskoj klupskoj eliti, Rajko je bio brlo bitan igrač Metalca mada ga je povreda kolena zarađena na meču sa Voždovcem početkom 1973. godine donekle sprečila da i u Prvoj ligi bude na vrhunskom nivou koji je odgovarao njegovom talentu. Ipak, mnogi se sećaju njegove briljantne napadačke partije u pobedi protiv čačanskog Borca u Valjevu ili besprekorne odbrane na Aci Petroviću iz Cibone koga je ostavio na samo četiri poena u trijumfu Metalca.

Po završetku karijere Borisavljević je jedno kratko vreme obavljao poslove sekretara kluba, bio je i član Tehničke komisije. Kao pristalica intenzivnog rada sa mlađim kategorijama, insistirao je da se 20 procenata klupskog budžeta obavezno svake godine odvaja za to. Razočaran što se to ne ostvaruje, napušta klub usredsređujući se na rad dizajnera u valjevskoj štampariji “Milić Rakić”, a potom i u agenciji “Valjevac”, odakle je penzionisan. Bio je izuzetno aktivan u KUD “Abrašević”.

Komemorativna skup posvećen Rajku Borisavljeviću biće održan u ponedeljak, 09. jula, u 11 časova, u svečanoj sali Valjevske gimnazije. Opelo je istog dana u 12:30 časova, a sahrana u 13 sati na Novom groblju u Valjevu.

 

Sreten Pantelić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.